Öğretmenlerin otizm spektrum bozukluğu hakkındaki bilgi ve tutumlarının incelenmesi
Examination of teachers' knowledge level and attitudes about autism spectrum disorder
  1. Tez No: 799777
  2. Yazar: AYÇA ASMA
  3. Danışmanlar: UZMAN ÖZGE TUNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Autism spectrum disorder, knowledge, teacher
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Öğretmenler çocuğun ilk sosyal çevresinin ayrılmaz bir parçasını oluşturduğundan, bu konudaki bilgileri, otizmli çocukların erken teşhisi için önemlidir. Ayrıca öğretmenler, otizmli çocukların destek hizmetlerinde ve eğitimsel ilerlemelerinde temel bir role sahiptir; bu nedenle, otizm spektrum bozukluğu (OSB) hakkındaki bilgileri uzun vadeli sonuçlar için kritik öneme sahiptir. Bu çalışmanın amacı öğretmenlerin otizm spektrum bozukluğu hakkındaki bilgi düzeylerinin ve tutumlarının saptanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırma kesitsel, tanımlayıcı, ulusal tek merkezli anket çalışmasıdır. Araştırma yeri İzmir ili Konak ilçesi, araştırma evreni okul öncesi, ilkokul ve özel eğitim merkezlerinde çalışmakta olan öğretmenlerdir. En az 286 katılımcıya ulaşılması hedeflendi,344 katılımcıya ulaşıldı. Sosyodemografik verileri içeren anket formu ile OSB bilgi düzeyi belirleme testi literatür taranarak DSM-5 tanı kriterleri esas alınarak hazırlandı. Bulgular: Çalışmamıza katılan 344 öğretmenin %71,8'i kadındır, tüm grubun yaş ortalaması 41,97± 10,65 (min. 22- max. 65) dır. Grubun %21,2'si OSB'li öğrencilere eğitim vermede kendini yeterli hissetmekte ve %17,2'si bilgi düzeyini yeterli bulmaktadır. Öğretmenlerin %70,6'sı öğrencilerde kaynaştırma/bütünleştirmenin gerektiğini düşünmektedir. Kadın öğretmenlerin OSB bilgi düzeyi erkeklere göre anlamlı olarak daha yüksektir. Yakınlarında OSB tanısı alan birey olan katılımcıların bilgi düzeyi anlamlı olarak daha yüksek bulunmaktadır. Otizm hakkında eğitime katılan öğretmenlerin ifadelere doğru yanıt verme oranı eğitime katılmayanlara göre anlamlı olarak yüksektir. Sonuç: Çalışmamızda elde edilen sonuçlara göre öğretmenlerin otizm spektrum bozukluğuna yönelik bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu söylenebilir. Otizme yönelik farkındalığı ve bilgi düzeyini artırmak amacı ile öğretmenlere belirli aralıklar ile eğitimlerin yapılmasının bu özel gereksinimli çocukların hayat kalitelerini ve akademik başarılarını arttıracağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Teachers are inseparable part of a child's first social environment, their knowledge about child is crucial to the early diagnosis of autistic children. Furthermore, teachers have a fundamental role in the support services and educational advancement of autistic children; therefore, their knowledge of ASD is critical for long-term outcomes. The aim of this study is to determine teachers' knowledge levels and attitudes about autism spectrum disorder. Materials and Methods: The research is a cross-sectional, descriptive, national single center survey study. The place of the research is Konak district of Izmir, universe is the teachers working in pre-school, primary school and special education centers. It was aimed to reach at least 286 participants, 344 participants were reached. The questionnaire containing sociodemographic data and ASD knowledge level test were prepared by scanning the literature and based on the DSM-5 diagnostic criteria. Results: %71,8 of the participants were women, mean age of group was 41.97± 10.65 (min. 22- max. 65). %21,2 felt competent in providing training and %17,2 of them found the level of their knowledge sufficient. %70,6 of the teachers stated that inclusion/integration is required . The level of ASD knowledge of female teachers is significantly higher than males. The knowledge level of the participants whose acquaintances were diagnosed with ASD was found to be significantly higher. The rate of correct answers to the statements of the teachers who participated in the training about autism was significantly higher than who didn't. Conclusion: According to the results obtained in our study, it can be said that the knowledge level of teachers about autism spectrum disorder is insufficient. We believe that training teachers regularly to increase awareness and knowledge about autism will increase the quality of life and academic success of these children with special needs.