Havalimanı paydaşları arasındaki ses davranışının ve şeffaflığın şirket ve platform performansı ilişkisine yönelik bir model
A model investigating the relationship between voice behavior and transparency among airport stakeholders and company-platform performance
  1. Tez No: 800617
  2. Yazar: NESLİHAN DEMİREL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜSSAMET POLATER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Ses Davranışı, Şeffaflık, Performans, Havalimanı Paydaşları, Voice Behavior, Transparency, Performance, Airport Stakeholders
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Havalimanları, tedarik zincirlerinin faaliyetlerini kesintiye uğramadan sürdürebilmesini sağlaması sayesinde bölgesel ve küresel ekonomik gelişimde kritik bir rol oynamaktadır. Bu önemime rağmen, bir platform olarak havalimanlarının nasıl daha etkin yönetileceği ve performansını artıracağı yeterince cevaplandırılmamış bir sorudur. Bu çalışma, paydaş teorisini temel alarak paydaşlar arası şeffaflığın ve ses davranışının havalimanı paydaşlarının ve havalimanı platformunun performansını hangi yönde etkilediğini ortaya koyacak kavramsal bir çerçeve önermeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir ve 12 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Örneklem olarak İstanbul Havalimanı'nda faaliyet gösteren havacılık işletmelerinde (Havalimanı, Havayolu ve Yer Hizmetleri) yönetici pozisyonunda çalışan bireyler olarak belirlenmiştir. Nitel Araştırma desenlerinden gömülü teoriye dayalı olarak yürütülen çalışmanın veri analizi Maxqda Analytics Pro 2020 programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucunda, paydaşların işleyişi iyileştirmek adına teşvik edici ve önleyici ses davranışında bulunduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca paydaşların ses davranışı gerçekleştirdiği konularda birbirlerine karşı şeffaf oldukları tespit edilmiştir. Bununla birlikte havalimanı paydaşları arasında gerçekleşen ses davranışı ve şeffaflığın şirket performansına olumlu yansıdığı tespit edilmiş olup paydaşların şirket performansının olumlu olması ise havalimanı platform performansına katkı sağladığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Airports play a pivotal and indispensable role in fostering both regional and global economic development, primarily owing to their capacity to uphold seamless operations within intricate supply chains. However, notwithstanding their paramount importance, the issue of how airports can be managed more effectively and how their overall performance can be enhanced remains inadequately addressed. This research endeavors to propose a conceptual framework grounded in stakeholder theory, seeking to elucidate the impact of inter-stakeholder transparency and voice behavior on the performance of airport stakeholders and the airport platform. Employing a qualitative research methodology, the study conducted semi-structured interviews with 12 key participants occupying managerial positions in aviation enterprises (i.e., Airport, Airline, and Ground Handling Services) operating at Istanbul Airport. Data analysis for this investigation, based on the tenets of embedded theory within the context of Qualitative Research design, was meticulously carried out utilizing the Maxqda Analytics Pro 2020 software. The research findings reveal that stakeholders engage in both proactive and preventive voice behavior to enhance the functioning of their respective roles. Additionally, it was observed that stakeholders demonstrate transparency towards one another concerning the issues related to voice behavior. Furthermore, it was determined that the voice behavior and transparency among airport stakeholders have a positive impact on company performance, consequently contributing to the overall performance of the airport platform.