Duygusal zekâ ve kişilerarası iletişim becerileri arasındaki ilişki: Erzurum Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına yönelik bir uygulama
The relationship between emotional intelligence and interpersonal communication skills: An application for Erzurum Metropolitan Municipality employees
- Tez No: 799962
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT SİNAN ATİLGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Duygu, Zekâ, Duygusal Zekâ, İletişim, İletişim Becerileri, Emotion, Intelligence, EmotionalIntelligence, Communication, CommunicationSkills
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Geçmişten günümüze hayatın her alanında insanın bulunduğu her ortamda iletişim kaçınılmazdır. Çünkü insanoğlunu hayatını idame ettirebilmesi insanlarla ve doğa ile iletişim halinde olmasına bağlıdır. Geçmişte zekânın iletişim için yeterli olduğu söylense de artık günümüzde iletişim için zekânın yeterli olmadığı bunun yanı sıra duyguların da çok büyük önem taşıdığı görülmektedir. Duyguların insandan ayrı düşünülmesi söz konusu olmamaktadır. Duygular hem bireyin özel yaşamında hem de iş yaşamında önemli bir paya sahiptir. Bireylerin karşı tarafın duygularını anlayarak kendilerinin daha iyi ifade edebilmeleri duygusal zekâya bağlıdır. Duygusal zekâ, hem çalışanların iş hayatında daha başarılı olmalarını sağlamakta, hem de performansını ve iletişim becerilerini artırmaktadır. Bu çalışmanın evrenini Erzurum Büyükşehir Belediyesi çalışanları oluşturmaktadır. Çalışmada tesadüfi örnekleme kolayda örneklem seçilmiştir. Çalışanların duygusal zekâ ve kişilerarası iletişim becerileri arasındaki ilişkinin tespit edilmesine ve değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik olan bu araştırma, Erzurum Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görev yapan 404 personel üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada belediye çalışanları üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Verilerin analizi SPSS 22.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmaya yönelik kapsamlı bir yazın taramasından sonra kullanılan değişkenleri en iyi biçimde ölçebilecek ölçekler belirlenmeye çalışılmıştır.Analiz sonuçları incelendiğinde belediye çalışanlarının duygusal zekâ ve kişilerarası iletişim becerileri arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
From past to present, communication is inevitable in every environment where people are present in every area of life. Because the survival of human beings depends on being in contact with people and nature. Although it was said that intelligence was sufficient for communication in the past, it is now seen that intelligence is not sufficient for communication and emotions are of great importance. Emotions cannot be considered separately from human beings. Emotions have an important role in both the private and business life of the individual. The ability of individuals to better express themselves by understanding the feelings of the other party depends on emotional intelligence. Emotional intelligence not only enables employees to be more successful in business life, but also increases their performance and communication skills. The universe of this study consists of Erzurum Metropolitan Municipality employees. In the study, a random sampling convenience sample was chosen. This research, which aims to determine the relationship between the emotional intelligence and interpersonal communication skills of the employees and to determine the relationship between the variables, was carried out on 404 personnel working in Erzurum Metropolitan Municipality. In this study, a survey was conducted on municipal employees. Analysis of data was analyzed with SPSS 22.0 package program. After a comprehensive literature review for the research, it was tried to determine the scales that could best measure the variables used. When the results of the analysis were examined, it was seen that there was a significant relationship between the emotional intelligence and interpersonal communication skills of the municipal employees.