Türkiye 2. liginde oynayan Sivas C. Ü. erkek hentbol takımının seçilmiş bazı fiziksel-fizyolojik parametreleri ve sıçrama kuvvetinin geliştirilmesinde plyometrik antrenmanın performansa etkisi
Some selected physiological parameters of Sivas Cumhuriyet University men's handball team playing in the Turkish second division and the effect of plyometric training to the performance of jumping force
- Tez No: 79932
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ HİZMETLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Plyometrik antrenman, sıçrama kuvveti, çabuk kuvvet, sürat, anaerobik güç. 54, Polyhmetric framing, jumping force, quick force, speeds, anaerobic force. 55
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Bu araştırma hentbol oyuncularının sıçrama kuvvetini geliştirmek için 12 hafta süreyle planlanan, hentbol branşına özgü olarak seçilmiş dirillerden oluşan plyometrik antrenman uygulamalarına katılımları sonucunda, meydana gelecek fiziksel ve fizyolojik parametrelerindeki değişimlerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Bu amaçla Sivas Cumhuriyet Üniversitesi spor kulübünde, altı yıldır Türkiye ikinci liginde hentbol oynayan oyunculardan, yaş ortalaması 20.50 ± 2.31 yıl ve boy ortalamaları 182.05 ± 6.25 cm. düzeyinde 12 erkek sporcudan oluşan denek grubu ile aym üniversitenin Beden Eğitimi ve Spor Bölümünde okuyan yaş ortalaması 20.08 ± 1.44 yıl ve boylan 182.25 ± 5.70 cm ortalamayla 12 erkek sporcudan oluşan kontrol grubu olmak üzere iki grup arasında yapıldı. Çalışmaya katılan gruplara antrenmandan önce ve sonra bilimsel geçerliliği kabul edilmiş alan testleri ile vücut ağırlığı, el pençe kuvveti, durarak uzun atlama, dikey sıçrama, vücut yağ oram, ayak-sırt kuvveti ve anaerobik güç testleri yapıldı. Ölçüm sonuçlarının karşılaştırılması SPSS programında yapılmıştır. Yapılan ölçümler sonucunda denek grubunun vücut ağırlığı, dikey sıçrama, durarak uzun atlama, anaerobik güç, ayak-sırt kuvveti ölçümlerinde önemli ölçüde (PO.05) düzeyinde anlamlı, kontrol grubunun vücut ağırlığı dışmda tüm ölçüleri (p>0.05) düzeyinde anlamsız bulduk.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation has been made to improve of the handball players jumping strength who are participated relevant polymetric exercise during 12 weeks, to determine their physiological and physical changes. For the purpose of this study, experiments have been carried out between two groups. The first one involves 12 men athlete, called the subject of experiments group who is playing handball in Turkey second handball league for six years in Cumhuriyet university clup, Sivas, their age average is 20.50±2.31 year and its heigth average 182.05±6.25 cm. The second group also implies 12 men athlete, called the control group who are studying at physical education department of the same university which age average is 20.08Ü.44 year and its height average 182.25±5.70 cm. All participant have been checked at various test section which are based on the weight test, the hand claw force test, the broad jump test, the vertical jump test, the body fat rate, the foot back force and the aerobic force test. Measuring results processed by using SPSS computer programme. The study stressed that the body weight, the broad jump, the anaerobic force and the foot back force test measurement results found meaningfully (PO.05) for the subject of experiments group. The control group results demonstrate meaningless values except for the body weight measurements (P>0.05).