Yenidoğan yoğunbakım ünitesinde geç sepsis olgularının sürveyansı
Survaillance of the late onset sepsis cases in the newborn intensive care unit
  1. Tez No: 799383
  2. Yazar: AYBERK ÖZKAVAKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU YALIN İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: nozokomiyal geç sepsis, antibiyotik direnci, yenidoğan, nosocomial late onset sepsis, antibiotic resistance, newborn
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Çalışmamızda, kliniğimiz yenidoğan yoğun bakım ünitesindeki hastane kaynaklı kültür pozitif geç neonatal sepsis tanılı olguların demografik özelliklerinin, kültür tiplerinin ve üreyen mikroorganizmaların antibiyotik duyarlılık ve dirençlerinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ekim 2015 – Haziran 2022 yılları arasında yenidoğan yoğunbakım ünitemizdeki bebekler retrospektif olarak taranarak, toplam 250 bebekte meydana gelen 386 sepsis atağına ait 458 farklı kültür incelendi. Bulgular: 8 yıllık süreçte üniteye yatan toplam 4244 bebekten, 407 hastane kaynaklı kültür pozitif geç neonatal sepsis vakası incelendi. 21 bebek, veri eksikliği nedeni ile çalışmadan çıkarıldı. Kültür pozitif nozokomiyal sepsis insidansımız % 6,3, tüm sepsis tanısı alan bebekler arasında, hastane kaynaklı kültür pozitif geç neonatal sepsis tanısı alan bebeklerin oranı % 22 saptandı. Gram pozitif üremelerde en sık koagülaz negatif Staphylococcus ve Staphylococcus aureus görüldü. Ampisilin ve sefalosporin tedavilerine yüksek direnç saptanırken; vankomisin, teikoplanin ve linezolid tedavilerine düşük direnç saptandı. Gram negatif üremelerde ise Klebsiella spp en sık üreme olurken, karbapenem dışı tedavilerde yüksek direnç gözlendi. Mantar üremelerinde yalnızca Candida spp ile karşılaşılırken, düşük direnç profillerine rağmen yüksek mortalite oranı bulundu. Ünitenin nozokomiyal sepsise bağlı mortalite oranı % 18,7 olarak görüldü. Sonuç: Çalışmamızda ünite içerisinde zaman içerisinde değişen mikroorganizmalar ve antibiyotik direnç profilleri gösterildi. Gram negatif patojenlerin yüksek antibiyotik dirençleri ve mantarların yüksek mortalite oranları görüldü. Bu çalışma ile ünitemizde nozokomiyal sepsise karşı başlanan ampirik antibiyotik tedavilerinin akılcı antibiyotik kullanımına uygun değişimi sağlandı.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, we aimed to evaluate demographic characteristics, culture types and antibiotic susceptibility and resistance of causative organisms in neonates with culture proven nosocomial sepsis in our neonatal intensive care unit. Materials and methods: Between October 2015 and June 2022, medical records of 458 cultures in 386 culture positive septic attacks of 250 babies in our neonatal intensive care unit were evaluated retrospectively. Results: In 8 year-period, 4244 neonates were hospitalized, and 407 neonates were diagnosed as culture positive nosocomial sepsis. Twenty-one septic attacks were excluded from the study due to incomplete data. Our culture proven nosocomial sepsis rate was found as 6,3 % and the ratio of the culture proven nosocomial sepsis in all septic attacks were 22 %. The most common gram positive microorganisms in our unit were coagulase negative Staphylococcus and Staphylococcus aureus. They showed high resistance to both ampicillin and cefotaxime and low resistance to vancomycin, teicoplanin and linezolid. Klebsiella was the most common pathogen of the gram negative microorganisms and it showed high resistance to the antibiotics other than carbapenems. Candida was the only fungal microorganism and it showed low resistance pattern to antifungal antibiotics with highest mortality rates. Mortality rate of culture proven nosocomial sepsis in our neonatal intensive care unit was found as 18,7 %. Conclusion: In this study, we showed that changing microorganism and antibiotic resistance patterns by time. High antibiotic resistance of gram negative pathogens and high mortality rates of fungi are detected. Thanks to this study, we aim to achieve rational use of antibiotics against nosocomial sepsis in our unit.