Sakroiliak eklem disfonksiyonunda ekstrakorporeal şok dalga tedavisi (ESWT) ile kinezyo bantlama tedavilerinin etkilerinin karşılaştırılması; prospektif, randomize, kontrollü çalışma
Comparison of the effects of extracorporeal shock wave therapy (ESWT) and kinesio taping in sacroiliac joint dysfunction; prospective, randomized, controlled study
- Tez No: 799287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN KUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Sakroiliak Eklem Bozuklukları, Sakroiliak Eklem Disfonksiyonu, Ekstrakorporeal Şok Dalga Tedavisi, Kinezyo Bantlama, Sacroiliac Joint Disorders, Sacroiliac Joint Dysfunction, Extracorporeal Shock Wave Therapy, Kinesio Taping
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sakroiliak eklem disfonksiyonunda Ekstrakorporeal Şok Dalga Tedavisi (ESWT) ve kinezyo bantlama (KB) tedavisinin etkinliği araştırılmasıdır. Yöntem: Prospektif, randomize, kontrollü klinik müdahale tasarımında sahip bu çalışmada, ESWT ve KB yöntemleri için birer müdahale ve plasebo kontrol grubu oluşturulmuştur. Sakroiliak Eklem Disfonksiyonu (SİED) tanısı konan 18-65 yaş arası, gönüllü, 80 hasta (26 erkek ve 54 kadın) 4 gruba eşit şekilde randomize edilerek atanmıştır. Grup 1'e (20 hasta, yaş ortalaması 42,1±12,2 yıl) ESWT; Grup 2'ye (20 hasta, yaş ortalaması 39,5±13,4 yıl) plasebo ESWT; Grup 3'e (20 hasta, yaş ortalaması 41,1±11,9 yıl) KB; Grup 4'e (20 hasta, yaş ortalaması 40,7±13,5) plasebo KB uygulanmıştır. Tedavi uygulamaları 5 gün arayla 3 seans yapılmıştır. Tüm gruplara 15 gün süreyle, günde 2 kez, 10-15 tekrarlı olacak çekilde ev egzesizi uygulanmıştır. Katılımcıların tedavi öncesi ve sonrası Vizüel Analog Skala (VAS) skoru, Oswestry Disability Index (ODI) ölçeğine göre engellilik durumları ve pozitif tanı testi sayıları (posterior sürtünme, distraksiyon, kompresyon, Gaenslen, sakral itme ve FABER testleri) karşılaştırılmıştır. Bulgular: ESWT grubunda tedavi sonrası VAS skoru ve pozitif test sayısında istatistiksel olarak anlamlı iyileşme sağlanmışken (p0,05). Bununla beraber, hem ESWT hem de KB engellilik düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme sağlamamıştır (p>0,05). Sonuç: SED hastalarında, ESWT'nin ağrı kontrolünü sağlamada etkili olduğu hem ağrı provakasyon test sayısında anlamlı azalma ile hem de VAS skoru karşılaştırmaları ile gösterilmiş ve bu hastaların tedavisinde KB'dan üstün olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effectiveness of extracorporeal shock therapy and kinesio taping therapy in sacroiliac joint dysfunction. Methods: In this prospective, randomized, controlled clinical intervention study, an intervention group and a placebo control group were formed for both Extracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT) and kinesio taping (KT) therapy methods. Eighty volunteers (26 male and 54 female) aged 18-65 years, diagnosed with Sacroiliac Joint Dysfunction (SIJD) were randomly assigned to four groups. ESWT was applied in Group 1 (20 patients, mean age 42.1±12.2 years); placebo ESWT in Group 2 (20 patients, mean age 39.5±13.4 years); KT in Group 3 (20 patients, mean age 41.1±11.9 years); placebo KT in Group 4 (20 patients, mean age 40.7±13.5). Treatment applications were performed in 3 sessions with an interval of 5 days. A structured home exercise was applied to all groups for 15 days, twice a day with 10-15 repetitions. The Visual Analogue Scale (VAS) scores, the disability status according to the Oswestry Disability Index (ODI) scale and the number of positive diagnostic tests (posterior friction, distraction, compression, Gaenslen, sacral thrust and FABER tests) of the participants were compared before and after the treatment. Results: While there was a statistically significant improvement in VAS score and positive test number after treatment in the ESWT group (p0.05). However, both ESWT and KT did not provide statistically significant improvement in disability level (p>0.05). Conclusion: The effectiveness of ESWT in providing pain control in SIJD patients was demonstrated by both a significant decrease in the number of positive pain provocation tests and VAS score comparisons, and it was found to be superior to KT in the treatment of these patients.