Uluslararası ve ulusal mevzuat çerçevesinde anti-damping vergisi
Anti-dumping duty within the framework of international and national legislation
  1. Tez No: 800111
  2. Yazar: İPEK AK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÇAĞRI ÇORLU, PROF. DR. ÜMİT SÜLEYMAN ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Damping, Anti-damping, Anti-damping Vergisi, Ticaretin Serbestleşmesi, GATT 1994, Dumping, Anti-dumping, Anti-dumping Duty, Trade Liberalization, GATT 1994
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mali Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bu çalışma, anti-damping vergisi uygulamasını uluslararası ve ulusal mevzuat çerçevesinde tartışmalı yönleri ile incelemeyi amaçlamaktadır. Anti-damping vergisi, yabancı üreticilerin mal veya hizmetlerini yerel piyasada maliyetinin altında satarak haksız rekabet yaratmasını önlemek için, devletler tarafından ithalat üzerine uygulanan bir vergidir. Bu vergi, yerli üreticileri korumak ve piyasa dengesini sağlamak için bir ticaret politikası savunma aracı olarak kullanılmaktadır. Ancak anti-damping vergisi uygulamasına yönelik uluslararası ve ulusal mevzuat çerçevesinde hukuki açıdan bazı sorunlar ve eleştiriler bulunmaktadır. Bu çalışmada, dampingin ortaya çıkması bağlamında ticaretin serbestleşmesi kavramı, anti-damping vergisinin tespitine yönelik soruşturma ve verginin hesaplanma süreci incelenmiştir. Bu süreç boyunca incelenen kavramlar, uluslararası Panel ve Temyiz Organı Raporları çerçevesinde uyuşmazlığa konu olan yönleri ile incelenmiştir. Ulusal mevzuat çerçevesinde ise, verginin tahsil usulü ve mevzuattaki yeri, Anayasa'ya uygunluğu gibi konular, tartışmalı yönleri ile irdelenmiştir. Çalışmanın sonucunda, uluslararası ve ulusal mevzuatta belirsiz bırakılan kavramların tanımlarına yönelik detaylı açıklamalar eklenmek suretiyle, imzalanmış olan uluslararası anlaşmaların ve ulusal mevzuatın revize edilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Ulusal mevzuat çerçevesinde verginin hukuki niteliğine ilişkin belirlemelerin netleştirilmesi gerektiği vurgulanmış, ulusal çerçevede tartışılan yönleri ortaya konulmak suretiyle, tartışmalara dair çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the anti-dumping tax application with its controversial aspects within the framework of international and national legislation. Anti-dumping duty is a tax imposed by governments on imports to prevent foreign manufacturers from creating unfair competition by selling their goods or services below cost in the local market. This tax is used as a trade policy defense tool to protect domestic producers and maintain market equilibrium. However, there are some legal problems and criticisms within the framework of international and national legislation regarding the anti-dumping tax application. In this study, the concept of liberalization of trade in the context of the emergence of dumping, the investigation for the determination of anti-dumping tax and the calculation process of the tax are examined. The concepts examined during this process were examined in terms of their aspects that were the subject of conflict within the framework of the International Panel and Appeal Body Reports. In the framework of national legislation, issues such as the tax collection procedure and its place in the legislation and its conformity with the Constitution have been discussed with their controversial aspects. As a result of the study, it was stated that the signed international agreements and national legislation should be revised by adding detailed explanations for the definitions of the concepts that were left unclear in the international and national legislation. It was emphasized that the determinations regarding the legal nature of the tax should be clarified within the framework of the national legislation, and solutions were presented for the discussions by presenting the aspects discussed in the national framework.