Traffic signs classification with transfer learning of CNN based models and performance comprasion
CNN ağları kullanılarak trafik işaretlerinin tespiti ve performans karşılaştırması
- Tez No: 800678
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEHİM KÖYLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Trafik işareti sınıflandırma, derin öğrenme, evrişimli sinir ağı, transfer öğrenme, Traffic sign classification, deep learning, convolutional neural network, transfer learning
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Trafik işaretlerini tespit etmeye yönelik sistemler, otonom sürüş ve sürücü yardımı gibi yaygın gerçek dünya uygulamalarının önemli bir parçasıdır. Diğerlerinin yanı sıra ResNet, VGG ve DenseNet dahil olmak üzere birçok öğrenme sistemi, trafik işareti algılamanın doğruluğunu artırmak için son yıllarda kullandırılmıştır. Ancak bunlardan hangisinin diğerlerinden daha iyi performans gösterebileceği net değildir. Modellerin benzer koşullarda ve hiperparametre değerleri altında araştırılmaları gerekir. Sistemin aynı veri kümesi için verdiği performans değerleri karşılaştırılabilir. Ek olarak, aynı iterasyon sayısı ile eğitilmesi gibi standartlar belirlenmelidir. Her ikisi de aynı olması gereken kodlama için kullanılan dil ve eğitim sistemini çağırmak için kullanılan teknik, ayrıca dikkate alınması gereken hususlardır. Sonuç olarak, bu koşullar altında, farklı sınıflandırma modellerinin karşılaştırmasının altında yapıldığı söylenebilir. Benzer durumlarda, bu analojinin sonucu doğru olacaktır. Bu çalışmada, ResNet50, DenseNet'in transfer öğrenmesi ile trafik işaretlerinin tespiti için Türk trafik işareti ve Alman trafik işareti veriseti (GTSRB) kullanılmıştır. DenseNet121, VG16, VGG19, MobileNet, Xception, EfficientNet-B0 derin öğrenme sınıflandırma modelleri transfer öğrenme yöntemiyle veri kümesi üzerinde aynı koşullarda uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar karşılaştırılıp trafik işareti tespitinde kullanımı değerlendirilmiştir. Modeller için eğitim kaybı, doğrulama kaybı, eğitim doğruluğu, validasyon doğruluğu, test kesinliği, test hatırlama, test F1 ölçümü ve test doğruluğu metrikleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Traffic sign recognition systems are essential to popular real-world applications such as autonomous driving and driver assistance. Several learning systems based on ResNet, VGG, and DenseNet classification models, have been published recently to improve traffic sign recognition accuracy. However, it is debatable as to which of these systems is better than the others. It must be thoroughly evaluated with the same dataset. First, they must have similar hyperparameter values and evaluation mechanisms to test the system under similar conditions. Also, training should be common under the same number of intervals. The language used for coding and the technology used to call the training system must also be identical. Under these conditions, different classification models were compared under similar conditions using the GTSRB dataset and the Turkish traffic sign dataset. Thus the inference of this analogy would be valid. This study uses both datasets for traffic sign recognition by transfer learning for ResNet50, DenseNet121, VGG16, VGG19, MobileNet, Xception, and EfficientNetB0. Training loss, validation loss, training accuracy, validation accuracy, test accuracy, test recall, F1 test measurement, and test accuracy are used to compare models. The results are compared and presented for use in traffic sign recognition.