Sınıf öğretmenlerinin otizm spektrum bozukluğuna yönelik toplumsal tutumları ile merhamet düzeyleri arasındaki ilişkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 771030
  2. Yazar: ABDULKADİR ÇEÇEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAHİT NURI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmeni, Otizm, Tutum, Toplumsal Tutum, Merhame, Teacher, Autism, Social Attitude, Attitude Scale, Compassion, Compassion Scale
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin otizm spektrum bozukluğuna yönelik toplumsal tutumları ile merhamet arasındaki ilişkisinin incelenmesidir.Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli ile yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini 2019-2020 eğitim-öğretim yılında İzmir İl Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında görev yapan 243 kadın, 85 erkek olmak üzere toplam 328 sınıf öğretmenioluşturmaktadır.Öğretmenlerin otizm spektrum bozukluğuna yönelik toplumsal tutumlarının saptanması amacıyla“Otizm Spektrum Bozukluğuna Yönelik Toplumsal Tutum Ölçeği - OYTTÖ”ve merhamet düzeylerini belirlemek amacıyla“Merhamet Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre kadın ve erkek öğretmenlerin otizm spektrum bozukluğuna yönelik toplumsal tutumlar ölçeğinden aldıkları puanların benzer olduğu görülmüştür.Öğretmenlerin yaş grubuna göre otizm spektrum bozukluğuna yönelik toplumsal tutumlar ölçeği genelinden ve ölçeğin bilgi alt boyutundan aldıkları puanlar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır.Öğretmenlerin yakın çevrede otizm spektrum bozukluğu olan birey olması durumuna göre OYTTÖ genelinden ve ölçeğin bilgi ile toplumsal yaşam alt boyutlarından aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin“otizmli bireyler yardıma muhtaç ve merhamet edilmesi gereken bireylerdir ifadesine katılma”durumuna göre OYTTÖ genelinden ve bilgi ile toplumsal yaşam alt boyutlarından aldıkları puanlar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı seviyede olduğu belirlenmiştir. Araştırmadaki öğretmenlerin otizmli bir öğrencinin öğretmeni olmak isteme durumuna göre OYTTÖ genelinden ve ölçeğin kişisel mesafe, bilgi ve toplumsal yaşam alt boyutundan aldıkları puanlar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Araştırmaya katılan öğretmenlerin otizmli biriyle karşılıklı yemek yemekten rahatsız olma durumuna göre OYTTÖ genelinden ve toplumsal yaşam alt boyutundan aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olduğu belirlenmiştir.Araştırmadaki öğretmenlerin cinsiyetine göre Merhamet Ölçeği genelinden ve ölçeğin paylaşımların bilincinde olma ile bağlantısızlık alt boyutlarından aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı görülmüştür. Araştırmadaki öğretmenlerin özel gereksinimli öğrenciler hakkında bilgi ve kaynaştırma eğitimine ilişkin hizmet öncesi eğitim alma durumuna göre Merhamet Ölçeği genelinden ve tüm alt boyutlarından aldıkları puanlar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Öğretmenlerin“otizmli öğrencilerle çalışma deneyimine”göre merhamet ölçeği genelinden ve ölçeğin tüm alt boyutlarından aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The ultimate purpose of the present research is to examine the relationship between primary school teachers' social attitudes towards autism spectrum disorder and compassion. The research was conducted with the screening model, which is considered as one of the quantitative research methods. The sample of the research encompasses a total of 328 classroom teachers, 243 female and 85 male, who are working in public schools affiliated to the Izmir Provincial Ministry of National Education in the 2019-2020 academic year. In order to determine the social attitudes of teachers towards autism spectrum disorder, the“Social Attitudes Scale towards Autism Spectrum Disorder - SATA”and to determine the compassion levels, the“Compassion Scale”was employed. According to the findings of the study, it was revealed that the scores of female and male teachers from the scale of social attitudes towards autism spectrum disorder were similar. It was determined that the difference between the scores of the teachers in the scale of social attitudes towards autism spectrum disorder and the knowledge sub-dimension of the scale according to age group was statistically significant. Further, it was observed that there was a statistically significant difference between the scores of the teachers in the general SATA and the knowledge and social life sub-dimensions of the scale, depending on whether the teachers were individuals with autism spectrum disorder in their immediate environment. It was also determined that the difference between the scores of the teachers in the general SATA and the sub-dimensions of knowledge and social life was at a statistically significant level according to the teachers' agreement with the statement that“people with autism are individuals who need help and need compassion”. It was found out that the difference between the scores of the teachers in the study from the general SATA and the personal distance, knowledge and social life sub-dimension of the scale was statistically significant based on the situation of teachers wanting to be the teacher of a student with autism. Moreover, it has been determined that there is a statistically significant difference between the scores of the teachers participating in the study in the general SATA and the social life subdimension, according to the state of being uncomfortable with having a meal with someone with autism. According to the gender of the teachers, there was no statistically significant difference between the scores of the Compassion Scale in general and the scale's awareness of sharing and the sub-dimensions of disconnection. Furthermore, it was revealed that the difference between the scores of the teachers in the study from the Compassion Scale in general and all its subdimensions was not statistically significant, according to the knowledge about students with special needs and their pre-service training on inclusive education. Also, it was found out that there was no statistically significant difference between the scores of the teachers in the overall compassion scale and in all sub-dimensions of the scale according to their“experience of working with students with autism”.