Endometriyal poliplerde prolidaz enzim aktivitesi ve oksidatif stres ile ilişkisi
- Tez No: 799345
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU KASAP, DOÇ. DR. BURAK SEZGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: oksidatif stress, endometrial polip, prolidaz enzim aktivitesi, oxidative stress, endometrial polyp, prolidase enzyme activity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Giriş ve Amaç: Endometrial polip (EP) kadın hastalıkları ve doğum kliniği pratiğinde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Literatürde EP ile oksidatif stress (OS) ilişkisini açıklayan az sayıda çalışma mevcuttur. EP patofizyolojisinde prolidaz enziminin rolünü değerlendiren çalışmaya rastlanmamıştır. Biz çalışmamızda endometrial polip olan hastaların prolidaz enzim aktivitesi ve OS ile ilişkisini ortaya çıkarmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma prospektif vaka kontrollü olarak planlanmış olup, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında, 01.01.2022-01.03.2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan histopatolojik olarak EP tanısı konan 35 hasta ile endometrial örnekleme sonucunda patoloji tespit edilmeyen 35 anormal uterin kanaması (AUK) olan kontrol grubu hastası dahil edilmiştir. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak 10 soruluk olgu rapor formu ve kan ve doku örneklerinin incelenmesi yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: Hasta ve kontrol grupları arasında yaş, BMI, gravidite, parite açısından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir ilişki saptanmamıştır. EP ve kontrol grupları arasında TAS, TOS, OSI, prolidaz ve endometrium kalınlığı değerleri karşılaştırıldığında EP grubunda, kontrol grubuna göre TOS, OSI, prolidaz ve endometrial kalınlık değerleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Tartışma: Çalışmamız EP'lerin OS ve prolidaz enzim aktivitesi ile ilişkisini ortaya koymaktadır. Bizim çalışmamızda EP'li olgularda kontrol grubuna göre TOS, OSİ ve prolidaz düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Çalışmamız, literatür verilerini destekler nitelikte, EP varlığı ile OS ve prolidaz aktivitesi ilişkisini göstermektedir. Sonuç: Çalışmamız, daha geniş hasta grupları ile yapılan çalışmalarla desteklendiğinde patogenezin daha ayrıntılı anlaşılması ve klinik olarak hasta takibinde yararlı bir belirteç olabileceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: Endometrial polyp is a frequently encountered condition in obstetrics practice. Multifactorial factors are thought to play a role in the pathophysiology of endometrial polyps. Although there are few studies in the literature that reveal the relationship between endometrial polyp and oxidative stress, no studies have so far evaluated the role of prolidase enzyme in the pathophysiology of endometrial polyps. In our study, we aimed to compare the group of patients diagnosed with endometrial polyps and the control group, and to reveal the relationship of endometrial polyps with prolidase enzyme activity and OS. Materials and Methods: This research is a prospective, analytical study and was carried out in Muğla Sıtkı Koçman University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, between 01.01.2022 and 01.03.2022. Thirty-five patients with histopathological diagnosis of endometrial polyps who met the inclusion criteria and 35 patients in the control group with abnormal uterine bleeding, who were benign and no endometrial polyps were detected as a result of endometrial sampling, were included in the study. Within the scope of the research, a 10-question case report form and methods of examining blood and tissue samples were used as data collection tools. Results: The mean of all cases was 45.6±8.2 years for age, 29.7±7.3 kg/m2 for BMI, 2.1±1.2 for gravida, and 1.7±1.0 for parity. No statistically significant correlation was found between the patient and control groups in terms of age, BMI, gravidity, and parity. When the TAS, TOS, OSI, prolidase and endometrial thickness values were compared between the patient and control groups, TOS, OSI, prolidase and endometrial thickness values were found to be statistically significantly higher in the patient group compared to the control group. Discussion and Conclusion: Our study reveals the relationship of endometrial polyps with OS and prolidase enzyme activity. In our study, TOS, OSI and prolidase levels were found to be statistically significantly higher in cases with endometrial polyps compared to the control group. Our study supports the literature data and shows the relationship between the presence of endometrial polyps and OS and prolidase activity. At the same time, our study is the first study in the literature to examine the activity of endometrial polyps and prolidase, and we think that when it is supported by studies with larger patient groups, it can be a useful marker for a more detailed understanding of the pathogenesis and clinical patient follow-up.