Boğalarda androlojik muayeneler
Andrological examination on bulls
- Tez No: 80069
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAFİZ YURDAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Androlgy, bull, male reproductive organs, semen
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
44 ÖZET BOĞALARDA ANDROLOJİK MUAYENELER Bu çalışma Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde boğalar üzerinde ilk kez uygulanmaktadır.Devlete ait olan Holstein ırkı 8 boğadan dört tanesi Ercan (Margo) Devlet Üretme Çiftliğinde bulunan ayni ırktan damızlık ineklerin tabii aşımında, diğer dört tanesi de Lefkoşa Veteriner Dairesi Sun'i Tohumlama laboratuvannda tohum alımı için kullanılmaktadır. 18-26 ay yaş gurubu ve 4-7 yaş gurubu olmak üzere iki gurubta incelenen boğaların genital organları morfolojik ve fonksiyonel muayenelere tabi tutulmuşlardır. Boğaların dış genital organlarnının muayenelerinde scrotal çevre uzunlukları ölçülmüş, 18-26 ay yaş gurubunda ortalama 36.6 cm, 4-7 yaş gurubunda ortalama 42.1 cm olarak,testis uzunluk ölçümlerinde ilk gurub boğalarda ortalama 14.5 cm, ikinci gurbta ortalama 15.9 cm, testis eni (genişliği) yukarıdaki şuraya göre ortalama 6.5 ve 7.5 cm, teslisler hacmi ise ortalama 1004 cm ve 1516.4 cm olarak tesbit edilmiştir. Spermatolojik değer tayini de yapılan boğalarda sperma miktarı 18-26 ay yaş gurubunda ortalama 7.1 mı,4-7 yaş gurubunda 5.6 mi olarak,sperma kitle hareketi ilk gurubta ortalama 4.5 ikinci gurubta 4.0 olarak,spermatozoa motilitesi sıa ile % 90 ve %82 olarak,ejekulattaki spermatozoa yoğunluğu ilk gurubta ortalama 1 144 X 106 /mi, ikinci gurubta ortalama 1122 X 106 /mi olarak, anormal spermatozoa yüzdesi ilk gurubta ortalama %6.8, ikinci gurubta %11.22 anomali, sperma örneklerindeki total bakteri sayımında Suni tohumlama boğaları sperma örneklerinde mikroorganizma üremesi görülmemesine karşın tabii aşım yapan boğalarda ortalama 30700 adet /mi olarak, preputial yıkanu örneklerinde Suni tohumlama boğalarında ortalama 22000 adet /ml,tabii aşım yapan boğalarda ortalama 52625 adet /mi olarak ve pH değerleri de 5.4 ile 6.1 olarak saptanmıştır. Bu çalışma tabii aşımdan ve sun'i tohumlamada kullanılan 8 adet boğanın damızlık özelliklerini saptamak amacıyla yapılmış ve damızlık özellikleri taşıdıkları tespit edilmiştir Anahtar sözcükler;androloji,boğa, erkek üreme organı sperma.
Özet (Çeviri)
45 SUMMARY ANDROLOGICAL EXAMINATION ON BULLS This study is applied at first time in Turkish Republic of Northern Cyprus. 8 Holstein breed bulls are used at this study. Four of these bulls are used natural meeting in Ercan (Margo) Devlet Üretme Çiftliği. Other four are in Lefkoşa Artificial Insemination Center, which are used for collecting semen. These bulls are separated two groups. First group is 18-26 month yearling and other is 4-7 years group. Bull's genital organs were examined morphologically and functionally. In this study external reproductive organs examined. Firstly, scrotal circumferences of bulls have been measured. The measurment of scrotal circumference is 36.6 cm on 18-26 month yearling and 42. 1 cm 4-7 years bulls. Testes long on first group is avarage 14.5 cm and otheris 19.5 cm, testes' wide at first group's avarage is 6.5 cm and other's 7.5 cm, testes' volume at first group is 1004cm3 and 1516.4 cm3 for 4-7 years group. The bulls spermatologic values examinated and found these rates; On 18-26 month yearling bulls that are first group sperm's volume avarage is 7. 1 ml and 4-7 years bulls that are second group is 5.6 ml, at first group spermatozoa mass activity is 4.5 and second group is 4.0, spermatozoa motility at first group is %90 and second's is %82, in ejekulate spermatozoa concentration found 1144xl06/ml at first group and 1122 xl06/ml at second group, abnormal spermatozoa rates at first groups avarage %6.8 and % 11.22 at second group. In semen samples aren't seen any microorganism on artificial insemination bulls, but found 30700 numbers/ml, and preputial washing samples on artificial insemination bulls found 22000 number/ml and other's is 52625 numbers/ml. pH values are found 18-26 month yearling bulls 5.4 and other's 6.1.