Büyük periapikal lezyonların iyileşmesine farklı irrigasyon-aktivasyon tekniklerinin etkisinin CBCT taramaları ile incelenmesi
Investigation of the effect of different irrigation-activation techniques on healing of large periapical lesions with CBCT scans
- Tez No: 799118
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BANU ARICIOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İrrigasyon aktivasyonu, periapikal iyileşme, KIBT, İrrigation activation, periapical healing, CBCT
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Farklı irrigasyon aktivasyon yöntemleri kullanılarak kanal tedavileri yapılan, büyük periapikal lezyonlu tek köklü mandibular dişlerde lezyon iyileşme oranlarının CBCT yardımı ile hacimsel olarak karşılaştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: PAI (periapikal index skor) 3 ve üzeri olan mandibular tek köklü dişlere sahip, sistemik olarak sağlıklı 56 kadın/erkek hasta çalışmaya dahil edildi. İşlem öncesi periapikal lezyon hacimleri CBCT ile belirlendikten sonra hastalar rastgele 3 çalışma ve kontrol grubuna ayrıldı (n=14). Çalışma grubunda PUI, SWEEPS, MDA ile farklı aktivasyon yöntemleri uygulanarak kanal tedavileri yapıldı. Kontrol grubunda ise geleneksel şırınga yöntemi ile irrigasyon yapılarak herhangi bir aktivasyon uygulanmadı. 3-6-9-12 aylık takiplerle klinik değerlendirmelerle kontrol yapıldı. Tedavi öncesi ve 12. ay takip sonrasında lezyon hacimlerinde meydana gelen değişiklikler 3D hacim hesaplaması ile ITK SNAP üzerinden yapıldı. İşlem öncesi ve takip değerleri Wilcoxon testi ile istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Tüm gruplarda tedavi öncesi lezyon hacim ortalamaları tedavi sonrası hacim ortalamalarından istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0.001). Tedavi öncesi lezyon hacim ortalamaları açısından SWEEPS (210,4 mmᶟ) grubu PUI (158,3 mmᶟ)' den istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Çalışmamızda lezyon iyileşme yüzdeleri hacimsel olarak SWEEPS, (%86,9) > PUI, (%85,4) > MDA, (%80,4) > Geleneksel şırınga, (%74,5) olarak bulunmuştur. Ancak gruplar arasında lezyon değişimleri açısından istatiksel anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Grupların hiçbirinde tedavi sonrası lezyon hacimlerinde büyüme tespit edilmedi. Sonuç: 1 yıllık takip süresince lezyon değişim yüzdeleri arasında istatistiksel anlamlı bir fark yaratmamasına rağmen, periapikal lezyonun hacimsel iyileşmesi %86,9 ile en yüksek SWEEPS grubunda tespit edilirken, en düşük iyileşme ise %74,5 ile geleneksel şırınga grubunda gözlemlenmiştir. İrrigasyon aktivasyon yönteminden çok iyi doldurulmuş kök kanallarının ve doğru bir hermetik tıkamanın lezyon iyileşmeleri üzerinde daha fazla etkin olduğu düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Volumetric comparison of lesion healing rates with the help of CBCT in single-rooted mandibular teeth with large periapical lesions and root canal treatments using different irrigation activation methods. Material and Method: Systemically healthy 56 male/female patients with mandibular single-rooted teeth with PAI (periapical index score) of 3 or higher were included in the study. After the periapical lesion volumes were determined by CBCT before the procedure, the patients were randomly divided into 3 study and control groups (n=14). Root canal treatments were performed in the study group by applying different activation methods with PUI, SWEEPS, and MDA. In the control group, irrigation was done with the traditional syringe method and no activation was applied. Control was done with clinical evaluations with 3-6-9-12 months follow-up. Changes in lesion volumes before treatment and after the 12th month follow-up were made with 3D volume calculation via ITK SNAP. Pre-procedure and follow-up values were statistically analyzed with the Wilcoxon test. Results: In all groups, pre-treatment lesion volume averages were found to be statistically significantly higher than post-treatment volume averages (p=0,001). In terms of pre-treatment lesion volume averages, the SWEEPS (210,4 mmᶟ) group was found to be statistically significantly higher than PUI (158,3 mmᶟ). In our study, lesion healing percentages were found to be SWEEPS (%86,9) > PUI (%85,4) > MDA (%80,4) > Conventional syringe (%74,5) by volume. However, there was no statistically significant difference between the groups in terms of lesion changes (p>0,05). No growth was detected in lesion volumes after treatment in any of the groups. Conclusion: Although there was no statistically significant difference between the percentages of lesion change during the 1-year follow-up, the volumetric healing of the periapical lesion was the highest in the SWEEPS group with %86,9, while the lowest improvement was observed in the conventional syringe group with %74,5. It can be thought that well-filled root canals and a correct hermetic occlusion are more effective on lesion healing than the irrigation activation method.