FMF'li Türk hastalarda mutasyon analizi
Mutation analysis in Turkish FMF patients
- Tez No: 80037
- Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF), PCR, amiloidosis, Familial Mediterranean Fever (FMF), PCR, amiloidosis
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
33 ÖZET FMF' li Türk Hastalarda Mutasyon Analizi Bu çalışmada, 16pl3.3' de lokalize olan FMF geninde ( MEFK) tanımlanan 694 Met- Val, 726 Val-Ala, 680 Met-Ile, 761 Arg-His, 695 Lys-Arg ve 692 Ile-3 baz delesyon mutasyonlannın dağılımının Türk FMF' li hastalarda araştırılması amaçlanmıştır. 235 FMF tanılı indeks olgudan DNA klasik yöntemlerle elde edilmiştir. FMF geni ekson 10' a yönelik primerler f: 5' GAGGTGGAGGTTGGAGACAA 3', r: 5' TCC TCCTCTGAAATCCATGG 3' ile amplifiye edilmiştir (Annealing ısısı 55°C). Mutasyon analizi için; ARMS-PCR ve/veya RE analizi ve heterodubleks analizi yöntem olarak kullanılmıştır. ARMS-PCR primer dizinleri: M694V, ( mut:5' TGGT ACTCATTTTCCTTCAT 3' nor:5' TGGTACTCATTTTCCTTCAC 3'), V726A, (mut : 5'TGGGATCTGGCTGTCACATTGTAAAGGAGATGCTTCCTG 3' nor:5' TGGGATCTGGCTGTCACATTGTAAAGGAGATGCTTCCTA 3' com : 5' TGGA GGTTGGAGACAAGACAGCATGGATCC 3' ), M694I, ( mut: 5' CTGGTACTCA TTTTCCTTT 3' nor: 5'CTGGTACTCATTTTCCTTT 3') olarak kullanılmıştır. Ayrıca V726A, M680I, R761H, K695R mutasyonlan için sırasıyla Alul, Hinfl, Eco72I, MnlI RE enzimleri kullanılırken, I692del için heterodubleks analizi kullanılmıştır. Mutasyon analizinde M694V nin sıklığı % 44.04, M680P run sıklığı % 12.34, V726A' nın sıklığı % 10.85, M694I' nın sıklığı % 2.76, R761FT nin sıklığı % 1.48, K695R' nin sıklığı % 0.85 olarak belirlenmiş I692del'e rastlanılmamıştır. Sonuçlarımız, FMF' li Türk hastalardaki genetik heterojeniteyi doğrulamaktadır. FMF' li Türk hastalarda tarama yapılabilen 7 mutasyonla tüm mutasyonlann % 61' ine moleküler tanı koymak olasıdır. Bu da, molekülcr tekniklerin klinik tanıya yardımcı olacağını göstermektedir. Amiloid-FMF' li hastalarda mutasyon döküm sonuçları, her mutasyonun amiloidli hastalarda olabileceğini göstermiştir. Bu sonuçlar, amiloid gelişimi için başka kalıtsal nedenlerin de araştırılması gerekliliğini işaret etmektedir. Hasta örneklerimizin geldikleri illere göre dağılımı incelendiğinde M694V mutasyonunun bölge farklılığı göstermeksizin en sık görülen mutasyon olduğu belirlenmiştir. Ancak ilgi çekici nokta M680I mutasyonu Orta Anadolu' nun doğusundaki illerde sık olarak bulunurken Güneydoğu iUerimizde gözlenemediği belirlenmiştir. Türkiye' nin diğer illerinden de örneklemenin yapılması ve olgu sayısının artmasıyla Türkiye' de genel bir harita çıkarılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
34 SUMMARY Mutation Analysis In Turkish FMF Patients We aimed to study the distribution of the mutations which are localized on 16p.l3.3 in FMF gene; 694 Met-Val, 726 Val-Ala, 680 Met-Ile, 761 Arg-His, 695 Lys-Arg and 692 Ile-3 base deletion in Turkish FMF patients. DNA was extracted according to standart procedures from 235 patients with FMF. The FMF gene was typed using appropriate primers and PCR conditions for exon 10. f: 5' GAGGTGGAGGTTGGAGACA A 3', r: 5' TCCTCCTCGAAATCC ATGG 3' ( Annealig tempreture 55°C ). ARMS-PCR and/or RE analysis were used for mutation analysis. ARMS-PCR primer sequences; M694V,( mut:5' TGGTACTC ATTTTCCTTC AT 3' nor:5' TGGTACTCATTTrCCTTCAC 3'), V726A, (mut : 5' TGGGATCTGGC TGTCACATTGTAAAGGAGATGCTTCCTG 3' nor:5' TGGG ATCTGGCTGTCACATTGTAAAGGAGATGCTTCCTA 3' com : 5' TGGAGGTT GGAGACAAGACAGCATGGATCC 3' ), M6941, ( mut: 5' CTGGTACTCATTTT CCTTT 3' nor: 5' CTGGTACTCATTTTCCTTT 3'). Also for V726A, M680I, R761H, K695R mutations; orderly Alul, Hinfl, Eco72I and Mnll RE enzymes were used. For I692del heterodublex formation was used. In mutation analysis the frequency of the M694V, M680I, V726A, M694I, R761H and K695R are found orderly 44.04%, 12.34%, 10.85%, 2.76%, 1.48% and 0.85% however I692del not observed. Our results was confirmed the genetic heterogenity. It is probable that, %61 of all mutations can be molecularly diagnosed by analysis of 7 mutations. Further analysis of newly defined mutations, it is expected that the ratio will increase. Our data revealed that molecular techniques will help clinicians for the accurate diagnosis. All of the mutations existed in the MEFFgene were found also in amiloid-FMF patients. M694V mutation is the most frequent mutation in all over the Anatolia. Of interest is, M680I mutation is very frequent in Middle East Anatolia however not observed in Southeast. Further analysis with more FMF patients will reveal answers to questions regarding to the distribution and molecular variation in Turkish population.