Unilateral ve bilateral meme kanserinde prognostik faktörlerin ve sağkalım oranlarının karşılaştırılması
Comparison of prognostic factors and survival rates in unilateral and bilateral breast cancer
- Tez No: 798967
- Danışmanlar: PROF. DR. RUŞEN COŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
- Anahtar Kelimeler: bilateral meme kanseri, hastalıksız sağkalım, genel sağkalım, prognostik faktörler, bilateral breast cancer, disease free survival, overall survival, progsnostic factors
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışmamızın amacı unilateral ve bilateral meme kanserli hastalarda prognostik faktörlerin araştırılması ve bu gruplar arasında sağkalım oranlarını değerlendirmektir. Bu amaçla Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı'nda Temmuz 1999- Aralık 2019 arasında takip edilen invaziv karsinom tanısı olan 1959 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar unilateral ve bilateral meme kanseri olmak üzere iki gruba ayrıldı. Bu hastaların klinik, histopatolojik ve tedavi özelliklerine kıyaslamalı olarak bakıldı. Hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım süreleri hesaplandı. Öncelikle unilateral grupta 1959 hasta ve bilateral grupta 71 hasta olmak üzere özellikleri incelendi. Bu grup arasında hastalıksız sağkalımda anlamlı fark bulunurken, genel sağkalımda anlamlı bir fark bulunmadı (Şekil 1-2) Daha sonrasında hastalar ilk analizde istatistiki anlamlılık izlenen kriterler (aksiller nodal durum, subgrup, nüks/metastaz durumu, ÖR durumu, Her-2 durumu ve tümör kadran yerleşimi) ele alınarak randomize dağıtıldı ve propensity skor analizinde incelendi. Hastalıksız sağkalımda anlamlı fark bulunmazken, genel sağkalımda bilateral meme kanserli hastalar lehine anlamlılık bulundu (şekil 3-4). Metakron ve senkron bilateral meme kanserli hastalar kendi içlerinde tekrardan analize dahil edildi. Bu grup içerisinde hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım süreleri hesaplandı. Hastalıksız sağkalımda anlamlı fark bulunmazken, genel sağkalımda metakron meme kanserli hastaların lehine anlamlılık bulundu (Şekil 5-6) Bilateral meme kanserini senkron ve metakron olarak unilateral meme kanseri ile kıyaslamasını yaptık. Hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım sürelerini ayrı ayrı hesapladık ve kıyasladık. Unilateral, senkron ve metakron meme kanseri için sırasıyla hastalıksız sağkalım süreleri 132 ay±13 ay, 132 ay±30 ay ve 170 ay±14 ay, genel sağkalım süreleri sırasıyla 170 ay±14 ay, 164 ay±30 ay, 215 ay±10 ay idi. Bilateral meme kanserleri içerisinde senkron meme kanserine sahip olmak hem hastalıksız sağkalım hem de genel sağkalım süreleri açısından unilateral meme kanserine göre kısa bulundu. Bilateral meme kanseri, unilateral meme kanseri ile kıyaslandığında nadir görülen ve standart bir tedavi modalitesi olmaması nedeniyle hasta bazlı, multimodal tedavi edilmesi gereken bir hasta grubudur. Yaptığımız çalışmada özellikle senkron meme kanserli hastalarda sağkalım sürelerinin daha kısa bulunması nedeniyle bu hastaların tedavisinin titiz bir şekilde planlanması önemlilik arz etmektedir. Literatürde bilateral meme kanseri ve tedavisi ile ilgili randomize çalışma sayısı yeterli miktarda bulunmamaktadır. Bu nedenle randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to investigate the prognostic factors in patients with unilateral and bilateral breast cancer and to evaluate the survival rates between these groups. For this purpose, 1959 patients diagnosed with invasive carcinoma who were followed up between July 1999 and December 2019 at the Department of Radiation Oncology, Trakya University Faculty of Medicine, were included in the study. Patients were divided into two groups as unilateral and bilateral breast cancer. The clinical, histopathological, and treatment characteristics of these patients were comparatively examined. Disease-free survival and overall survival were calculated. Firstly, the characteristics of 1959 patients in the unilateral group and 71 patients in the bilateral group were examined. While a significant difference was found in disease-free survival between these groups, no significant difference was found in overall survival (Figure 1-2). Subsequently, patients were randomized based on criteria (axillary nodal status, subgroup, recurrence/metastasis status, ER status, Her-2 status, and tumor quadrant location) that showed statistical significance in the first analysis and were examined in propensity score analysis. While no significant difference was found in disease-free survival, a significant difference was found in overall survival in favor of patients with bilateral breast cancer (Figure 3-4). 57 Patients with metachronous and synchronous bilateral breast cancer were included in the analysis again within their own group. Disease-free survival and overall survival were calculated for this group. While no significant difference was found in disease-free survival, a significant difference was found in overall survival in favor of patients with metachronous breast cancer (Figure 5-6). We compared bilateral breast cancer as synchronous and metachronous with unilateral breast cancer. We calculated and compared disease-free survival and overall survival separately. Disease-free survival times for unilateral, synchronous and metachronous breast cancer were 132 months±13 months, 132 months±30 months, and 170 months±14 months, overall survival times overall survival times were 170 months±14 months, 164 months±30 months, and 215 months±10 months, respectively. Having synchronous breast cancer among bilateral breast cancers was found to be shorter in terms of both disease-free survival and overall survival compared to unilateral breast cancer (Table 9-10, Figure 7-8). Bilateral breast cancer is a rare patient group compared to unilateral breast cancer and requires patient-based, multimodal treatment due to the lack of a standard treatment modality. In our study, especially the finding of shorter survival times in patients with synchronous breast cancer emphasizes the importance of carefully planning the treatment of these patients. There is an insufficient number of randomized studies in the literature on bilateral breast cancer and its treatment. Therefore, there is a need for randomized studies.