Thalictrum orientale Boiss. alkaloitleri
Alkaloids of thalictrum orientale Boiss.
  1. Tez No: 79960
  2. Yazar: FATMA ZERRİN ERDEMGİL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. K. HÜSNÜ CAN BAŞER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Thalictrum, Thalictrum orientate, alkaloid, fangchinoline, fiizitine, berberine. XI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZET T.orientale Boiss. bitkisinin NiğderUlukışla'dan toplanmış toprak altı ve toprak üstü kısımları ekstre edilmiş ve alkaloitleri yönünden ilk kez incelemeye tabi tutulmuştur. Kromatografik yöntemlerle izole edilen ve saflaştınlan alkaloitlerden üçünün yapısı spektral yöntemlerle belirlenmiş olup iki katerner aporfin alkaloitinin yapısı miktar azlığı sebebiyle tam olarak aydınlatılamamıştır. Alkaloitlerin tümü toprak altı kısmında elde edilmiş olup, toprak üstü kısmından elde edilen alkaloitler miktarlarının azlığı sebebiyle incelenememiştir. Bu çalışma sonunda, toprak altı kısmından elde edilen üç ana alkaloit fangkinolin (bisbenzilizokinolin), fuzitin (aporfin) ve berberin (protoberberin)'dir. Bunlardan ilk iki alkaloitin Thalictrum cinsindeki varlığı ilk kez rapor edilmiştir. Anahtar kelimeler : Thalictrum, Thalictrum orientate, alkaloit, fangkinolin, fuzitin, berberin.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Alkaloids of underground and aerial parts of Thalictrum orientate Boiss. collected from Niğde: Ulukışla in Turkey were investigated for the first time. Due to paucity of material, three alkaloids from the underground parts were characterized as fangchinoline (bisbenzylisoquinoline), fiizitine (aporphine) and berberine (protoberberine). Structure elucidation of two more aporphine alkaloids from the same part is under way. This is the first report on the occurrence of fangchinoline and fiizitine in the genus Thalictrum.