Allojenik ve otolog hematopoetik kök hücre nakli yapılan hastalarda sitomegalovirüs reaktivasyonu ve hastalığın değerlendirilmesi
Allojenik ve otolog hematopoetik kök hücre nakli yapilan hastalarda sitomegalovirüs reaktivasyonu ve hastaliğin değerlendirilmesi
- Tez No: 800387
- Danışmanlar: PROF. NURETTİN ERBEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hematopoetik kök hücre transplantasyonu, sitomegalovirüs, preemptif tedavi, Hematopoietic stem cell transplantation, cytomegalovirus, preemptive treatment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Sitomegalovirüs (CMV) enfeksiyonu hematopoetik kök hücre nakli (HKHN) sonrası sık görülen bir viral enfeksiyondur ve önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Bu çalışma, HKHN yapılan hastalarda CMV reaktivasyonu ve hastalığının sıklığının belirlenmesi ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi amaçlanarak yapılmıştır. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hematoloji Kliniği Kemik İliği Transplantasyon Servisi'nde allojenik HKHN yapılan 62 ve otolog HKHN yapılan 190 hasta olmak üzere toplam 252 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Nakil sonrası ilk 100 günde allojenik HKHN yapılan hastalarda % 82,3, otolog HKHN yapılan hastalarda %31,1 oranında CMV reaktivasyonu görüldüğü saptandı. Allojenik HKHN yapılan hastalarda, otolog HKHN grubuna göre CMV reaktivasyonu sıklığı, CMV DNA pik seviyesi ve preemptif tedavi ihtiyacının anlamlı olarak daha fazla olduğu saptandı. Allojenik HKHN grubunda uzun süreli steroid kullanımı ve graft versus host hastalığı (GVHH) gelişimi reaktivasyon riskini arttıran faktörler olarak saptandı. Takiplerde otolog HKHN grubunda hiçbir hastada CMV hastalığı gelişmezken, allojenik HKHN yapılan hastalarda 2 (%3,2) hastada CMV hastalığı geliştiği görüldü. Bu sonuç yakın izlem ve preemptif tedavi başarısı olarak değerlendirildi. İki nakil grubunda da CMV reaktivasyonu ile 30 günlük ve 100 günlük mortalite arasında ilişki saptanmadı. Sonuç olarak; CMV reaktivasyonu HKHN yapılan hastalarda ilk 100 günde sık görülmektedir. Özellikle allojenik HKHN, uzun süreli steroid kullanımı ve GVHH gelişmesi durumunda risk artmaktadır. Erken tanı ve preemptif tedavi yaklaşımı önemli ölçüde morbidite ve mortaliteyi azaltmaktadır. Bu nedenle risk faktörlerinin bilinmesi, hastaların yakın takibinin yapılması ve uygun zamanda preemptif tedavi başlanması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Cytomegalovirus (CMV) infection is a common viral infection after HSCT and is an important cause of morbidity and mortality. This study was conducted to determine the frequency and to evaluate risk factors of CMV reactivation and disease in patients who underwent HSCT. The data of a total of 252 patients, including 62 patients who underwent allogeneic HSCT and 190 patients who underwent autologous HSCT, in Eskişehir Osmangazi University Medical Faculty Hospital Hematology Clinic Bone Marrow Transplantation Service were retrospectively analyzed. CMV reactivation was found to be 82.3% in patients who underwent allogeneic HSCT and 31.1% in patients who underwent autologous HSCT in the first 100 days after transplantation. The frequency of CMV reactivation, the peak level of CMV DNA and the need for preemptive treatment were found to be significantly higher in patients who underwent allogeneic HSCT compared to the autologous HSCT group. Long-term steroid use and development of graft versus host disrease (GVHD) were found to increase the risk of reactivation in the allogeneic HSCT group. While none of the patients developed CMV disease in the autologous HSCT group during the follow-ups, 2 (3.2%) patients developed CMV disease in the patients who underwent allogeneic HSCT. This result was evaluated as the success of close follow-up and preemptive treatment. No correlation was found between CMV reactivation and 30-day and 100-day mortality in either transplant group. In conclusion; CMV reactivation is common in the first 100 days in patients undergoing HSCT. The risk increases especially in the case of allogeneic HSCT, long-term steroid use and the development of GVHD. Early diagnosis and preemptive treatment approach significantly reduce morbidity and mortality. For this reason, it is important to know the risk factors, to follow the patients closely, and to initiate preemptive treatment at the appropriate time.