Genel dahiliye polikliniğine başvuranhastalarda DFS-70 anti-nükleer antikorpozitifliğinin klinik sonuçlarının etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of anti nuclear antibody (ANA) anddense fine speckled staining pattern (DFS70-like) with clinical outcomes in general internal medicine outpatient clinic
- Tez No: 799497
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Anti Nükleer Antikor, otoimmün hastalık, otoantikor, DFS70, Anti Nuclear Antibody, autoimmune diseases, DFS-70, anti-DFS70
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Otoimmün hastalıklar, organizmanın kendi doku ve hücrelerine karşı immün yanıt gelişmesi sonucu oluşmaktadır ve bu hastalıkların tanısında otoantikor testleri büyük önem taşımaktadır. Hücre nükleusuna karşı gelişen Anti Nükleer Antikor (ANA) adı verilen otoantikorlar, bağ doku hastalıklarında önemli bir tanı kriteridir. ANA'ların tespit edilmesinde 1954 yılından beri İndirekt İmmünfloresan (IIF) testi yaygın olarak kullanılmaktadır. Test aynı zamanda antikorun boyanma özelliği ve titresi hakkında da bilgi vermektedir. Çalışmamızda 2019-2021 yılları arasında genel dahiliye polikliniğine romatolojik şikayetlerle başvuran ve ANA testi çalışılan 1500 hastanın ANA IIF boyanma paterni açısından taraması yapıldı. Bu çalışmada amacımız ANA IIF sonucu yoğun ince benekli DFS70 boyanma özelliğinde olan ve immunblot yöntemiyle doğrulanmış anti- DFS70 pozitif olan hastaları saptamak, klinik bulgular ve romatolojik hastalıklarla ilişkisini değerlendirmektir. 1500 hastanın 111'i IIF yoğun ince benekli boyanma paterninde (DFS70 benzeri) saptanmış olup 40 hastanın immunblot yöntemi ile anti- DFS70 antikoru doğrulandı. ANA IIF yoğun ince benekli DFS70 benzeri boyanan 70 hasta, anti-DFS70 pozitif 40 hasta ve kontrol grubu olarak ANA negatif 30 hastanın romatolojik semptomlar açısından klinik sorgulaması, laboratuvar tetkikleri retrospektif olarak değerlendirildi ve gruplar karşılaştırıldı. Anti-DFS70 pozitif grupla diğer gruplar arasında istatistiksel anlamlı ve kliniğietkileyebilecek bir sonuca ulaşılamadı. Çalışma grubumuzdaki anti-DFS70 pozitif 40 hastanın 14'üne farklı sistemik inflamatuar ve otoimmün hastalık tanısı konulmuştur. Bu hastalardan 3 hasta olası SLE olarak kabul edilip takibe alınmıştır. Literatürde anti- DFS70 pozitif hastaların bağ doku hastalığı tanısı ile ilişkisi tartışmalı olup sistemik farklı inflamatuar ve alerjik hastalıklarla ilişkisini gösteren çok sayıda çalışma mevcuttur. Konuyla ilgili prospektif, geniş ölçekli ve daha uzun takip süreli çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Autoantibody tests are of great importance in the diagnosis and follow-up of the treatment of autoimmune diseases. Autoantibodies called Anti Nuclear Antibody (ANA) against the cell nucleus are important diagnostic criterionin connective tissue diseases.The Indirect Immunofluorescence (IIF) test has been widely used since 1954 to detectANA directed against these targets. We screened 1500 patients with who presented to the general internal medicine outpatient clinic with rheumatologic complaints during 24 months between 2019 and 2021 for ANA IIF staining pattern.In this retrospective study we aimed to identify patients with Dense fine speckled-DFS70 staining and immunoblot-confirmed anti-DFS70 positive patients and to evaluate the relationship with clinical findings. Of the 1500 patients screened in the study, 111 patients were found to have IIF Dense fine speckled staining pattern (DFS70) and the anti-DFS70 antibody was confirmed by immunoblot method in 40 patients. Our study group consisted of 71 patients with ANA IIF Dense fine- speckled DFS70 staining pattern, 40 patients with confirmed anti-DFS70 antibodies, and 30 ANA-negative patients in the control group. The patients' rheumatologic clinical query and laboratory tests were evaluated retrospectively between the groups. The general complaint of the patients with dense fine speckled staining (DFS70-like) was diffuse body pain. Of the 40 patients in our study group, 4 patients (28.6%) were diagnosed with fibromyalgia, 3 with probable SLE (21.5%), 2 with urticaria (14.4%), 1 patient (7.1%) with multiple sclerosis, 1 patient (7.1%) with myasthenia gravis, 1patient (7.1%) with sarcoidosis, 1 patient (7.1%) with Graves' disease, and 1 patient (7.1%) with pulmonary thromboembolism. In the literature, the association of Anti- DFS70 positive patients with rheumatologic disease diagnosis is controversial and there are results associated with different systemic inflammatory and allergic diseases.