Beşinci sınıf matematik dersi ondalık gösterim konusunda işbirlikli öğrenme tekniklerinin başarı ve öğrenme kalıcılığı üzerindeki etkileri
The effect of cooperative learning methods on the success and the permanence of learning on the subject of decimal representation for 5th grade maths
- Tez No: 799401
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMURAN TARIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İşbirlikli öğrenme, küme destekli bireyselleştirme tekniği, öğrenci takımları başarı bölümleri tekniği, kalıcılık, Cooperative learning, students teams – achievement divisions method (STAD), team – assisted ındividualization method (TAI), permanence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmanın amacı, mevcut öğretim yöntemiyle kıyaslandığında, işbirlikli öğrenme tekniklerinden olan öğrenci takımları başarı bölümleri (ÖTBB) ve küme destekli bireyselleştirme (KDB) tekniklerinin beşinci sınıf matematik dersi“Ondalık Gösterim”konusunun öğretiminde öğrencilerin akademik başarısına, öğrenmenin kalıcılığına etkisini incelemek ve deney grubundaki öğrencilerin işbirlikli öğrenme teknikleri hakkında görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Çalışma, hem nicel hem de nitel araştırma yöntemleri kullanıldığından karma desen araştırması olarak planlanmıştır. Karma desen türü olarak sıralı açıklayıcı desen benimsenmiştir. Nicel boyutunda, deneysel yöntem model türlerinden olan“ön test- son test kontrol gruplu yarı deneysel”model tercih edilmiştir. İki sınıf deney grubu, bir sınıf kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Nitel boyutunda ise teknikler hakkında öğrenci görüşlerini belirlemek amacıyla“Yarı Yapılandırılmış Görüşme”gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubu; uygun örnekleme yöntemiyle 2021-2022 eğitim-öğretim yılı Adana ili Seyhan ilçesinde bulunan bir devlet okulunda öğrenim gören 55 beşinci sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri; öğrencinin akademik başarısı ve öğrenmenin kalıcılığını ölçmek için araştırmacı tarafından oluşturulan“Ondalık Gösterim Başarı Testi”ve işbirlikli teknikler hakkında öğrenci görüşlerini belirlemek amacıyla“Öğrenci Görüşme Formu”uygulanarak toplanmıştır. Öğretim tekniklerinin, öğrenci başarısı ve öğrenme kalıcılığı üzerindeki etkisinin incelendiği nicel problemlerin analizleri için SPSS 26.0 paket programı istatistik testlerinden (ANOVA, Wilcoxon İşaretli Sıralar, Kruskal Wallis H ve Mann Whitney U) ve TAP (Test Analysis Program) uygulamasından faydalanılmıştır. Nitel problemlerin bulguları içerik analizinden faydalanılarak ifade edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre; uygulama sonrası her üç tekniğin de (ÖTBB-KDB-Mevcut öğretim) öğrenci akademik başarısını anlamlı düzeyde arttırdığı, ÖTBB ve KDB grupları kendi aralarında kıyaslandığında öğrenci akademik başarısını arttırma ve öğrenme kalıcılığına etkisi bakımından anlamlı farklılık oluşturmadığı buna karşın KDB ve kontrol grupları arasında KDB lehine, ÖTBB ve kontrol grupları arasında ise ÖTBB lehine başarıyı arttırma ve öğrenme kalıcılığına etki bakımından anlamlı farklılık oluştuğu tespit edilmiştir. Bu durumda her iki işbirlikli tekniğin de“Ondalık Gösterim”konusunun öğretiminde öğrencilerin akademik başarısı ve öğrenmenin kalıcılığı üzerinde anlamlı etkiye sahip olduğu söylenebilir. Araştırmanın nitel bulgularına göre ise öğrenciler her iki işbirlikli teknik hakkında genel olarak; derslerin daha eğlenceli geçtiği, yardımlaşma ve iletişim becerilerinin arttığı, teknikte uygulanan öğretim materyallerinin faydalı olduğu, başarılarının arttığı, ödüllere ulaşmak için birbirlerini motive ettikleri, matematiğin diğer konularında ve başka derslerde tekniklerin kullanılması gerektiğini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study, compared to the current teaching method, aims to examine the effect of Students Teams-Achievement Divisions method (STAD) and Team-Assisted Individualization (TAI), which are among the cooperative learning methods, on the success and the permanence of learning on the subject of decimal representation for 5th grade mathematics, and to reveal the opinions of the students in the experimental group on Cooperative Learning methods. The study is planned as mixed, using both quantitative and qualitative research methods. An exploratory sequential design is adopted as the mixed pattern. A quasi-experimental pretest-posttest control group design, one of the experimental research methods, is preferred on the quantitative aspect. Two classes are determined as the experimental groups, and one as the control group. On the qualitative aspect, semi-structured interview is conducted in order to determine the students' opinions on the methods. The study group consists of 55 5th grade students in a state school in Seyhan in the city of Adana with convenience sampling method in 2021 – 2022 academic year. The study data is gathered by implementing“Student Interview Form”to determine the opinions of the students on cooperative learning and by an“achievement test for decimal representation”created by the researcher to measure the academic achievement and permanence of learning. SPSS Statistics 26.0 Pack (ANOVA, The Wilcoxon signed-rank test, Kruskal Wallis H and Mann Whitney U) and TAP (Test Analysis Program) are used for the analysis of quantitative problems, in which the effect teaching methods on the success and the permanence of learning is examined. The findings of the qualitative problems are expressed by content analysis. The results of the study showed that all of the 3 methods (STAD, TAI and the current one) improved the academic achievement significantly; STAD and TAI, compared to one another, didn't make a notable difference in improving academic success and the permanence in learning whereas there was a remarkable difference between TAI and control groups in favor of TAI; and another remarkable difference between STAD and the control groups in favor of STAD in terms of the effect on improving academic success and the permanence in learning. In this case, it can be concluded that both cooperative methods have a considerable effect on academic success and the permanence in learning on the teaching of decimal representation. The qualitative findings suggested that students overall found both cooperative methods as creating more engaging lessons, fostering cooperation and communication skills; teaching materials were beneficial, and improved their achievement, motivating each other to get rewards, noting that these methods should also be included in other mathematics topics as well as other subjects.