Schopenhauer felsefesinde dünyayı sanat bakımından değerlendirme düşüncesi
The idea of considering the world in terms of art in Schopenhauer's philosophy
  1. Tez No: 800339
  2. Yazar: AYSUN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Dünya, Tasavvur, İsteme, Sanatsal İdrak, Art, World, Representation, Will, Aesthetic Cognition
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Arthur Schopenhauer'a (1788 – 1860) göre dünyanın hakiki iki yönü vardır: Tasavvur ve isteme. Schopenhauer, en genel anlamıyla dünyanın iç özünün isteme olduğunu ve tasavvurun, dünyanın iç özünü göstermeyen bir örtü olduğunu düşünmektedir. Genel, sıradan, akılcı ya da bilimsel perspektifte dünya, tasavvurlarla ve bu tasavvurlar arasındaki nedensel bağa göre açıklanır, fakat Schopenhauer dünyanın iç özünün böyle bir açıklamaya tâbi tutulamayacağını ileri sürer. Çünkü bilimler ve bilimsel temelde ilerleyen akılcı felsefi sistemler, dünyanın iç özüne dair yeterli bir idrak sağlamazlar. Ona göre dünyanın iç özünün idrakine yaklaşmak soyut değil, algısal olarak mümkündür ve böyle bir idrake yaklaşmanın olanağını da sanat sağlar. Bu tezin amacı felsefenin ve sanatın sağladığı idrak ile dünyanın özünde ne olduğunu, Schopenhauer'ın ortaya koyduğu özgün düşünceleri takip ederek tartışmaktır. Schopenhauer'a göre hem sanat hem de felsefe dünyanın ve yaşamın özüne dair hakiki bir anlam sunmaktadır. Ancak bu anlamı doğru şekilde açıklayabilmek için Schopenhauer'ın bütüncül düşüncesinin dayandığı kaynaklar ve onun kendine özgü oluşturduğu kavramlar bu çalışmada ayrıntılandırılarak incelenecektir.
Özet (Çeviri)
According to Arthur Schopenhauer (1788 – 1860), the world has two true aspects: representation and will. In the most general sense, Schopenhauer thinks that the inner essence of the world is will and representation is a veil that does not show the inner essence of the world. In the general, ordinary, rational, or scientific perspective, the world is explained according to the causal nexus between the conceptions, but Schopenhauer argues that the inner essence of the world cannot be subjected to such an explanation. Because sciences and rational philosophical systems advancing on a scientific basis do not provide a sufficient understanding of the inner essence of the world. According to him, it is possible to approach the comprehension of the inner essence of the world is possible perceptually, not abstractly, and art provides the possibility of approaching such a comprehension. The aim of this thesis is to discuss what is in the essence of the world with the cognition provided by philosophy and art, by following the original thoughts of Schopenhauer. According to Schopenhauer, both art and philosophy offer a true meaning to the essence of the world and life. However, in order to explain this meaning correctly, the sources on which Schopenhauer's holistic thought is based and his unique concepts will be examined in detail in this study.