Deneysel parkinson modeli oluşturulan BALB/C farelerde turp bitkisi (raphanus sativus) ekstresinin olası etkilerinin araştırılması
Investigation of possible effects of radish plant (raphanus sativus) extract in BALB/C mice established experimental parkinson's model
- Tez No: 798741
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ÜLGER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Deneysel Parkinson, MPTP, Raphanus sativus, Substantia nigra, Tirozin hidroksilaz, Experimental Parkinson, MPTP, Raphanus sativus, Substantia nigra, Tyrosine hydroxylase
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Parkinson hastalığı (PH) ilerleyici nörolojik hastalık olup dünyada en sık görülen nörodejeneratif hastalıklar sıralamasında Alzheimer hastalığından sonra ikinci sırada yer alır. Parkinson tedavisine yönelik çalışmalarda bitkilerde bulunan etken maddelerin özellikle flavonoidlerin nöron koruyucu özellikleri üzerine durulmaktadır. Bu çalışmada amacımız MPTP ile Parkinson modeli oluşturup turp bitkisinin etkilerini araştırmaktır. Yaptığımız bu çalışmada turp bitkisinin kökünden elde edilen ekstrenin PH etkilerini araştırmak için Balb/C farelerde MPTP uygulaması ile Parkinson modeli oluşturuldu. 50 adet 8-10 haftalık ortalama 30-35 g ağırlığındaki Balb/c farelerle her grupta 10 adet olacak şekilde negatif kontrol, MPTP (pozitif kontrol), MPTP+Turp, MPTP + L-DOPA ve MPTP + Turp+ L-DOPA grupları oluşturuldu. Çalışma esnasında grupları oluşturan hayvanlara motor testler (tutunma, çubuk, açık alan ve kuyruktan asılma testi) uygulanarak gruplar arası farklılıklar kaydedildi. Her test haftada bir kez olmak üzere 4 hafta boyunca yapıldı. Enjeksiyonlar tamamladığında ketamin (50 mg/kg) ve ksilazin (15 mg/kg) ile anestezi altında farelerin beyinleri diseksiyonla dikkatli bir şekilde çıkarılarak hematoksilen-eosin, toluidin blue ve tirozin hidroksilaz incelemeleri için %10'luk formaldehit içine alınarak doku tespiti yapıldı. Negatif kontrol grubu ile MPTP verilen grubun (pozitif kontrol grubu) motor hareketleri karşılaştırıldığında pozitif gruba ait hayvanların motor hareketlerinde anlamlı bir azalmanın olduğu, tedavi gruplarında ise motor hareketlerin arttığı gözlendi. Beyin dokusundaki histolojik incelemeler de motor test bulgularını desteklemektedir. Tirozin hidroksilaz ile dopaminerjik nöronlar spesifik olarak boyanarak incelendiğinde MPTP verilen grupta dopaminerjik nöronların immün reaktivite yoğunluğunun azaldığını tedavi gruplarında ise bu yoğunluğun arttığı görüldü. Bu çalışmamızda Parkinson tedavisinde tek başına turp ve L-DOPA uygulamasına kıyasla turp ve L-DOPA'nın birlikte uygulanmasının daha etkili olduğu sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Parkinson's disease (PD) is a progressive neurological disease and is the second most common neurodegenerative disease in the world, after Alzheimer's disease. Studies on Parkinson's treatment focus on the neuroprotective properties of active ingredients in plants, especially flavonoids. In this study, our aim is to create a Parkinson's model with MPTP and to investigate the effects of the radish plant. In this study, a Parkinson's model was created with MPTP application in Balb/C mice to investigate PH effects of the extract obtained from root of radish plant. Negative control, MPTP (positive control), MPTP+Radish, MPTP + L-dopa and MPTP + Radish + L-dopa groups were formed as 50 Balb/c mice, 8-10 weeks old, weighing 30-35 g on average. During the study, differences between groups were recorded by applying motor tests (grip, stick, open field and tail hanging test) to the animals forming groups. Each test was performed once a week for 4 weeks. When injections were completed, brains of the mice were carefully dissected under anesthesia with ketamine (50 mg/kg) and xylazine (15 mg/kg), and tissue fixation was performed in 10% formaldehyde for hematoxylin-eosin, toluidine blue and tyrosine hydroxylase studies. When motor movements of the control group and the group given MPTP (positive control group) were compared, it was observed that there was a significant decrease in the motor movements of animals belonging to the positive group, while motor movements of the treatment groups increased. It supports motor test findings in histological examinations of brain tissue. When the dopaminergic neurons were specifically stained with tyrosine hydroxylase, observed that immune reactivity density of dopaminergic neurons decreased in the MPTP group and increased in treatment groups. In this study, it was concluded that combined application of radish and L-DOPA was more effective than application of radish and L-DOPA alone in treatment of Parkinson's.