Manisa ovasında bazı silajlık mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin adaptasyon, verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of adaptation, yield and quality traits of some silage corn (Zea mays L.) varies in Manisa plain
- Tez No: 637079
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SÜRMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Silajlık mısır (Zea mays L.), Ana Ürün, ADF, NDF, Protein, Silage corn (Zea mays L.), Main Product, ADF, NDF, Protein
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma, Manisa Ovası koşullarında bazı silajlık mısır çeşitlerinin verim ve kalitesini belirlemek amacıyla Manisa ili Beydere Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü arazisinde 2019 yılında, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada 10 farklı mısır çeşidi (30B74, DKC7211,Torro, SY Antex, Keravnos, DKC7221, Hunter, SY Hydro, Kilowatt, DKC7240) materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada çeşitlerin çıkışta gün sayısı (gün), %50 tepe püskülü çıkartma gün sayısı (gün), bitki boyu (cm),Koçan yüksekliği (cm) yaprak/sap oranı (%),koçan/bitki oranı (%), yeşil ot verimi (kg/da), kuru ot verimi(kg/da), kuru madde oranı (%),ham protein oranı (%), Ham protein verimi (kg/da), ADF (%), NDF (%) değerleri ölçülmüştür. Çalışmada çeşitlerin çıkışta gün sayısı en az 6.33 gün ile 9 gün, %50 tepe püskülü çıkartma gün sayısı 63 - 71.66 gün arasında değişmiştir. En yüksek bitki boyu 30B74 çeşidinde (357.33 cm) en düşük ise Sy Hydro çeşidinde (318 cm) ölçülmüştür. Koçan yüksekliği 133.66 - 184 cm arasındadır. Yaprak/sap oranı en az %26.25 ile Kilowatt çeşidinde en fazla Keravnos çeşidinde (%29.63), koçan/bitki oranı en az Hunter çeşidinde (%27.93) en fazla %36 Antex çeşidinde tespit edilmiştir. En yüksek yeşil ot verimi 10986.66 kg/da ile 30B74 çeşidinden, en düşük ise 7981.33 kg/da ile Keravnos'dan elde edilmiştir. Kuru ot verimi 2795 - 3760.33 kg/da arasında değişmiş en düşük verime DKC7221 çeşidi, en yüksek Kilowatt çeşidi sahip olmuştur. Kalite özellikleri bakımından kuru madde oranı %32.66 - %38,33, ham protein oranı %8.08 - %9.41, ham protein verimi 240.47 - 333.74 kg/da arasında değiştiği gözlemlenmiştir. ADF oranı en az %3.40 30B74 çeşidinde en fazla %11.96 DKC7211 çeşidinde bulunurken, NDF oranı en az %15.91 30B74 çeşidinde en fazla %28.72 DKC7211 çeşidinde ölçülmüştür. Manisa bölgesine 30B74 çeşidinin yeşil ve kuru ot verimi bakımından ilk grupta yer alması, protein oranı ve protein verimi değerlerinin en yüksek olmasından dolayı bu çeşidin diğer çeşitlere nazaran Manisa bölgesi için daha uygun olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was established in Manisa province Beydere Seed Certification Test Directorate in 2019, with 3 repetitions according to the trial pattern in order to determine the yield and quality of some silage corn species under the conditions of Manisa Plain. In the study, 10 different corn varieties (30B74, DKC7211, Torro, SY Antex, Keravnos, DKC7221, Hunter, SY Hydro, Kilowatt, DKC7240) were used as materials. In the research, the number of days of species at the exit (days), 50% peak tassel removal days (days), plant height (cm), corncob height (cm) leaf / stem ratio (%), cob / plant ratio (%), green matter yield (kg / da), dry matter yield (kg / da), dry matter ratio (%), crude protein ratio (%), crude protein yield (kg / da), ADF (%), NDF (%) values were measured. In the study, the number of days of species at least was between 6.33 and 9 days, and the number of days with 50% tassel removal was between 63 and 71.66 days. The highest plant length was measured in 30B74 species (357.33 cm) and the lowest in Sy Hydro species (318 cm). Corncob height is between 133.66 and 184 cm. Kilowatt species had the lowest leaf / stem ratio with 26.25% and Keravnos species had the greatest leaf / stem ratio with 29.63%, and cob / plant ratio is at least in Hunter species (27.93%) and at most (36%) in Antex species. The highest green matter yield was obtained from 30B74 species with 10986.66 kg / da and the lowest was obtained from Keravnos with 7981.33 kg / da. Dry matter yield was between 2795 - 3760.33 kg / da, and the lowest yield was the DKC7221 species and the highest yield was the Kilowatt species. In terms of quality characteristics, dry matter ratio was observed between 32.66% and 38.33%, crude protein ratio was between 8.08% and 9.41%, crude protein yield was between 240.47 and 333.74 kg / da. While the ADF ratio was at least 3.40% in 30B74 species and at most 11.96% in DKC7211 species, NDF ratio was measured in at least 15.91 30B74 species and at most 28.72% DKC7211 species. It is seen that 30B74 species is more suitable for Manisa region than other species, because 30B74 species is in the first group in terms of green and dry matter yield, and the protein ratio and protein yield values are highest.