Plevral efüzyon sitolojilerinde BAP1 (brca1 ilişkili protein) ve MTAP (metiltiyoadenozinfosforilaz) kaybının mezotelyal proliferasyonlardaki tanısal değeri
The diagnostic value of loss of BAP1 (BRCA1 associated protein) and MTAP (methylthyoadenosinephosphorylase) in pleural effusion cytologies in mesothelial proliferations
  1. Tez No: 799467
  2. Yazar: TUTKU BENLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE DÜNDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Mezotelyoma, Plevral Efüzyon, Mesothelioma
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Plevral mezotelyoma (PM), asbestle ilişkili, agresif bir neoplazmdır. Reaktif mezotelyal hiperplazi (RMH) ile ayrımı tanıda zorluk yaratmaktadır. EMA ve desmin immünohistokimyasal (İHK) belirleyicileri bu ayrımda yardımcı olarak kullanılmaktadır. Sitolojik spesmenlerde mezotelyoma teşhisi tartışmalı bir konudur. Bu tez çalışmasında sitolojik spesmenlerde BAP1, MTAP, EMA, desmin İHK belirleyicilerinin ayırıcı tanıda kullanılabilirliği analiz edilmiştir. Çalışma grubuna 49 PM, 43 RMH olgusu dahil edilmiştir. BAP1 İHK belirleyicisi ile PM grubunun %61.2'sinde kayıp olduğu görülmüştür. RMH grubunda kayıp izlenmemektedir. MTAP İHK belirleyicisi ile PM grubunun %44.9'unda, RMH grubunun %11.6'sında kayıp izlenmiştir. EMA İHK belirleyicisi PM grubunun %73.5'inde, RMH grubunun %4.7'sinde immünekspresyon göstermiştir. Desmin İHK belirleyicisi ile PM grubunda immünekspresyon saptanmamıştır. RMH grubunda ise %67.4 oranında immünekspresyon saptanmıştır. BAP1 İHK belirleyicisi en yüksek özgüllük derecesine, desmin belirleyicisi en yüksek duyarlılık derecesine sahiptir. Sonuç olarak tüm belirleyiciler ayrımda istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Pleural mesothelioma (PM) is an aggressive neoplasm associated with asbestos. Differentiation from reactive mesothelial hyperplasia (RMH) creates difficulties in diagnosis. EMA and desmin immunohistochemical (IHC) markers are used as an aid in this distinction. Diagnosis of mesothelioma in cytological specimens is a controversial issue. In this thesis, the utility of BAP1, MTAP, EMA, desmin IHC markers in the differential diagnosis of cytological specimens was analyzed. 49 PM and 43 RMD cases were included in the study group. It was observed that 61.2% of the PM group had a loss with the BAP1 IHC determinant. No loss was observed in the RMH group. With the MTAP IHC determinant, loss was observed in 44.9% of the PM group and 11.6% of the RMH group. The EMA IHC marker showed immunoexpression in 73.5% of the PM group and 4.7% of the RMH group. No immunoexpression was detected in the PM group with the Desmin IHC marker. In the RMH group, immunoexpression was detected at a rate of 67.4%. The BAP1 IHC marker has the highest specificity and the desmin marker has the highest sensitivity. As a result, all determinants were found to be statistically significant in discrimination.