Sistemik immün inflamatuar indeks ve prognostik nutrisyonel indeksin psöriatik artrit aktivasyonu ile ilişkisi
The relationship of systemic immune inflammatory index andprognostic nutritional index with activation of psoriaticarthritis
- Tez No: 799067
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIDVAN MERCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Psöriatik artrit, Sistemik inflamatuar indeks, Prognostik nutrisyonel indeks, Hastalık aktivitesi, Psoriatic arthritis, Systemic inflammatory index, Prognostic nutritional index, Disease activity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Sistemik immün inflamatuar indeks ve prognostik nutrisyonel indeksin inflamatuar hastalık aktivitesinde belirleyici olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Çalışmamızın amacı , psöriatik artrit hastalarındaki hastalık aktivitesini belirlemede sistemik immün inflamatuar indeks ve prognostik nutrisyonel indeksin bir belirteç olarak kullanılabilirliğini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmamıza Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Romatoloji Polikliniği'ne 01 Ocak 2017 - 1 Haziran 2022 tarihleri arasında başvuran 18 yaş ve üzeri 99 Psöriatik artrit tanılı hasta alınmıştır. Hastaların cinsiyet, yaş ,vücut kitle indeksi , şikayet başlangıç yaşı ,komorbiditeleri , sigara kullanımı gibi verileri kaydedildi. Hastaların rutin kontrolleri sırasında bakılan serum hemogram,biyokimya ve c-reaktif protein değerleri kaydedildi. Hastalık aktivitesi değerlendirilirken BASDAI , ASAS ölçütleri , eklem şişliği ,daktilit varlığı , sedim ve CRP düzeyleri kullanıldı. Yaşam kalitesinin değerlendirilmesi için PsAQoL , PsAID12 ve semptom envanteri kullanıldı. Sonrasında sistemik immün inflamatuar indeks ve prognostik nutrisyonel indeksin psöriatik artrit aktivasyonu ile ilişkisi retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular:Prognostik nutrisyonel ile hastalık aktivite göstergesinde kullandığımız ; eritrosit sedimentasyon hızı (r=-0,381, p≤0,001), ASAS (r=-0,221, p=0,028) ve CRP (r=- 0,327, p=0,001) arasında negatif yönde korelasyon tespit edilmiştir bu korelasyonlar istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır. Sistemik immün inflamatuar indeks ile ise PsAQoL (r=0,229, p=0,022) ve ASAS (r=0,199, p=0,048) arasında pozitif yönde korelasyon saptanmıştır ve bu korelasyonlar istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır. Sonuç:Prognostik nutrisyonel indeksin sedimentasyon ,ASAS ve CRP ile anlamlı korelasyonu ve sistemik immün inflamatuar indeksin ise PsAQoL ve ASAS ile pozitif yönde anlamlı korelasyonu ve CRP ile olan sınırda korelasyonu bize psöriatik artrit aktivitesinde yol gösterici olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: There are studies showing that systemic immune inflammatory index and prognostic nutritional index are determinants of inflammatory disease activity. The aim of our study is to investigate the usability of systemic immune inflammatory index and prognostic nutritional index as a marker in determining disease activity in psoriatic arthritis patients. Methods: Our study included 99 patients aged 18 years and older with a diagnosis of psoriatic arthritis who applied to Tekirdağ Namık Kemal University Rheumatology Outpatient Clinic between January 01, 2017 and June 1, 2022. The data of the patients such as gender, age, body mass index, age of onset of complaint, comorbidities, smoking were recorded. Additionally, serum hemogram, biochemistry and c-reactive protein values, which were measured during the routine controls of the patients, were recorded. BASDAI, ASAS criteria, joint swelling, presence of dactylitis, sediment and CRP levels were used to evaluate disease activity. PsAQoL , PsAID12 and symptom inventory were used to assess their quality of life. Afterwards, the relation of systemic immune inflammatory index and prognostic nutritional index with psoriatic arthritis activation was evaluated retrospectively. Results: A negative correlation was found between the prognostic nutritional index and the erythrocyte sedimentation rate (r=-0.381, p≤0.001) used in the disease activity indicator, ASAS (r=-0.221, p=0.028) and CRP (r=-0.327, p=0.001) and these correlations were statistically significant. A positive correlation was found between the systemic immune inflammatory index and PsAQoL (r=0.229, p=0.022) and ASAS (r=0.199, p=0.048), and these correlations were statistically significant. Conclusion: The significant correlation of the prognostic nutritional index with sedimentation, ASAS and CRP, and the positive significant correlation of the systemic immune inflammatory index with PsAQoL and ASAS and its borderline correlation with CRP suggest that it may guide us in the activity of psoriatic arthritis.