Kedi ve köpeklerden izole edilen Escherichia coli suşlarının biyokimyasal, patojenite ve toksijenite özelliklerinin araştırılması
Biochemical, toxigenic and pathogenic characteristics isolated of Escherichia coli strains from dogs and cats
  1. Tez No: 80058
  2. Yazar: SİBEL ÖZKÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN YARDIMCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Escherichia coli, kedi, köpek, CNF, virülens özellikleri, Escherichia coli, cat, dog, CNF, virulence factors
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
46 6. ÖZET Kedi ve Köpeklerden İzole Edilen Escherichia coli Suşlarının Biyokimyasal, Patojenite ve Toksijenite Özelliklerinin Araştırılması Bu çalışmada ishalli, sistitisli ve sağlıklı köpekler ile sağlıklı kedilerden alınan idrar ve dışkı örnekleri E.coli yönünden araştırıldı, ishalli 187 köpekten 102'si (% 54.5) E.coli yönünden pozitif bulundu ve toplam 198 suş izole edildi; sistitisli 8 köpekten 7'si (% 87.5) E.coli yönünden pozitif bulundu ve 15 suş izole edildi. Sağlıklı 63 köpekten 21 'i (% 33.3), sağlıklı 23 kediden 5'i (%21.7) E.coli yönünden pozitif bulundu; köpeklerden 23, kedilerden 1 1 suş izole edildi. İzole ve identifiye edilen E.coli'lerin sorboz, hemoliz, MSHA, MRHA özellikleri incelendi ve HeLa hücre kültürü, tavşan deri testi ve fare letalite testlerine tabi tutuldu. HeLa hücre kültürü ve tavşan deri testinin her ikisinde de pozitif reaksiyon veren toplam 61 adet susun CNF toksini sentezlediği saptandı. CNF pozitif suşların % 22.9'u fareler üzerinde letal etki gösterdi. Bunlardan 45'inin (% 22.7) ishalli köpeklerden, 5'inin (% 33.3) sistitisli köpeklerden, 7'sinin (% 13.1) sağlıklı köpeklerden ve 4'ünün (% 36.3) sağlıklı kedilerden izole edilen E.coli'ier tarafından sentezlendiği bulundu. İzole edilen E.coli'lerin virulensle ilgili olan sorboz fermentasyon, hemoliz, MRHA ve MSHA özellikleri sırasıyla % 68.4, % 8.5, % 26.7 ve % 20.6 olarak saptandı. Suşların hemoliz, CNF ve fare letalite özellikleri baz alınarak 7 toksik fenotipi belirlendi. E.coli izole edilen hayvanın türü ve klinik durumu ile suşların virülens faktörleri arasında ve virülens faktörlerinin kendi aralarında direkt bir ilişki saptanamadı.
Özet (Çeviri)
47 7. SUMMARY Biochemical, toxigenic and pathogenic characteristics isolated of Escherichia coli strains from dogs and cats. In this study, the urine and fecal specimens taken from the healthy dogs and the ones having cystitis and diarhoea were examined with respect to E.coli. 102 of 187 (54.5 %) diarrhoeic dogs were found to be positive for E.coli and 15 E.coli strains were isolated 7 of 8 dogs having cystitis (87.5 %) and 5 of 23 healthy cats were found to be positive for E.coti and 23 strains from dogs and 1 1 strains from cats were isolated. The sorbose, haemolysis, MSHA and MRHA characteristics of the isolated and identified strains were examined and were exposed to HeLa cell culture, rabbit skin test and mouse letality test. Totally 61 strains that gave positive reactions in both HeLa cell culture and rabbit skin test were determined to synthesize the CNF toxin. 22.9 % of the CNF positive strains showed lethal effect in mouse. 45 of them (22.7 %) were found to be synthesized from diarrhoeic dogs while 5 of them (33.3 %) were from the dogs having cystitis and 4 of them (36.3 %) from healthy dogs. The E.coli strains that were isolated showed the characteristics of sorbose fermentation, haemolysis, MRHA and MSHA as 68.4 %, 8.5 %, 26.7 % and 20.6 % respectively. Seven toxic phenotypes were determined based on the haemolysis, CNF and mouse lethality characters of the strains. No direct correlation was determined between the species and the clinical status of the animal that E.coli was isolated and the virulence factors of the strains as well as between the virulence factors.