Deneysel kronik subdural hematom sıçan modelinde bevacizumab tedavisinin etkinliğinin araştırılması
Investigation of the efficacy of bevacizumab treatment in an experimental rat model of chronic subdural hematoma
  1. Tez No: 799330
  2. Yazar: SİNAN SAĞIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TURGUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik subdural hematom, bevacizumab, deksametazon, atorvastatin, sıçan modeli, Chronic subdural hematoma, bevacizumab, dexamethasone, atorvastatin, rat model
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş: Medikal imkanların gelişmesi ile dünyada yaşlı popülasyon artmış olup kronik subdural hematom (KSDH) günümüzde sık karşılaşılan ve gelecekte insidansı artacak olan bir nöroşirürjikal patolojidir. Cerrahi komorbidite ve mortalitenin yaş ile arttığı düşünüldüğünde semptomatik olmayan hastalar için medikal tedaviler araştırılmaktadır. Çalışmamızda KSDH modelinde günümüzde konvensiyonel medikal tedavi olan deksametazon (DEX) ve atorvastatin (ATO) kombine tedavisi ile bevacizumab tedavisinin etkinlikleri kıyaslanmıştır. Gereç ve yöntem: 95 sıçan 4 gruba ayrılmış olup sham operasyon (n=18), kontrol hematom (n=18), DEX-ATO (n=18) ve bevacizumab (n=18) grupları oluşturulmuştur. Bu gruplara sham grubu hariç olmak üzere 72 saat ara ile 400μl + 300μl otolog kan subdural mesafeye enjekte edilmiştir. Sham operasyonda enjeksiyon adımı hariç tüm adımlar uygulanmıştır. Kontrol hematom grubuna intraperitoneal (i.p.) serum fizyolojik (SF) verilmiş, DEX-ATO grubuna gavaj ile ve bevacizumab grubuna i.p. olarak ilaç 10 gün boyunca uygulanmıştır. Tüm gruplardan 6 adet sıçan 7., 14. ve 21. günlerde sakrifiye edilerek taze çıkarılan beyin örnekleri immünohistokimyasal analiz ile ve ELISA yapılarak VEGF-A, VEGF-C, VEGF-D, IL-6 ve IL-8 düzeyleri kıyaslanmıştır. Aynı zamanda gruplar arasında zaman ile ağırlık farkları, hematom ve çevre iskemik doku volüm takipleri yapılmıştır. 23 sıçan çeşitli sebeplerle deney dışı kalmıştır. Sonuçlar: Model oluşturulan tüm gruplarda zaman ile hematom hacimleri azalırken kontrol hematom grubunda hematom hacimleri medikal tedavi verilen gruplardan fazla seyretmiştir. Sıçanların ağırlıkları zaman ile azalırken, DEX-ATO tedavisi ile daha çok ağırlık kaybı olmuştur. Hem bevacizumab hem DEX-ATO benzer şekilde anti-enflamatuvar etki ve hematom volümünü azaltıcı etki göstermiştir. Tartışma: Konvensiyonel medikal tedavi ile kıyaslandığında bevacizumab tedavisi hematom hacmini benzer olarak azaltmakla birlikte, nöroprotektif olarak üstün bulunmuştur. Aynı zamanda konvensiyonel tedaviden daha iyi tolere edilmekte olup KSDH patogenezinde makrofajın rolüne ışık tutarak gelecek çalışmalar için ümit vadetmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Especially with the advances in medicine, the elderly population has increased in the world and chronic subdural hematoma (CSDH) is a common neurosurgical pathology that will increase in incidence in the future. Considering that surgical comorbidity and mortality increase with age, medical treatments are being investigated for patients who do not meet the neurologic criteria for surgery. In our study, we compared the efficacy of bevacizumab treatment with combined dexamethasone (DEX) and atorvastatin (ATO), the current conventional medical treatment, in a model of CSDH. Materials and method: 95 rats were divided into 4 groups of sham operation (n=18), control hematoma (n=18), DEX-ATO (n=18) and bevacizumab (n=18). In these groups, except for the sham group, 400μl + 300μl autologous blood was injected into the subdural space with an interval of 72 hours. In the sham operation, all steps except the injection step were performed. Intraperitoneal (i.p.) SF was administered to the control hematoma group, DEX-ATO group was administered by gavage and bevacizumab group was administered i.p. for 10 days. Six rats from all groups were sacrificed on days 7, 14 and 21 and freshly removed brain samples were analysed for VEGF-A, VEGF-C, VEGF-D, IL-6 and IL-8 levels by ELISA and immunohistochemical analysis. At the same time, weight differences, hematoma and surrounding ischemic tissue volume were measured. 23 rats were excluded for various reasons. Results: While hematoma volumes decreased with time in all modeled groups, hematoma volumes in the control hematoma group were higher than those in the medically treated groups. While weights decreased with time, DEX-ATO treatment resulted in more weight loss. Both bevacizumab and DEX-ATO showed similar anti-inflammatory effect and hematoma volume reduction. Discussion: The results showed that bevacizumab treatment and conventional therapy had a similar effect on reducing hematoma volume. However, bevacizumab exhibited superior neuroprotective effects compared to conventional therapy. Furthermore, bevacizumab was better tolerated than conventional therapy, indicating its potential as a viable treatment option for patients with CSDH. These findings also suggest that macrophages may play a crucial role in the pathogenesis of CSDH, highlighting the need for further studies in this area.