Üniversite öğrencilerinin sportif serbest zaman ilgilenim ve yaşam kalitesi düzeylerinin incelenmesi
Investigation of university students sports free time interest and life quality levels
- Tez No: 799900
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Serbest Zaman, Yaşam Kalitesi, İlgilenim, Üniversite Öğrencileri, Leisure Time, Quality of Life, Interest, University Students
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı; üniversite öğrencilerinin serbest zaman ilgilenimi ve yaşam kalitesi algı düzeylerini incelenmek ve serbest zaman ilgilenimi ve yaşam kalitesi algı düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Nicel bir araştırma olarak tasarlanan bu tez çalışmasında, genel tarama modeli ve uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Necmettin Erbakan Üniversitesinin lisans programına sahip 20 fakültede öğrenim gören öğrenciler oluşturmakta iken evreni temsil etmesi amacıyla“Turizm Fakültesi”,“Tıp Fakültesi”,“İlahiyat Fakültesi”ve“Ahmet Keleşoğlu Eğitim”Fakültesi rastgele bir şekilde araştırmaya dahil edilmiştir. Uygun örneklem yöntemi ile araştırmaya 598 öğrenci katılmıştır. Araştırma kapsamında, ele alınan sorunun çözümüne yönelik olarak 3 adet veri toplama aracı kullanılmıştır. Veri toplama aracı bilgi formu ve iki ölçekten oluşmaktadır. İlk bölümünde öğrencilerin demografik değişkenlerini belirleyen (cinsiyet, yaş, fakülte, algılanan ekonomik durum, anne ve baba eğitim durumu, akademik başarı algısı ve aile tutumu) sorular yer alırken, ikinci bölümünde“Serbest Zaman İlgilenim”ve“Yaşam Kalitesi”ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi açık kaynak kod yazılımlı“Jamovi”paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Verilerin dağılımını belirlemek için çarpıklık-basıklık testi kullanılmış ve normal bir dağılıma sahip olmadığı tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; katılımcıların cinsiyet, yaş, algılanan ekonomik durum, anne ve baba eğitim durumu, akademik başarı ve aile tutumu değişkenlerine göre serbest zaman ilgilenimi ve yaşam kalitesi alt boyutlarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Ayrıca serbest zaman ilgilenimi alt boyutlarından kendini ifade etme alt boyutu ile yaşam kalitesi alt boyutlarından ruhsal alan ve çevresel alan alt boyutları arasında negatif ilişki tespit edilirken diğer alt boyutlar arasında orta düzeyde pozitif ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak, öğrencilerin anne-baba eğitim durumunun sportif serbest zamanı değerlendirmede ve yaşam kalitesi alt boyut ortalamalarında pozitif yönde etkili olduğu, öğrencilerin akademik başarı düzeyleri arttıkça serbest zaman ilgilenimleri ve yaşam kalite düzeylerinin pozitif yönde etkilendiği, demokratik ailede yetişen öğrencilerin serbest zaman ilgilenimi ve yaşam kalite düzeylerinin pozitif yönde artış gösterdiği, algılanan ekonomik durumun yükselmesinin serbest zaman ilgilenimi ve yaşam kalitesi algısını noktasında pozitif yönde etkili olduğu tespit edilmiştir. Nitekim sportif serbest zaman faaliyetleri ile yaşam kalitesinin ilişki içerisinde olması beklenen bir durumdur. Sportif serbest zaman faaliyetlerinin doğası gereği bireye sağlamış olduğu fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal faydalardan kaynaklı olarak yaşam kalitesini pozitif yönde etkilediği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the levels of leisure time interest and quality of life perception of university students and to determine the relationship between leisure time interest and quality of life perception levels. In this thesis study designed as a quantitative research, general survey model and convenient sampling method were used. While the population of the research consists of students studying in 20 faculties with undergraduate programs of Necmettin Erbakan University,“Faculty of Tourism”,“Faculty of Medicine”,“Faculty of Theology”and“Ahmet Keleşoğlu Faculty of Education”were randomly included in the research in order to represent the universe. With the convenience sampling method, 598 students participated in the research. Within the scope of the research, 3 data collection tools were used to solve the problem addressed. The data collection tool consists of an information form and two scales. In the first part of the form, there are questions that determine the demographic variables of the students (gender, age, faculty, perceived economic status, mother and father education status, academic achievement perception and family attitude), while in the second part,“Leisure Time Interest”and“Quality of Life”scales were used. Data analysis was carried out using the open source software“Jamovi”package program. Skewness and kurtosis test was used to determine the distribution of the data and it was determined that it did not have a normal distribution. According to the findings of the study, significant differences were found in the sub-dimensions of leisure time interest and quality of life according to the participants' gender, age, perceived economic status, mother and father education level, academic achievement and family attitude variables. In addition, a negative relationship was found between the self-expression sub-dimension of leisure time interest and the spiritual domain and environmental domain sub-dimensions of quality of life, while a moderate positive relationship was found between the other sub-dimensions. As a result, it was determined that the educational status of the students' parents was positively effective in the evaluation of sportive leisure time and quality of life sub-dimension averages, as the academic achievement levels of the students increased, their leisure time interests and quality of life levels were positively affected, the leisure time interests and quality of life levels of the students raised in democratic families increased positively, and the increase in the perceived economic status was positively effective on the point of leisure time interests and quality of life perception. As a matter of fact, it is an expected situation that sportive leisure time activities and quality of life are in a relationship. It is thought that sportive leisure time activities positively affect quality of life due to the physical, mental, emotional and social benefits they provide to the individual due to their nature.