Ratlarda siklus dönemlerinin ve gebeliğin vaginal smear yöntemi ile iki boyama tekniği kullanılarak saptanması
The Determination of rats' cyclic periods and pregnancy by means of vaginal smear using two staining techniques
  1. Tez No: 80036
  2. Yazar: GÖKHAN OBA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Papanicolaou, rat, toluidine blue, vaginal smear, Papanicolaou, pregnancy, rat, toluidine blue, vaginal smear
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
27 ÖZET Raflarda Siklus Dönemlerinin ve Gebeliğin Vaginal Smear Yöntemiyle İki Boyama Tekniği Kullanılarak Saptanması. Bu çalışmada laboratuvar koşullarında yetiştirilen ratlarda, vaginal smear yöntemiyle, seksüel siklus dönemlerinin ve gebeliğin saptanması ayrıca farklı iki boyama yönteminin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma, yaşları 6-12 ay ve ağırlıkları 220-250 g arasında değişen Spraque-Dawley ırkı 10 adet dişi rat üzerinde yürütülmüştür. Bakım ve beslenme koşulları bir örnek hale getirilmiştir. Altı-12 saatlik aralıklarla, tüm materyalden alınan toplam 180 adet örnek, Papanicolaou ve Toulidine blue yöntemine göre boyanarak incelenmiştir. Yapılan mikroskobik muayene sonucu, her bir ratın bulunduğu siklik evre belirlenip, östrusta olduğu saptanan dişilerin kafeslerine erkek bırakılmıştır. Elde edilen vaginal smearMarın siklik evrelere göre dağılımı %13.4 proöstrus (n=12); %6.6 östrus başlangıcı (n= 6), %13.4 östrus ortası (n= 12), %5.6 östrus sonu (n=5); %18.8 metaöstrus başlangıcı (n=17), %3.4 metaöstrus sonu (n=3); %7.7 diöstrus (n=7) ve %31.1 gebelik (n=28) dönemi şeklinde olmuştur. Hücrelerin tanınabilirliği; nukleus, çeper ve sitoplazmanın boya alma durumu; asidofıli; bazofıli; keratinizasyon; mukus ve lökositlerin seçilebilirliği gibi hüaesel özelliklerin belirlenmesi ve preparatlanların kalıcılığı kriterleri göz önüne alınarak yapılan değerlendirmede, Toluidine blue yönteminin28 kullanılabilir, Papnicolaou boyama yönteminin ise ideal sonuçlar verdiği saptanmıştır. Sözü edilen nitelikleri belirlemedeki farklılıklara paralel olarak, siklus dönemlerinin tanınmasında, Toluidine blue yönteminin her örnekte yeterli olmadığı, Papanicolaou ile hazırlanan smearlarda ise farklı hücre tiplerinin "Ha diferensiyasyonu ile birlikte, oransal hücre verileri ve bunların yanında geçiş evrelerine ilişkin bilgilerin de elde edilebildiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca vaginal smear yöntemiyle, luteal faz hücrelerinin görülmesi ile birlikte koyu yeşil renkli müköz plakların varlığına dayanarak, gebeliğe ilişkin fikir yürütmede etkili olabileceği de belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
29 SUMMARY The Determination of Rats' Cyclic Periods and Pregnancy by Means of Vaginal Smear Method Using two Staining Techniques In the present study, the purpose is to investigate whether sexual periods and pregnancy can be determined by means of vaginal smear in rats bred under laboratory conditions. This study was performed on 10 female Spraque-Dawley rats weighing between 220-250 gr. and at the age of 6-12 months. The welfare conditions of the rats were became the same. Total 180 vaginal smear samples taken from the all rats at an interval of 6-12 hours, were assessed according to staining procedure of Papanicolau and Toulidine blue. Each rat's cyclic phase was determined by microscopic examinations and a male was placed to the cage of the rats in eostrus period. The proportion of the vaginal smear with regard to cyclic phases was found as 13.4% pro-oestrus (n=12); 6.6% early oestrus (n=6), 13.4% mid- oestrus (n=12), 5.6% late oestrus (n=5); 18.8% early metoestrus (n=3), 7.7% dioestrus (n=7) and 31.1% pregnancy (n=28). According to the assesment carried out depending on the observation of cell features such as cells' clearity, staining quality of nucleus, membrane and sitoplazma, asidophly, bazophly, ceratinization, clearity of mucus and leukocytes and also the persistency of preparations, it has been found that Toluidine blue method could be used, but Papanicolaou procedure gives more ideal results. In addition to the differences in determining the features mentioned above, it has been concluded that Toluidine blue method does not give30 sufficient results for each sample in defining cyclus phases. As for smears stained with Papanicolaou procedure, together with the differentiation of different cell types, proportional cell data and knowledge about transition period could be obtained. Besides, vaginal smear can give a strong idea on the presence of pregnancy depending on the observation of luteal phase cells and dark green mucous plaques.