İlkokul öğretmenlerinde psikolojik iyi oluş ile depresyon, anksiyete, stres, stresle başa çıkma tarzları ve yaşam doyumu arasındaki ilişki
The relationship between psychological well-being and depression, anxiety, stress, stress coping and life satisfaction in primary school teachers
  1. Tez No: 799544
  2. Yazar: SEDA NUR BİLİCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGİSU NEHİR AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik iyi oluş, Depresyon, Stres, Well-being, Depression, Stress
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çalışmanın amacı ilkokul öğretmenlerinde psikolojik iyi oluşun, depresyon, stres, anksiyete, stres ile başa çıkma ve yaşam doyumuyla ilişkisini araştırmaktır. Çalışmaya 289 kadın ve 106 erkek olmak üzere 395 ilkokul öğretmeni katılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla ölçek ve formlar katılımcılara Google Forms üzerinden ulaştırılmış ve kolayda örneklem ile veri toplanmıştır. Öğretmenlerin iyilik hallerinin çeşitli değişkenlere göre incelendiği bu araştırmada katılımcılara; bilgilendirilmiş onam formu, demografik bilginin alındığı form, Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği Kısa Formu, Yaşam Doyum Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği doldurtulmuştur. Toplanan verilerde ölçeklerin birbirileriyle ilişkilerinin yanı sıra her bir ölçek cevaplarının demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığına da bakılmıştır. Ölçek puanları arasındaki ilişkilerde Pearson Korelasyon Analizi ve Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Gruplar arası farklarda ise ANOVA, Kruskal Wallis H Testi ve Bağımsız Gruplar t-Testi kullanılmıştır. Varyansların homojenliği varsayımı Levene Testi ile incelenmiştir. Varyansların homojen olmadığı durumlarda varyanslar homojen olmadığında kullanılan t testi istatistikleri kullanılmıştır. Veriler SPSS 25 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, psikolojik iyi oluş arttıkça, stresle olumlu baş etme yöntemleri ve yaşam doyumu artmış; depresyon, stres, anksiyete ve stresle olumsuz baş etme yöntemleri azalmıştır. Psikolojik iyi oluşun yordayıcı etkisine bakıldığında depresyonu negatif yönde; kendine güvenli yaklaşımı, iyimser yaklaşımı ve yaşam doyumunu pozitif yönde yordadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relations between psychological well-being and depression, stress, anxiety, coping with stress and life satisfaction in primary school teachers. A total of 395 classroom teachers participated in the research, gender distribution of the participants was as follows; 289 women and 106 men. To collect data in the research, the scales and form was delivered to the participants via Google Forms, and the data were collected in the form of simple samples. In the study, teacher well-being was examined according to various variables. Forms that were completed by the participants are; Informed consent, demographic information, Depression Anxiety Stress Scale Short, Life Satisfaction Scale, Psychological Well-Being Scale, and Ways of Coping with Stress Scale. In addition to the relations of scales comparison of all collected data, it was also examined whether the answers were given to each scale differently according to the demographic characteristics of participants. Pearson Correlation Analysis and Multiple Linear Regression Analysis were used to determine relationships between scale scores. ANOVA, Kruskal Wallis H Test, and Independent Groups t-Test were used to discover the differences between groups. The assumption that the variances are homogeneous was examined with the Levene Test, and the t-Test was conducted in the cases where the variances are not homogeneous. The data were analyzed with the SPSS 25 program. According to the research findings, as psychological well-being increases positive coping methods and life satisfaction increase; depression, anxiety, and negative coping methods decrease. Considering the predictive effect of psychological well-being, depression was predicted negatively and self-confident approach, optimistic approach, and life satisfaction were predicted positively.