İleri evre pankreas kanseri tanılı hastalarımızın retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of our patients diagnosed with advanced pancreatic cancer
- Tez No: 800418
- Danışmanlar: DR. SELMA KARAAHMETOĞLU ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: ileri evre pankreas kanseri, advanced pancreatic cancer
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Pankreas kanseri ülkemizde tüm kanserler içinde 9. Sıklıkta görülmektedir. Gastrointestinal kanserler arasında giderek artan sıklığı ile dikkati çekmektedir. Tüm kanser türleri arasında prognozu en kötü kanserlerdendir. Bu çalışmada ileri evre pankreas kanserli hastalarda klinik özellikleri araştırıldı. Materyal ve Metod: Bu araştırmada Kasım 2002 ile Ocak 2014 tarihleri arasında Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Polikliniği'ne başvuran, ileri evre pankreas kanseri tanısı almış 131 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri, sigara kullanımı, DM öyküsü, aile öyküleri, bazal CEA ve bazal Ca 19-9 düzeyleri, uygulanana tedavi şekilleri, metastaz yerleri, progresyonsuz ve genel sağkalım sürelerine bakıldı. Bulgular: Çalışma popülasyonu 94 erkek, 37 kadın olmak üzere 131 hastadan oluştu. Hastaların 20'si lokal ileri evre, 111'i metastatik evredeydi. Hastaların ortanca yaşı 60 idi. Hastaların %53.4'ü sigara içicisiydi ve ortanca sigara kullanım miktarı 30 paket/yıldı. Adenokanser en sık saptanan histopatolojik alt tipti. Tanı anında ortanca bazal CEA ve Ca 19-9 düzeyleri yüksekti. Lokal ileri evre hastaların tamamına neoadjuvan KT verilmişti. En sık kullanılan KT rejimleri tek ajan gemsitabin ve gemsitabin-sisplatin kombinasyon tedavileriydi. Lokal ileri evre hastaların 10'u neoadjuvan KT sonrası lokal tedavi (KT veya cerrahi) alırken, geriye kalan 10 hasta lokal tedavi alamamıştı. Lokal ileri evre hastalığı olup neoadjuvan KT sonrası lokal tedavi yapılan hastaların ortanca genel ve progresyonsuz sağkalım süreleri anlamlı olarak daha uzun saptandı [(18 ay vs 6.5 ay; p=0.008), (11.3 ay vs 6.4 ay; p=0.05)]. Metastatik pankreas kanserli hastalarımızın en sık metastaz yeri karaciğer idi (%80). Metastatik olguların %63.4'ünde KT rejimi olarak sisplatin- gemsitabin tercih edilmişti. Metastatik evredeki hastaların ortanca genel sağkalım süresi 8.1 ay, ortanca progresyonsuz sağkalım süresi 5.7 ay olarak saptandı. Çalışmaya dahil ettiğimiz tüm hastaların ortanca progresyonsuz sağkalım süresi 8.8 ay iken ortanca genel sağkalım süresi 6.2 ay idi. Sonuçlar: Lokal ileri evre pankreas kanserli hastaların ortanca genel sağkalım süreleri metastatik hastalarla karşılaştırıldığında anlamlı olarak uzun bulundu (18 ay vs 8.1 ay; p=0.028). Lokal ileri evre hastalığı olup neoadjuvan KT sonrası lokal tedavi alan ve alamayan hastaların progresyonsuz sağkalım ve genel sağkalım süreleri lokal tedavi uygulanan hastalarda anlamlı olarak daha uzun saptandı. (11.3 ay vs 6.4 ay; p=0,05) (18 ay vs 6.5 ay; p=0.008). Metastatik pankreas kanserli hastaların yanıt oranları; gemsitabin-sisplatin kombinasyon kolunda %49, tek ajan gemsitabin kolunda ise %30 idi.
Özet (Çeviri)
Objective: Pancreatic cancer is the 9th most common cancer among all cancers in our country. It draws attention with its increasing frequency among gastrointestinal cancers. It has the worst prognosis of all cancer types. In this study, the clinical features of patients with advanced pancreatic cancer were investigated. Materials and Methods: In this study, 131 patients diagnosed with advanced pancreatic cancer and admitted to Ankara Numune Training and Research Hospital Medical Oncology Polyclinic between November 2002 and January 2014 were retrospectively analyzed. Demographic characteristics of the patients, smoking, DM history, family histories, basal CEA and basal Ca 19-9 levels, treatment modalities, metastasis sites, progression-free and overall survival times were evaluated. Results: The study population consisted of 131 patients, 94 males and 37 females. Twenty of the patients were in the locally advanced stage and 111 were in the metastatic stage. The median age of the patients was 60 years. 53.4% of the patients were smokers and the median amount of smoking was 30 packs/year. Adenocancer was the most common histopathological subtype. The median basal CEA and Ca 19-9 levels were high at the time of diagnosis. Neoadjuvant chemotherapy was given to all locally advanced patients. The most commonly used chemotherapy regimens were single-agent gemcitabine and gemcitabine-cisplatin combination therapies. While 10 of the locally advanced patients received local therapy (CT or surgery) after neoadjuvant chemotherapy, the remaining 10 patients did not receive local therapy. The median overall and progression-free survival times of patients with locally advanced disease who received local treatment after neoadjuvant chemotherapy were found to be significantly longer [(18 months vs. 6.5 months; p=0.008), (11.3 months vs. 6.4 months; p=0.05)]. The most common site of metastasis in our patients with metastatic pancreatic cancer was the liver (80%). Cisplatin-gemcitabine was preferred as KT regimen in 63.4% of metastatic cases. The median overall survival time of patients in the metastatic stage was 8.1 months, and the median progression-free survival time was 5.7 months. The median progression-free survival of all patients included in the study was 8.8 months, while the median overall survival was 6.2 months. Results: The median overall survival of patients with locally advanced pancreatic cancer was significantly longer compared to metastatic patients (18 months vs 8.1 months; p=0.028). Progression-free survival and overall survival of patients with locally advanced disease who received or did not receive local treatment after neoadjuvant chemotherapy were found to be significantly longer in patients who received local treatment. (11.3 months vs 6.4 months; p=0.05) (18 months vs 6.5 months; p=0.008). Response rates of patients with metastatic pancreatic cancer; It was 49% in the gemcitabine-cisplatin combination arm and 30% in the single-agent gemcitabine arm.