Orta yaşlılarda devamlı spor yapanlar ile sedanter yaşayanlar arasında kardiak risk faktörlerinin (kan parametrelerinin) karşılaştırılması
- Tez No: 79921
- Danışmanlar: DOÇ. DR. S. OĞUZ KARAMIZRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, alkol, sigara, serum trigliserid, kolesterol, lipoproteinler, Exercise, alcohol, smoking, serum triglyceride, cholesterol and lipoproteins
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
66 ÖZET Bu çalışmaya çeşitli meslek gruplarına mensup sağlıklı ve orta yaşlı toplam 78 kişi katıldı. Bu kişiler gruplara ayrılarak; egzersiz, alkol ve sigara alışkanlığının koroner kalp hastalığı (KKH) risk faktörleri (kan lipid ve lipoproteinleri) üzerine etkileri araştırıldı. Egzersiz grubu (n= 47); düzenli olarak haftada en az iki gün aerobik türde spor yapan kişilerden, sedanter grup (n= 31) ise spor yapmayanlardan oluştu. Alkol grubu haftada en az iki gün içki içen kişilerden, sigara grupları ise günde en az 10 adet ve üstü sigara içen kişilerden oluşturuldu. Her bir kişide, kan lipidleri, açlık serum total kolesterol (TC), trigliserid (TG) düzeyleri enzimatik olarak; lipoproteinler (HDL-C ve alt fonksiyonları HDL2-C ve HDL3- C) presipitasyon yöntemiyle hesaplanarak belirlendi. Ayrıca, maksimal oksijen kullanımı (maxV02, ml/dk/kg), boy, kilo, vücut yağ oranları (VYO), vücut kitle indeksi (VKİ, kg/m2), istirahat kalp atım hızı (HR), sistolik ve diastolik kan basınçları ölçüldü. Egzersizin etkisi; sigara ve alkol kullanmayan sedanter ve master gruplarında yukarında belirtilen parametreler için karşılaştırıldığında; master grubunun serum HDL-C, HDL2-C, MaxV02 değerlerinin, sedanter grubundakinden anlamlı derecede daha yüksek, TG ve TC/HDL-C değerlerinin ise daha düşük olduğu gözlendi. Alkol ve sigara kullanımı hesaba katılmadan sadece sedanter ve master gruplarının karşılaştırılması ile elde edilen sonuçlar da yukardaki eğilimdeydi ancak egzersizin olumlu sonuçlarını daha az derecede yansıtmaktaydı. Sigaranın etkisi: Alkol alışkanlıkları bulunmayan, ancak sigara içen ve içmeyen master grupları karşılaştırıldığında; sigara içmeyen grubun, HDL-C, HDL2-C, HDL3-C, HDL-C/LDL-C oranı ve SKB değerleri, sigara içen gruplara göre anlamlı derecede daha yüksek, TC/HDL-C oranının ise daha düşük olduğu bulundu. Alkolün etkisi: Sigara alışkanlıkları olmayan fakat alkol kullanan ve kullanmayan master grupları karşılaştırıldığında, alkol kullanmayan grubun HDL-C HDL2-C, HDL3-C ve HDL-C/LDL-C oranı değerleri diğer gruba göre anlamlı olarak daha yüksek bulunurken, TC/HDL-C, TG, kilo, ve WO değerleri alkol kullanan grupta daha yüksekti.67 Sonuç olarak, a) egzersizin belirtilen popülasyonda; serum TC ve LDL-C konsantrasyonları üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı, ancak LDL-C ve SKB'yi arttırma eğiliminde olduğu, diğer KKH risk faktörleri üzerinde ise olumlu değişiklikler yarattığı; b) Sigara ve alkol alışkanlığının, SKB'yi düşürme eğiliminde olduğu ve KKH risk faktörleri üzerinde ise olumsuz etkilere neden olabileceği izlenimleri ortaya çıkmaktadır. Ancak alkolün etkisinin daha kontrollü olarak incelenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
68 SUMMARY Healthy middle aged males (n=78) participated in the study. They were divided into subgroups according to their exercise, alcohol drinking and smoking habits, and the effect on CHD risk factors (blood lipoproteins) were assessed. The exercise group (n=47) trained aerobically at least twice per week. The sedentary group (n=31) did not train at all. The smoking groups consumed at least 10 cigarettes per day, while the alcohol consuming group drank twice weekly at least 80 g of alcohol daily. Besides physical parameters and body fat ratio and mass index, indirect MaxV02, heart rate and blood pressure were measured. Total cholesterol, TG, LDL-C, HDL-C and subfractions HDL2-C and HDL3-C were determined in fasting serum, together with blood glucose, serum urea, AST and ALT activities. The training group had significantly higher HDL-C, HDL2-C, MaxV02 results and lower TG and TC/HDL-C scores. In case of smoking and alcohol usage, the results were blunted. The HDL-C, HDL2-C, HDL3-C, HDL-C/LDL-C scores of the non smoking athletes were significantly higher and TC/HDL-C ratios lower than their smoking counterparts. Similar results were obtained when the effect of alcohol in athletes was assessed in favor of the non-drinkers. As a result, for the given population; a) Exercise does not change serum TC and LDL-C though with a trend to increase LDL-C and systolic BP, but has favorite effect on other CHD risk factors. b) Smoking and alcohol consumption tend to decrease SBP and seem to have negative effects on CHD risk factors. The effect of alcohol has still to be further investigated.