Kamu personeli sağlık çalışanlarının idari sorumluluğu
Administrative responsibility of healthcare employees with public servant
  1. Tez No: 799899
  2. Yazar: İCLAL EZGİ KARAMUSTAFA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR HASOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık personeli, İdarenin sorumluluğu, Tıbbi müdahale, Tıbbi uygulama hataları, Rücu davası, Health servant, Responsibility of Administration, Medical intervention, Medical malpractices, Recourse lawsuit
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Türk idare hukukunun en önemli konularından biri de idarenin sorumluluğudur. Uygulamada da kamu hizmetlerinin oldukça geniş bir alanını oluşturan sağlık kamu hizmetleri, idarenin sorumluluğu dolayısıyla tazmin yükümlülüğü ile en çok karşılaştığı alanlardandır. İdare sağlık kamu hizmetini sağlık personelleri vasıtasıyla yürütür. Çalışmadaki esas amaç da sağlık kamu hizmeti görülürken yahut bunun özelinde tıbbi müdahaleler gerçekleştirilirken meydana gelen zararların sorumluluğunun devlete mi yoksa ilgili sağlık personeline mi yükleneceği sorusuna cevap bulmaktır. Çalışmanın sistematiği gereği öncelikle kamuda sağlık personeli olarak çalışan meslek mensupları ve görev alanları belirtilmiş, devamında kamu hizmeti kavramı içerisinde sağlık kamu hizmeti tanımlanarak idarenin bu alandaki hizmet kusuru dahilinde sorumluluğunun özellikleri üzerinde durulmuş ve daha sonrasında görev kusuru ve kişisel kusur ayrımı yapılarak tıbbi müdahale, tıbbi uygulama hataları çerçevesinde sağlık personelinin idari sorumluluğu anlatılmaya çalışılarak Yargıtay ve Danıştay kararları irdelenip bu konuda kapsamlı bir inceleme yapılarak sağlık personeline rücu edilmesi ve şartları açıklanmıştır. En nihayetinde sağlık personelinin sorumluluğu ile ilgili özellik arz eden durumlardan ve sağlık personelinin sorumluluktan kurtulabilmek için günümüzde uygulanma imkanı bulan defansif tıp uygulamalarından ve zorunlu mali sorumluluk sigortasından bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important issues of Turkish administrative law is the responsibility of the administration. In practice, we can say that health public services, which constitute a very wide area of public services, are the areas where the administration encounters the responsibilty of compensation the most. The administration conducts the health public service through the health servant. The main purpose of study is to find an answer to the question of whether the responsibility for the damages that occur while the health public service is perfomed or in particular when medical interventions are carried out, on the state or the relevant health servant. As a requirement of the systematics of study, firstly, the professionals working as health servant in the public sector and their fields of duty were specified. Subsequently, by defining the health service in the concept of public service, the characteristics of the responsibility of the administration within the service defect in this field were emphasized. Afterwards, the administrative responsibilities of the health servant were explained in detail within the framework of medical intervention and medical malpractices by making a distinction between task and personal defects. A comprehensive analysis was carried out on this issue by examining the decisions of the Supreme Court and the Council of State. Recourse and conditions of health servant were explained. Finally, defensive medical practices and compulsory financial liability insurance, which have the opportunity to be practiced in order to be able to get rid of the responsibility of the health servant and the situations that have features related to the responsibility of the health servant were mentioned.