Klas II, divizyon 1 malokluzyona sahip vakaların edgewise, begg ve aktivatör ile tedavileri sonucunda oluşan yumuşak doku değişikliklerinin incelenmesi
The Evalution of soft tissue changes with edgewise begg and activator treatment in class II, division 1 malocclusions
- Tez No: 80067
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN GÖGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Klas II, Edgewise, Begg, Fonksiyonel, Yumuşak Doku. 129, Class II, Edgewise, Begg, Functional, Soft Tissue. 130
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Klas II, divizyon 1 malokluzyona sahip vakalann Edgewise, Begg ve Aktivatör ile tedavileri sonucunda oluşan yumuşak doku değişikliklerinin incelenmesi. Araştırmamızın amacı; 1. Farklı yöntemlerle tedavi edilen Klas II, divizyon 1 malokluzyona sahip hastalarda meydana gelen yumuşak doku profil değişikliklerini saptamak, 2. Meydana gelen bu değişikliklerin gruplar arasındaki farklılıklarını bulmak, 3. Tedavi gruplarını Kontrol Grubu ile karşılaştırarak, büyüme ile oluşan değişiklikleri, tedavi sonucunda meydana gelen değişikliklerden ayırt edebilmek ve 4. Ortodontik tedavi ile sert dokularda meydana getirilen değişiklikleri yumuşak dokunun ne oranda takip ettiğini bulmaktır. Araştırmamızda Klas II, divizyon 1 malokluzyona sahip 33 kız, 26 erkek toplam 59 bireyin tedavi/kontrol başı ve sonu sefalometrik filmleri üzerinde 39 sert ve yumuşak doku noktası belirlenmiş, bu noktalardan yararlanılarak 77 ölçüm yapılmıştır. Gruplar arasında başlangıç değerleri arasındaki farklar Varyans Analizi ile, tedaviyle meydana gelen farklar t-testi ile incelenmiştir. Sert doku-yumuşak doku ilişkilerini incelemek için korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgularımız değerlendirildiğinde; tedavi gruplarında tedavi süresince iskelette, dentoalveoler ve yumuşak dokularda farklı değişikliklerin meydana geldiği, ancak, yumuşak dokuda tedavi ile elde edilen sonuç profillerinin, tüm tedavi gruplarında benzer olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Evaluation of Soft Tissue Changes with Edgewise, Begg and Activator Treatment in Class II, Division 1 Malocclusions. The aim of this study is: 1. to define the soft tissue changes in Class II, division 1 cases treated with different appliances, 2. to establish the differences among study groups, 3. to differentiate the treatment effects and growth changes by comparing the treatment and control groups, 4. to evaluate the soft tissue changes in relation with the changes in the hard tissues underlying them. The material of this study comprised of lateral cephalograms of 59 Class II, division 1 individuals (33 females and 26 males) taken before and after treatment/control. Using 39 anatomic landmarks identified on hard and soft tissues, the study was carried out on 77 parameters. Intergroup differences of initial measurements were evaluated by means of ANOVA and treatment effects by the use of paired t-test. Pearson's correlation coefficient was calculated to observe the relationship between hard and soft tissue changes. According to the results, in spite of the different effects on skeletal and dentoalveolar structures and soft tissues, the final soft tissue profiles that were achieved with three different treatment approaches seemed to be similar.