Septoplasti ameliyatı olan hastalara uygulanan masajın ağrı, yaşam bulguları ve konfor düzeyine etkisi
The effect of massage on pain, vital signs and comfort level of patients with septoplasty surgery
  1. Tez No: 799496
  2. Yazar: DUYGU AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ERKAL İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Septoplasti Ameliyatı, Masaj, Yaşam Bulguları, Ağrı, Konfor, Nursing, Septoplasty Surgery, Massage, Vital Signs, Pain, Comfort
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu deneysel çalışma, septoplasti ameliyatı olan hastaların ameliyat sonrası hafif ısı yayma, ovma ve yoğurma özelliği olan masaj aleti ile boyun, sırt , üst ve alt ekstremiteye yapılan masajın ağrı düzeyi, solunum hızı, nabız hızı, SpO₂ ve kan basıncı değerlerine ve konfor düzeyine etkisini araştırmak amacıyla gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Servisi'nde 2022 yılı içerisinde septoplasti ameliyatı olan hastalar, örneklemi ise 50 vaka 50 kontrol grubu oluşturdu. Çalışmanın verilerinin toplanmasında literatür ışığında hazırlanan demografik bilgilerden oluşan Hasta Bilgi Formu, Hasta Değerlendirme Formu, Sayısal Ağrı Değerlendirme Ölçeği, Genel Konfor Ölçeği, masaj aleti, ayaklı vital ölçer, pulse oksimetre kullanıldı. Araştırmaya ait veri analizleri, bilgisayar ortamında SPSS 28 paket programı ile bulguların yorumlanmasında frekans tabloları, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı istatistikler kullanılarak yapıldı. Araştırmaya katılan hastaların masajda 5.dk, 30.dk, 60.dk SpO₂ değeri kontrol grubundan anlamlı (p < 0.05) olarak daha yüksek olarak, masajda 30.dk, 60.dk sistolik basınç değeri kontrol grubundan anlamlı (p < 0.05) olarak daha yüksek, masaj öncesi, masajda 5.dk, 30.dk, 60.dk nabız sayısı kontrol grubundan anlamlı (p < 0.05) olarak daha yüksek, masajda 30.dk, 60.dk ağrı şiddeti kontrol grubundan anlamlı (p < 0.05) olarak daha düşük, fiziksel konfor, psikospiritüel konfor, çevresel konfor, toplam konfor skoru kontrol grubundan anlamlı (p < 0.05) olarak daha yüksek olarak saptandı. Araştırmada vaka ve kontrol grubu arasında sosyo-kültürel konfor skoru anlamlı (p > 0.05) farklılık göstermemiştir. Vaka ve kontrol grubu arasında masaj öncesi, masajda 5.dk, 30.dk, 60.dk diyastolik basınç değeri anlamlı (p > 0.05) farklılık göstermemiştir. Vaka ve kontrol grubu arasında masaj öncesi, masajda 5.dk, 30.dk, 60.dk solunum sayısı anlamlı (p > 0.05) farklılık göstermemiştir. Cerrahi işlem sonrası yapılan masajın yaşam bulguları, ağrı şiddeti ve konfor düzeyine olan etkileri hemşirelik bakım prosedürlerin kalitesini arttırmaktadır. Bu nedenle çalışmanın daha geniş kitlede yapılması ve hemşirelerin farmakolojik yöntemlerin yanı sıra nonfarmakolojik yöntemleri kullanması önerildi. Bu konuda daha derinlemesine araştırma yapılması önerildi.
Özet (Çeviri)
This experimental study was carried out to investigate the effects of post-operative massage applied to the neck, back, upper and lower extremities with a massage device, which has a mild heat spreading, rubbing and kneading feature, on the pain level, respiratory rate, pulse rate, SpO₂ and blood pressure values and comfort level of patients who had septoplasty surgery carried out for the purpose. The population of the study consisted of patients who had septoplasty surgery in Istanbul Training and Research Hospital Ear Nose and Throat Service in 2022, and the sample consisted of 50 cases and 50 control groups. Patient Information Form, Patient Evaluation Form, Numerical Pain Evaluation Scale, General Comfort Scale, massager, footed vital meter, pulse oximeter were used to collect the data of the study. Data analyzes of the research were performed using the SPSS 28 package program in computer environment, using frequency tables, descriptive and correlational statistics to interpret the findings. The 5th, 30th, and 60th minute SpO₂ values at the massage of the patients participating in the study were significantly higher (p < 0.05) than the control group, and the systolic pressure values at the 30th and 60th minutes of massage were significantly higher than the control group (p < 0.05). The pulse rate before the massage, at the 5th, 30th and 60th minutes of the massage was significantly higher than the control group (p < 0.05) and the pain intensity at the 30th and 60th minutes of the massage was significantly higher than the control group (p < 0.05) physical comfort, psychospiritual comfort, environmental comfort, and total comfort score were found to be significantly higher than the control group (p < 0.05). In the study, socio-cultural comfort score did not differ significantly (p > 0.05) between the case and control groups. The diastolic pressure values before the massage, at the 5th, 30th, and 60th minutes of the massage did not differ significantly (p > 0.05) between the case and control groups. The respiratory rate before the massage, at the 5th, 30th and 60th minutes of the massage did not differ significantly between the case and the control group (p > 0.05). The effects of post-surgical massage on vital signs, pain intensity and comfort level increase the quality of nursing care procedures. For this reason, it was recommended that the study be conducted with a larger population and that nurses should use non-pharmacological methods in addition to pharmacological methods. It is recommended to conduct more in-depth research on this subject.