Fotokatalitik, antimikrobiyal ve biyouyumlu multifonksiyonel nanoliflerin geliştirilmesi
Development of photocatalytic, antimicrobial and biocompatible multifunctional nanofibers
  1. Tez No: 800618
  2. Yazar: SULTAN KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL ŞAHMETLİOĞLU, PROF. DR. İLHAN ÖZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektroeğirme, Multifonksiyonel Nanolifler, SrO, MXene, g-C3N4, ZnO, Fotokatalitik Bozunma, Antimikrobiyal Aktivite, Biyouyumluluk, Electrospinning, Multifunctional Nanofibers, SrO, MXene, g-C3N4, ZnO, Photocatalytic Degradation, Antimicrobial Activity, Biocompatibility
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu tez çalışması kapsamında, bir nanolif üretim tekniği olan elektroeğirme yöntemi kullanılarak nanomalzemeler (SrO, g-C3N4, MXene, ZnO) ve bunların kompozit bileşenlerinin tek adımda nanoliflerin içerisine eklenmesi ile multifonksiyonel nanolif yüzeyler geliştirilmiştir. Sentezlenen nanomalzemeler ve kompozit nanoliflerin morfolojik ve yapısal özellikleri FESEM, SEM-EDX, FT-IR ve XRD gibi çeşitli teknikler kullanılarak karakterize edilmiştir. Bu çok fonksiyonlu nanolif yüzeyler (i) Metilen Mavisi ve Rodamin B organik kirleticilerin bozunması için bir fotokatalizör, (ii) E. coli, S. aureus bakterileri ve C. albicans mantarının öldürülmesi için bir antimikrobiyal ajan, (iii) L929 deri hücresi üzerinde hücre canlılığını destekleyen bioyumlu bir ajan olmak üzere üç fonksiyonlu özelliği ile yüksek performans göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, multifunctional nanofiber surfaces were developed by adding nanomaterials (SrO, g-C3N4, MXene, ZnO) and their composite components into nanofibers in a single step using electrospinning method. The morphological and structural properties of the synthesized nanomaterials and composite nanofibers were characterized using various techniques such as FESEM, SEM-EDX, FT-IR, and XRD. These multifunctional nanofiber surfaces showed high performance with three functional features: (i) a photocatalyst for the degradation of Methylene Blue and Rhodamine B organic pollutants, (ii) an antimicrobial agent for killing E. coli, S. aureus bacteria, and C. albicans fungus; and (iii) a biocompatible agent for support cell viability on L929 fibroblast cells.