Türkiye'de iklimlendirme sektörünün dış ticaret ve uluslararası rekabet gücü bağlamında değerlendirilmesi
Assessment of the air conditioning sector in Turkey within the context of foreign trade and international competitiveness
- Tez No: 798907
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KAVACIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Makine Mühendisliği, İşletme, Economics, Mechanical Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İklimlendirme Sektörü, Uluslararası Rekabet gücü, Ürün haritalama, Air Conditioning Sector, International Competitiveness, Product mapping
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
İklimlendirme sektörü küresel ekonominin önemli bir parçasıdır. Dünyada küresel ısınmanın etkileri, iklim değişikliği ve enerji kaynaklarının gitgide tükenmekte oluşu gibi sebeplerden dolayı ülkeler daha çevreci ve daha verimli ürünlere gereksinim duymuşlardır. Bu bağlamda gerek dünyada gerekse ülkemizde iklimlendirme sektörünün önemi giderek artmaktadır. İklimlendirme sektörü, çok fazla sayıda ürün ve hizmet çeşitliliğine sahiptir. Bu çalışmanın amacı, 2001-2021 dönemler için Türk iklimlendirme sektörünün ve alt ürün grubunun (ısıtma, soğutma, klima, havalandırma, tesisat, yalıtım) uluslararası rekabet gücünün araştırılmasıdır. İklimlendirme sektörünün alt ürün grubuna yönelik 24 ürünün rekabet gücü analiz edilmiştir. Bu kapsamda çalışmada Balassa'ın Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler Endeksi (RCA), Vollrath'ın Endeksleri (RXA, RMP, RTA, RC), Açıklanmış Simetrik Karşılaştırmalı Üstünlükler Endeksi (RSCA), Ticaret Dengesi Endeksi (TBI) ve Ürün Haritalama yöntemi kullanılmıştır. Çalışma literatürde ilk kez Türk iklimlendirme sektörünün ve alt ürün grubunun rekabet gücünü Ürün Haritalaması Yöntemi ile irdelemektedir. Çalışmanın bulgularına göre, Türkiye'nin iklimlendirme sektöründe rekabet gücüne sahip olduğu ortaya çıkarılmıştır. Sektörün alt ürün grubu bağlamında bulguları ise ülkemizin 11 üründe rekabet gücüne sahip olduğu, 3 üründe rekabet gücünün sınırda olduğu ve 10 üründe rekabet gücüne sahip olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The air conditioning sector is a significant part of the global economy. Because of effects of global warming in the World, climate change and the depletion of energy resources, countries have needed more environmentally friendly and more efficient products. In this context, the importance of the air conditioning sector is increasing both in World and our country. The air conditioning sector has a wide variety of products and services. The aim of this study is to investigate the international competitiveness of the Turkish air conditioning sector and its sub-product group (heating, refrigeration, air conditioning, ventilation, installation, insulation) for the period of 2001-2021.The competitiveness of 24 products for the sub-product group of the air conditioning sector has been analyzed. In this context, Balassa's Revealed Comparative Advantages Index (RCA), Vollrath Indices (RXA, RMP, RTA, RC), Revealed Symmetric Comparative Advantages Index (RSCA), Trade Balance Index (TBI) and Product Mapping method were used in the study. The study scrutinizes the competitiveness of the Turkish air conditioning sector and its sub-product group for the first time in the literature using the Product Mapping Method. According to the findings of the study, it has been revealed that Turkey has a competitiveness in the air conditioning sector. Results of the sector in the context of sub-product group, it has been determined that Turkey has competitiveness in 11 products, that its competitiveness in 3 products is at the limit and that it does not have competitiveness in 10 products.