Origanum onites L. uçucu yağ altı suyunun sıçan mide fundus, duodenum, ileum üzerine etkileri
Effects of the aquaeus distillate which accumulates under the essential oil of Origanum onites L. on the rat gastric fundus, duodenum and ileum
  1. Tez No: 79959
  2. Yazar: ESRA ŞEKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Origanum onites L, asetilkolin, mide fundus, duodenum, ileum, karvakrol. vıı, Origanum onites L, acetylcholine, fundus, duodenum, ileum, carvacrol. via
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÇALIŞMANIN ÖZETİ Kekik, yemeklere verdiği koku ve lezzetin yanı sıra, halk arasında bazı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle gastrointestinal rahatsızlıklarda yaygın kullanımı nedeni ile, Origanum onites L. uçucu yağ altı suyunun bu sistem üzerindeki etkileri çalışmamızın konusu olmuştur. Origanum onites L.uçucu yağ altı suyunun 0.01, 0.02, 0.04 ml./ml. dozlarında sıçan mide fundus, duodenum ve ileumu üzerindeki etkileri izole organ banyosu deneyleri ile açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Origanum onites L.uçucu yağ altı suyunun doz bağlı olarak mide fundus, duodenum ve ileum üzerinde asetilkolinle stimüle edilmiş kasılmaları inhibe ettiği bulunmuştur. Çalışmamızda Origanum onites L.uçucu yağ altı suyu. ileumun spontan aktivitesini, doza bağlı olarak, tamamen inhibe etmiş, aynı zamanda belirgin bir gevşeme gözlenmiştir. Bu inhibitor etkilerin mide ve duodenumda, ileuma göre daha az olduğu görülmüştür. YAS uygulanmasının, farklı organlarda farklı cevaba neden olduğu gözlenmiştir. Bu konuda yapılmış diğer çalışmalar göz önünde bulundurularak gözlenen antispazmodik etkinin uçucu yağ altı suyunda bulunan bileşiklerin %96.923'ünü oluşturan karvakrolden ileri geldiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Origanum onites L. which known as kekik is widely used for its flavour and smell in daily life and also for various diseases in Turkish folk medicine. Since aquaeus distillate which accumulates under the essential oil of O. onites L. (YAS) has a widespread use against gastrointestinal disorders, the aim of this study was to investigate the effects of YAS on the gastrointestinal system of rats. Three different doses (0.01, 0.02 and 0.04 mL/mL) of YAS was investigated on the isolated rat fundus, ileum and duodenum in response to acetylcholine contractions. A dose dependent inhibition was observed by YAS application to the isolated organs. Spontaneous activity of the isolated rat ileum was completely inhibited resulting a dramatic relaxation. On the other hand this inhibitory and relaxing effects of YAS was less on the isolated duodenum and fundus indicating a different sensitivity of gastrointestinal segments to the inhibitory effects of YAS, which gradually increases towards distal segments. Taking into consideration the previous studies on this subject, it is concluded that antispasmodic actions of YAS may be due to the presence of carvacrol, which is shown to be the major constituent of YAS (96.923%).