Kemoterapi alan hastalarda aktiflik düzeyi ve yaşam kalitesinin incelenmesi
Examination of activation level and quality of life in patients receiving chemotherapy
- Tez No: 799344
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE TAŞKIN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kanser, Hasta Aktiflik Düzeyi, Yaşam Kalitesi, Kemoterapi, Hemşire, Cancer, Patient Activation Level, Quality of Life, Chemotherapy, Nurse
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, kemoterapi tedavisi alan kanser hastalarının aktiflik ve yaşam kalitesi düzeyini belirlemek, aktiflik düzeyinin yaşam kalitesi üzerine etkisini saptamak amacıyla planlanmıştır. Araştırma, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi'nde Mart-Haziran 2022 tarihinde kemoterapi ünitesinde tedavi gören 201 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Veriler hasta tanılama formu, Hasta Aktiflik Düzeyi Ölçeği ile Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Organizasyonu Yaşam Kalitesi Anketi kullanılarak elde edilmiştir. Hastaların %34.3'ünün düzey 1 ve %38.3'ünün düzey 4 seviyesinde aktifliğe sahip olduğu belirlenmiştir. Hastaların yaş, medeni durum, eğitim durumu, sürekli ilaç kullanımı, metaztaz varlığı ve başka kronik hastalık varlığı gibi değişkenlerin aktiflik düzeyini etkilediği bulunmuştur. Hastaların, yaşam kalitesinin genel sağlık boyutunun orta düzeyde olduğu; sosyal fonksiyon boyutunu en yüksek iken, emosyonel fonksiyon boyutunun en düşük boyut olduğu saptanmıştır. Hastaların yaş, cinsiyet, eğitim durumu, meslek, yaşadığı yer, sürekli ilaç kullanımı, tanı türü, tanı süresi, metastaz varlığı ve bakımında yardımcı birey varlığı gibi değişkenlerin yaşam kalitesini etkilediği belirlenmiştir. Hastaların aktiflik düzeyi arttıkça genel iyilik halinin, fiziksel ve uğraş fonksiyonunun da arttığı, bununla birlikte mali zorluk düzeylerinin de artış gösterdiği tespit edilmiştir. Hemşirelerin, hasta ve ailenin tedavi ve bakım sürecine dahil edilmesini sağlaması, hastanın kendi bakımında aktif rol almasını desteklemesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study invenstigated to determine the level of patient activation and quality of life of cancer patients who receiving chemotherapy, and to determine the effect of activity level on quality of life. The research was carried out with 201 patients who were treated in the chemotherapy unit in Tekirdağ Namık Kemal University Hospital between March-June 2022. Data has been maintained by using patience diagnosis form, patient activation measure (PAM) and European Organization for the Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire (EORTC QLQ-30). It was determined that 34.3% of the patients had activity at level 1 and 38.3% at level 4. It was found that variables such as age, marital status, educational status, continuous drug use, presence of metastasis and presence of other chronic diseases affected the activity level of the patients. The general health dimension of the quality of life of the patients is moderate; It was determined that while the social function dimension was the highest, the emotional function dimension was the lowest. It has been determined that variables such as age, gender, educational status, occupation, place of residence, continuous drug use, type of diagnosis, duration of diagnosis, presence of metastasis and presence of an assistant in the care of the patients affect the quality of life. It has been determined that as the activity level of the patients increases, the general state of well-being, physical and occupational function also increase, and the level of financial difficulty also increases. It is recommended that nurses ensure that the patient and family are included in the treatment and care process, and that the patient takes an active role in their own care.