Bazı mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin menemen koşullarında verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the yield and quality characteristics of some corn (Zea mays L.) varieties under menemen conditions
- Tez No: 800523
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP ONUR KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Tane verimi, Amino asit, Kül oranı, Maize, Seed yield, Amino acid, Ash content
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışma bazı mısır çeşitlerinin Menemen koşullarında verim ve kalitesini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Yöntem: Tarla denemesi Menemen koşullarında 2021 yılı ana ürün koşullarında tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Materyal olarak DKC6980, M14G44, P2088, Sy Giants, Sy Gladius ve Kefrancos çeşitleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada; tane verimi 1221,67 – 1569,82 kg/da arasında değişmiştir. Bin dane ağırlığı 339,00 – 419,25 g arasında değişmiştir. En yüksek bindane ağırlığı Kefrancos çeşidinden elde edilmiştir. Koçanda tane sayısı 599,65 – 715,43 adet arasında değişmiştir. Tanede protein oranı %8,28 – 9,65 arasında değişmiştir. En yüksek tanede protein oranı Sy Giants ve Kefrancos çeşitlerinden elde edilmiştir. Ham yağ oranı %2,82 – 3,59 arasında değişmiştir. En yüksek ham yağ oranı P2088 çeşidinden elde edilmiştir. Amino asit miktarları açışından glutamat 1,29 - 1,47 g/100g arasında, prolin 0,60 - 0,67 g/100g arasında, lizin 0,72 - 0,79 g/100g arasında değişmiştir. Sonuç: Araştırma sonuçlarına göre çeşitlerin tane verimleri bölge veriminin üzerinde olmuştur. Tane kalitesi açısından DKC 6980 ve Kefrancos çeşitleri, tanede protein oranı açısından SY Giants ve Kefrancos, ham yağ oranı açısından P2088 çeşitleri ön plana çıkmıştır. Bu çeşitlerin Menemen koşullarında tane mısır yetiştiriciliğine uygun olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was carried out to determine the yield and quality of some maize cultivars under Menemen conditions. Material and Method: The field experiment was established in the main crop conditions of 2021 in menemen conditions, according to the randomized blocks trial design with 3 replications. DKC6980, M14G44, P2088, Sy Giants, Sy Gladius and Kefrancos varieties were used as an experimental materials. Results: Seed yield varied between 12217 – 15699 kg/ha. Thousand seed weight varied between 339.00 – 419.25 g. The highest thousand seed weight was obtained from Kefrancos variety. The number of seeds on the cob varied between 599.65 – 715.43 pieces. The protein ratio in the seed ranged from 8.28% to 9.65%. The highest protein content was obtained from Sy Giants and Kefrancos cultivars. Crude fat ratio varied between 2.82% and 3.59%. The highest crude oil ratio was obtained from P2088 variety. In terms of amino acid amounts, glutamate varied between 1.29 - 1.47 g/100g, proline between 0.60 - 0.67 g/100g, lysine between 0.72 - 0.79 g/100g. Conclusion: According to the results of the research, the seed yield of the cultivars was above the average of the region yield. DKC 6980 and Kefrancos varieties came to the fore in terms of seed quality, SY Giants and Kefrancos varieties in terms of seed protein content and P2088 varieties in terms of crude oil content. It was concluded that these cultivars are suitable for seed maize cultivation in Menemen conditions.