İnanç sistemlerinin depresyon düzeylerine olan etkileri kapsamında islami inancın etkileri
The effects of islam within the context of the impact of belief systems on levels of depression
- Tez No: 800385
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Dini tutumlar, İslam İnancı, Beck Depresyon, Depression, Religious attitudes, Islam, Beck Depression
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
İnanç sistemleri bireyin dünya ve ahiret esenliğini koruma ve yükseltme amacı gütmektedir. Bu bağlamda son ilahi din olarak kabul edilen İslam dininin bireyin esenliği üzerinde ne düzeyde etkiye sahip olduğunun incelenmesi önem arz etmektedir. Araştırmada İslam dinine ilişkin bireysel tutumların bireyin esenliğinin bir göstergesi olan depresiflik üzerindeki etkisinin incelenmesi planlanmıştır. Bu bağlamda araştırmanın temel amacı, inanç sistemlerinin depresyon üzerine olan etkileri kapsamında İslami inancından kaynaklanan dini tutumların depresyon üzerine olan etkisini örneklem üzerinden incelenmesidir. Çalışma, ilişkisel tarama modelinde yapılmış nicel desenli bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubu Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Beyin Hastanesine başvuran 18-50 yaş arası depresyon hastalarından oluşmaktadır. Araştırmada veri toplamak için Dini Tutum Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada dini tutumların depresyona etkisi Pearson Korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizi ile sınanmıştır. Araştırmada sosyo demografik değişkenlerin depresyon puanlarında farklılığa neden olup olmadığı bağımsız gruplar t testi ve Anova testi ile sınanmıştır. Araştırmada katılımcıların depresyon düzeyi orta düzeyde bulunurken, dini tutumları ise dindar ve oldukça dindar aralıklarında tespit edilmiştir. Araştırmaya göre dini tutumların depresyon puanlarını negatif (tes yönlü) olarka yordadığı tespit edilmiştir. Bir başka değişle depresyonlu bireylerde dini tutum puanları (dindarlık) arttıkça depresyon puanları anlamlı düzeyde düştüğü görülmüştür. denilebilir. Araştırmaya katılanların depresyon puanlarının yaş ilerledikçe anlamlı düzeyde yükseldiği, diğer demografik değişkenlerin ise depresyon puanlarında anlamlı farklılaşmaya neden olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Effects of Islam within the Context of the Impact of Belief Systems on Levels of Depression Belief systems pursue the goal of protecting and increasing the soundness of the individual in this world and the hereafter. The effects of Islam, which is accepted as the final divine religion, on the welfare of the individual should be examined in this fashion. It is intended to analyse the effects of the individual attitudes related to Islam on depression, which indicates to well-being. The primary basis of the study is to explore the impact of religious attitudes originating from Islam on depression through sampling, within the general frame of effects of belief systems on depression. The study has a correlational survey research design with a quantitative pattern. The group of study consists of depression patients between 18-50 of Üsküdar University NP Brain Hospital. The religious attitude scale and the Beck Depression Inventory are the media to collect data for this research. The impact of religious attitudes on depression is tested by the use of Pearson Correlation and simple linear regression analysis. Whether socio-demographic variables are determinants for levels of depression are tested by the help of the independent t-test and the ANOVA test. While the depression of the participants is presented on a medium level , their religious attitudes are identified as between religious and strongly religious. According to the study, the religious attitudes affect depression negatively (the reverse). That is to say, together with the increase in religious attitudes there is observed a decrease in levels of depression on the level of significance. That the scores of depression of the participants rise on the significance level with age, and that the other demographic variables present no determinative sequels are identified.