Persistan atriyal fibrilasyon hastalarında başarılı direkt akım kardiyoversiyonu takiben rekürensin genetik belirleyicileri
Genetic determinants of recurrence following successful direct current cardioversion in patients with persistent atrial fibrillation
- Tez No: 799466
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER ULUS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kardiyoversiyon, atriyal fibrilasyon, tek nükleotid polimorfizmi, Cardioversion, atrial fibrillation, single nucleotide polymorphism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Direkt akım elektriksel kardiyoversiyon (DAKV),semptomatik persistan atriyal fibrilasyon (AF) hastalarında uygulanan etkin bir tedavi yöntemidir. Bununla birlikte, başarılı DAKV'yi takiben hastaların yarısına yakın bir kısmında rekürens olabilmektedir. Bazı genom çapında ilişkilendirme çalışmaları diğer toplumlarda bazı tek nükleotid polimorfizmlerinin (TNP) başarılı DAKV sonrası rekürensle ilişkili olduğunu gösterse de bu konuda yeterli veri yoktur. Çalışmamızda, kendi toplumumuzda daha önceden AF ile ilişkili bulunmuş 11 adet TNP'nin persistan AF hastalarında başarılı DAKV sonrası rekürens için belirleyici olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Çalışmamıza başarılı DAKV sonrası sinüs ritmi elde edilen 75 adet persistan AF hastasını aldık. Hastalar izlemde AF rekürensi gelişimi açısından prospektif olarak takip edildi. Temel klinik özellikler ve 11 adet AF ilişkili TNP AF rekürensi olan ve olmayan hastalar arasında karşılaştırıldı. TNP'ler ve AF rekürensi arasındaki ilişki aditif model (doğal tip/heterozigot varyant/homozigot varyant), dominant model (doğal tip /heterozigot ve homozigot varyant ), ve resesif model (doğal tip ve heterozigot varyant/homozigot varyant) ile değerlendirildi. Ortanca 17.0 (11.0-25.0) aylık takipte 38 hastada (%50.7) AF rekürensi gelişti. Aditif modelde, PITX2 gen lokusunda bir TNP (rs17570669_T için OR: 9.00, %95 GA: 1.28-63.02, p=0.027) ve ZFHX3 gen lokusunda bir TNP (rs2106261_T için OR: 8.96, %95 GA: 1.03-77.66, p=0.047) AF rekürensi ile anlamlı ilişki içindeydi. Çok değişkenli Cox regresyon analizi, bir TNP'nin (rs17570669_T) aditif modelde başarılı DAKV'yi takiben AF rekürensinin bağımsız belirleyicisi olduğunu gösterdi (HR: 3.59, %95 GA: 1.05-12.21, p=0.04). Sonuç olarak, PITX2 lokusunda bir TNP (rs17570669_T) persistan AF'si olan hastalarda başarılı DAKV sonrası uzun dönem AF rekürensinin bağımsız belirleyicisidir. Böyle bireyler, başarılı DAKV sonrası AF rekürensi gelişimi bakımından daha sıkı takip edilebilir.
Özet (Çeviri)
Direct current electrical cardioversion (DCCV), is an effective treatment method in patients with symptomatic persistent atrial fibrillation (AF). However, recurrence may occur following successful DCCV in nearly half of the patients. Although some genome- wide association studies have shown that several single nucleotide polymorphisms (SNP) are associated with recurrences after successful DCCV in other populations, there is not enough data on this subject. In our study, we aimed to investigate whether 11 SNPs previously associated with AF were predictive for recurrence after successful DCCV in patients with persistent AF in our society. We included 75 patients with persistent AF who had sinus rhythm after successful DCCV. The patients were followed up prospectively for the development of AF recurrence in the follow-up. Baseline clinical features and 11 AF-related SNPs were compared between patients with and without AF recurrence. The association between SNPs and AF recurrence was evaluated with the additive model (wild type/heterozygous variant/homozygous variant), the dominant model (wild type/heterozygous and homozygous variant), and the recessive model (wild type and heterozygous variant/homozygous variant). At a median follow-up of 17.0 (11.0-25.0) months, 38 patients (50.7%) developed AF recurrence. In the additive model, one SNP at the PITX2 gene locus (rs17570669_T: OR 9.00, 95% CI 1.28-63.02, p=0.027) and one SNP at the ZFHX3 gene locus (rs2106261_T: OR 8.96, 95% CI 1.03-77.66, p=0.047) were significantly associated with AF recurrence. A multivariate Cox regression analysis showed that a SNP (rs17570669_T) was an independent predictor of AF recurrence following successful DCCV in the additive model (HR: 3.59, 95% CI: 1.05-12.21, p=0.04). In conclusion, a SNP (rs17570669_T) at the PITX2 locus is an independent predictor of long-term AF recurrence after successful DCCV in patients with persistent AF. Such individuals may be more closely monitored for the development of AF recurrence after successful DCCV.