Sosyal medya pazarlama aktivitelerinin marka farkındalığı ve marka bağlılığı ile ilişkisi üzerine bir araştırma
A study on the relationship of social media marketing activities with brand awareness and brand engagement
  1. Tez No: 799234
  2. Yazar: ECEM SÜNETÇİLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ULUN AKTURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital pazarlama, sosyal medya, sosyal medya pazarlaması, marka, marka farkındalığı, marka bağlılığı, Digital marketing, social media, social media marketing, brand, brand awareness, brand engageme
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Araştırma kapsamında dijital pazarlama, sosyal medya pazarlaması, marka bağlılığı ve marka farkındalığı konu başlıkları incelenmiştir. Bu çalışma sosyal medya pazarlama aktivitelerinin, marka farkındalığı ve marka bağlılığı ile ilişkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde dijital pazarlama kavramı, gelişimi ve araçları, sosyal medya pazarlaması ve sosyal medya reklamları konuları detaylarıyla ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde marka kavramının tanımı ve marka ile ilgili kavramlar işlenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümü olan araştırma bölümü kapsamında kolayda örnekleme yöntemiyle 598 katılımcıya ulaşılarak çevrimiçi anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Toplanan veriler; SPSS programı ile betimsel istatistik, güvenilirlik analizi, keşfedici faktör analizi, normallik analizi ve son aşamada da hipotezleri test etmek amacıyla basit doğrusal regresyon analizine tabi tutulmuştur. İlk olarak demografik veriler analiz edilmiş olup ardından ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirliği test edilmiştir. Normallik analizi yapılarak verilerin normal dağıldığı tespit edildikten sonra basit doğrusal regresyon analizi yapılarak hipotezler test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the research, the topics of digital marketing, social media marketing, brand engagement and brand awareness were examined. This study was conducted to examine the relationship between social media marketing activities, brand awareness and brand engagement. In the first part of the study, the concept of digital marketing, its development and tools, social media marketing and social media ads are discussed in detail. In the second part of the study, the definition of the concept of brand and the concepts related to the brand are discussed. Within the scope of the research part, which is the third part of the study, 598 participants were reached with convenience sampling method and data were collected by online survey method. Descriptive statistics, reliability analysis, exploratory factor analysis, normality analysis, and in the last stage, simple linear regression analysis to test the hypotheses were applied to data collected in the SPSS program. First, demographic data were analyzed, and then the validity and reliability of the scales were tested. After it was determined that the variables were normally distributed by normality analysis, hypotheses were tested with simple linear regression analysis.