İskeletsel klas III düzensizliğinin çenelik ile tedavisi sonrasında temporomandibuler eklem bölgesinde ve kraniyofasiyal yapıda meydana gelen değişikliklerin manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ve lateral sefalometrik yöntem ile incelenmesi
The Evaluation of the changes at the temporomandibular joint region and the craniofacial structure after the treatment of skeletal class III discrepancy using chin cup by means of magnetic resonance imaging and lateral cephalometric films
  1. Tez No: 80059
  2. Yazar: HATİCE GÖKALP
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MİRZEN ARAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çenelik, iskeleto-dental yapı, Klas III malokluzyon, MRG, TME, Chin cup, Class III malocclusion, MRI, Skeleto-dental Structure, TMJ
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
İskeletsel Klas III Düzensizliğin Çenelik ile Tedavisi Sonrasında Temporomandibuler Eklem Bölgesinde ve Kraniyofasiyal Yapıda Meydana Gelen Değişikliklerin Manyetik Rezonans Görüntüleme Yöntemi ve Lateral Sefalogramlar ile İncelenmesi. Araştırmamızın amacı; 1) Çenelik uygulanan bireylerde kondil-disk-glenoid fossa üçlüsünün birbirine göre morfolojik ve pozisyonel ilişkisinde meydana gelen değişiklikleri kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) yöntemi ile incelemek, 2) Lateral Sefalogramlar ile çeneliğin iskeleto-dental yapı üzerindeki etkilerini saptamak, 3) Çenelik tedavisinin, iskeleto-dental yapı ile temporomandibuler eklem bölgesinde oluşturduğu etkileri birbirine göre değerlendirmektir. Araştırmamızda, iskeletsel ve dişsel Klas I düzensizliği olan 10 birey kontrol grubunu ve iskeletsel ve dişsel Klas III düzensizliğe sahip olan 15 birey tedavi grubunu oluşturmuştur. Araştırmanın materyali uygulama öncesi ve sonrası dönemlerde bu bireylerden elde edilen lateral sefalogram, el-bilek filmi ve MRG'sünden ibarettir. Uygulama grupları oluşturulurken, tüm bireylerin prepubertal büyüme atılımında olmasına dikkat edilmiştir. Sefalogramlar üzerinde iskelet, dentoalveoler ve yumuşak doku ölçümleri yapılırken, MRG üzerinde de kondil konumu ve diskin konumu, şekli ve morfolojisi ile ilgili açısal ve oransal ölçümler yapılmıştır. Bulgularımız, prepubertal dönemde çenelik tedavisi ile, tedavi grubunda maksiller büyümenin sitümüle edildiğini, mandibuler büyümenin sınırlandığını, kondilde konum değişikliği olmazken, büyüme yönünün değiştiğini, diskin kondile göre konumunda ve şeklinde olumsuz bir değişiklik olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of The Changes at The Temporomandibular Joint Region and The Craniofacial Structure After The Treatment of Skeletal Class III Discrepancy Using Chin Cup By Means of Magnetic Resonance Imaging and Lateral Cephalometric Films. The aim of this study is to: 1) Examine the changes of the morphologic and positional relationships of the condyle-disc-glenoid fossa triple according to each other comparatively to the control group by using the MRI method, 2) Establish the effects of chin cup on the skeleto-dental structure by lateral cephalograms, 3) Evaluate the effects of chin cup on the skeleto-dental structure and the TMJ region. In our study the control group consists of 10 individuals having skeletal and dental Class I discrepancy and the treatment group includes 15 individuals who have skeletal and dental Class III discrepancy. The material of this study consists of the lateral cephalograms, hand-wrist films and MRI's of these individuals taken before and after the application. When the application groups were being constructed it was taken into consideration that all the individuals are in the prepubertal growth period. On the cephalograms skeletal, dentoalveolar and soft tissue measurements; and on the MRI's angular and proportional measurements about the position of the condyle and the position, shape and morphology of the disc. Our results have shown that, by chin cup therapy at the prepubertal period, in the treatment group maxillary growth has been stimulated, mandibular growth has been restricted and while there is no positional change, the growth direction of the condyle has changed and there is no negative change of the position and shape of the disc according to the condyle.