Hukuk mahkemesinde verilebilecek kararlar
Decisions that can be made in civil courts
- Tez No: 799436
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Karar, nihai karar, ara karar, geçici hukuki koruma kararı, delil tespiti, Decision, decision based on the merits, interim decision, interim measures, recording of evidence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
İnsanlığın varoluşundan beri fikir ayrılıklarına düşülmesi kaçınılmaz bir gerçektir. Uyuşmazlık konusu her ne olursa olsun, bir kontrol mekanizması olmadan vatandaşları uyuşmazlıklarını kendi çözümlerine terk etmek toplumsal sıkıntılara neden olabilir. Bu nedenle devletin üç ana erkinden bir olan yargı ile toplumun vicdanını kanatmayacak şekilde yürürlükte bulunan kanun maddelerine uygun olarak adaletin sağlanmasını amaçlanmaktadır. Taraflar arasındaki özel hukuka dayalı uyuşmazlıkların çözümünde de hukuk mahkemelerinin yargılamasına ihtiyaç duyulmaktadır. Yargılama yapılırken belirli bir prosedüre uymak gerektiğinden bazı hallerde usule ilişkin kararlar verilebilirken bazı hallerde de bu usuli prosedürlere tam olarak uyularak uyuşmazlıklar hakkında esasa ilişkin kararlar verilir. Gerek usuli gerekse de esasa ilişkin kararlara erişebilmek, yargılamayı ilerletebilmek için birtakım ara kararlara da ihtiyaç duyulmaktadır. Yine uyuşmazlık konusunun yargılama süresince korunabilmesi için geçici hukuki koruma sağlanmasına ilişkin ihtiyaç da yadsınamaz. Tüm bu karar çeşitleri çalışmamızda bir bütün halinde ele alınmış, güncel kararlar ile yeni gelişmeler aktarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is an inevitable fact that there will be differences of opinion since the existence of humanity. Whatever the subject of the dispute is, leaving citizens to settle their disputes without a control mechanism can cause social problems. Therefore, as one of the three main powers of the state, judicial power aims to ensure justice in accordance with the laws in force and the dictates of social conscience. In the resolution of disputes based on private law between the parties, there is a need for the judgment of civil courts. As it is necessary to follow a certain procedure in civil procedural law, in the event of non-compliance with these rules, the court makes decisions that rest upon procedural grounds. In addition to this, in full compliance with these certain procedural procedure, the courts make decisions that rest on the merits of the case. In order to achieve either a decision on procedural grounds or a decision on the merits, some interim decisions are also needed in order to take the case forward. Moreover, in order to protect the matter in dispute, the need for interim measures is undeniable. This study aims to analyze the recent jurisprudential developments by evaluating all these decision types that could be made in civil courts as a whole.