Ankara Çubuk yöresinde tropikal Theileriosis'e karşı aşılanan sığırlarda aşılama sonrası seroepidemiyolojik çalışmalar
Post-vaccination seroepidemiological studies on the cattle vaccinated againts tropical Theileriosis in Çubuk region, Ankara
- Tez No: 80057
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM ALİ YUKARI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aşı, Seroepidemiyoloji, Sığır, Theileria annulate, Tropikal theileriosis. 48, Seroepidemiology.Cattle, Theileria annulata, Tropical theilerosis, Vaccine. 49
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Ankara Çubuk Yöresinde Tropikal Theileriosis'e Karşı Aşılanan Sığırlarda Aşılama Sonrası Seroepidemiyolojik Çalışmalar Bu arastama, Mart 1996-Mayıs 1997 tarihleri arasında Ankara Çubuk yöresinde Sarayköy beldesi ile Melikşah köyünde, Holstein, Holstein melezi ve Simental ırkı sığırlar üzerinde yürütülmüştür. Araştamanın başlangıcında 86 sığırın, İFA testi ile T. anmtlata yönünden, serolojik yoklamalan yapılmış ve kan frotilerinde parazitin piroplazm foradan aranmıştır. Bu muayeneler sonucunda 9 sığırın T. anmtlata ile enfekte olduğu ve başlangıç seroprevalans değerinin 0.1046 olduğu tespit edilmiştir. Seropozitif olan 9 sığırdan 2'sinin (%2.34) aynı zamanda eritrositlerinde T. anrmlatd'mn. piroplazm şekilleri de görülmüştür. Seropozitif olan 9 sığır araştırmadan çıkarılmış ve araştırma seronegatif 77 sığır üzerinde yürütülmüştür. Sığırlar, 0-1 yaş, 1-2 yaş ve 2 yaş üstü olmak üzere 3 farklı gruba ayrılmıştır. Bu sığırlardan 57' si Nisan 1996'da attenüe T. anmtlata şizont aşısı (Pendik Hayvan Hastalıklan Arastama Enstitüsü Üretimi) ile aşılanmış, geriye kalan 20 sığır şahit bırakılmıştır. Aşılamadan sonra 1 yıl süreyle arastama grubunu oluşturan tüm sığırlardan (aşılı ve aşısız) her ay, serum elde etmek amacıyla 10 mi kan alınmış, kan frotisi yapılmış, aynı zamanda sığırlar ve barınakları vektör kene yönünden muayene edilmiştir. Tropikal theileriosis'e karşı aşılanan ve 37 gün sonra kanlan alınan 54 sığırdan 43'ünün (%79.62), T. anmtlata piroplazm veya şizont antijenlerine karşı antikor taşıdığı, aynı zamanda bunlardan 2'sinin (%3.70) piroplazm taşıyıcısı olduğu tespit edilmiştir. Şahit bırakılan 20 sığırdan hastalık mevsimi boyunca, biri Mayıs ayında, diğeri Eylül ayına kadar olan sürede olmak üzere toplam 2 sığırın ( %10 ) T.anmtlata'ya. karşı antikor taşıdığı (İFA testi ile) belirlenmiş, bu grupta arastama süresince piroplazm taşıyıcısı hayvan tespit edilmemiştir. Çalışılan hayvanların hiçbirinde klinik Theileria anmtlata enfeksiyonu görülmemiştir. Yaş gruplarına göre farklılık olmakla birlikte aşılanan sığırların, aşılamadan sonraki ilk yoklamasında, %79.62 oranında seropozitif olduğu, bu oranın ortalama 3 ay sürdüğü, seropozitifliğin 4'üncü aydan itibaren azalarak 7'nci ayda sonlandığı saptanmıştır. Seropozitif sığırların T. anmtlata antikor titrelerinin, piroplazm antijenlerine karşı 1:20 ve 1:5120, şizont antijenlerine karşı 1:40 ve 1:2560 arasında olduğu saptanmışta. Theileria anmtlata şizont ve piroplazm antijenlerine karşı en yüksek antikor titresi Mayıs ve Haziran aylarında görülmüştür. Şahit bırakılan sığırlarda antikor litreleri piroplazm antijenlerine karşı 1:20 ve 1:40, şizont antijenlerine karşı 1:40 ve 1:80 arasında tespit edilmiştir. Araştırma süresince sığırlar üzerinden 44 Hyalomma marginatum toplanmış, bunlardan 17'si diseke edilmiş ve Theileria sp ile enfekte obnadıklan saptanmışta. Muayene edilen hayvan bannaklannda vektör keneye raslanmamışta. Sonuç olarak; bu çalışmanın gerçekleştirildiği Ankara Çubuk yöresinin tropikal theileriosis yönünden instabil ve bölgedeki hayvanların bu hastalığa duyarlı olduğu, elde edilen bulgulara göre, bölgedeki sığırların hastalık mevsimi başında olmak üzere her yıl bir kez aşılanması gerektiği sonucuna vanlmıştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Post-vaccination Seroepidemiological Studies on the Cattle Vaccinated Against Tropical Theileriosis in Çubuk Region, Ankara This study was carried out on Holstein, cross-bred and Simental cattle in Melikşah village and Sarayköy town in Çubuk region of Ankara, between March 1996 and May 1997. Initially, 86 cattle were examined serologically for T. annulata using IFA and bloodsmears were investigated for the presence of piroplasm of the parasite. Following this investigation, 9 of the 86 cattle (10.46%) were found to be seropositive for T. annulata. Presence of J. annulata in the form of piroplasm was also detected in erythrocytes of two out of the 9 seropositive animals (2.34%). The seropositive 9 cattle were excluded from the study and investigation was subsequently performed on the remaining 77 seronegative animals. The seronegative individuals were then divided into three groups on the basis of age as 0-1 years, 1-2 years and older. Fifty seven of the 77 cattle were vaccinated with 107 attenuated T annulata schizont vaccine cells (It is produced at Pendik Reserach Institute for Animal Disease Control Center), and the remaining 20 were not vaccinated and were kept as control group. Following vaccination, 10 ml of blood was sampled from the all animals (vaccinated and controls) once a month for a period of one year, and blood smears were also examined. Both animals and the shelters were also inspected for the presence of tick vector. Blood taken from 43 out of 54 animals in the period of 37 days after the vaccination to show antibodies for either T. annulata piroplasm or schizont antigens (79.62 %). Two of these animals (03.70%) were found to be piroplasm carriers. In the control, two animals (10%), one in May and the other in the period from the time to September were found to develop antibodies to T. annulata. However, no piroplasm form of J. annulata was present in the blood smears prepared from vaccinated animals and control group. No clinical disease was observed during the study period. Although,there were differences among the age groups examined, 79.62% of the vaccinated animals were seropositive for T. annulata. The level of the seroprevalance remained constant during the first three months, then declined gradually in the next 4 months and reached at very low level during 7 months following the vaccination. In the seropositive animals, T. annulata-spesi&c antibody titers to piroplasm antigens ranged from 1:20 to 1:5120, to schizont antigens ranged from 1:40 to 1:2560. The peak antibody titers to T. annulata schizont and piroplasm antigens were observed during May and June. The titers of antibodies to piroplasm and schizont antigens in sera from control group ranged from 1:20 to 1:40 and 1:40 to 1:80 respectively. A total of 44 Hyalomma marginatum were coEected during the period of this investigation. Seventeen out of 44 H. marginatum were dissected and none of them was found to be infected with Theileria sp. No tick was seen in the animal shelters in the examination. In conclusion, the area where the present study was performed is instable for tropical theileriosis. Grazing animals in this region were found to be susceptible to the disease. Based on the findings, all animals in this area should be vaccinated once a year before the disease season.