Eski Anadolu Türkçesiyle yazılmış bir Faziletname (İnceleme-metin-gramatikal dizin)
Analysis of the work called Faziletname written in Old Anatolian Turkish
  1. Tez No: 799014
  2. Yazar: SİBEL DEDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Faziletname, Eski Anadolu Türkçesi, Yemini, Hz.Ali, Faziletname, Old Anatolian Turkish, Oath, Hz. Ali
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 363
Özet
Bu çalışma Yemini'nin XV. yüzyılın ikinci yarısıyla XVI. yüzyılın ilk yarısında yaşadığı dönemde EAT ile yazdığı, bilinen 40 el yazması suret Faziletname'lerden Hamit Karaca'nın şahsi kütüphanesinde bulunan suretin 3.varaktan başlayarak 38 varaka kadar okuyarak, metin incelemesi yapılmış ve diğer el yazması Fazletname eserlerinden bir kısmı ile karşılaştırılması yapılmıştır. Çalışmanın“Giriş”bölümünde Faziletname isimli eser, eserin özellikleri, konusu ve başlıkları gibi konular ele alınmış,“Dil Özellikleri”başlığında eserin şekil bilgisine ait özellikleri örneklerle incelenmiş,“Gramatikal İndeks”başlığında eserin sistematik bir sözlüğü hazırlanarak, isim ve filler anlam ve gramer kategorileri bakımından geçtikleri beyit numaralarıyla birlikte alfabetik olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Of the Yemini of this work. XVI to the second half of the century. First of the century 40 manuscript copies of Faziletname, one of the known Faziletnames written by EAT during his half-life, were read in 38 pages starting from the 3rd leaf, of the copy found in the personal library of Hamit Karaca and a comparison was made with some of the other manuscripts of Fazletname. In the“Introduction”section of the study, the work named Faziletname, the features of the work, Topics such as the subject and titles were discussed. In the title of“Language Features”, the morphological features of the work were examined with examples, a systematic dictionary of the work was prepared under the title of“Gramatic Index”, and nouns and verbs were presented in alphabetical order with their couplet numbers in terms of meaning and grammatical categories.