Kemal Tahir'in notlar'ında fikir motifleri
Idea motifs in Kemal Tahir's notes
  1. Tez No: 800703
  2. Yazar: YUNUS AYKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL SÜPHANDAĞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kemal Tahir, Notlar, Sanat, Edebiyat, Tarih, Roman, Kemal Tahir, Notes, Art, Literature, History, Novel
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 325
Özet
Kemal Tahir, Türk düşün dünyasına verili olanla yetinmemeyi, her doğru bilinenin tartışmaya açılabileceğini gösterdi. Kemal Tahir okur, düşünür ve analizini yapar. İki gün önce söylediği bir fikri, sabahleyin okuduğu bir gazete yazısında daha güzel bir fikir, aklına yatan bir fikir görünce yerer. Bu onun 'yanılmışım!' özelliğidir. Fikirlere asla taassupla yaklaşmaz. Onun tek saplantısı insan özellikle Anadolu insanıdır. Kemal Tahir, aydının her şeyden şüphelenmekle yükümlü olduğuna inanır. Her hazır yargıyı yeniden didiklemeyi, her gün eve girerken kapı numarasına tekrar bakmayı, bir aydının görevi olarak görür. Kemal Tahir, özgün bir Türk romanı, Türk bakış açışı, Türk anlatı üslubu, Türk insan tipi peşindedir. Yeni toplum için yeni bir insana ihtiyaç olduğunun farkındadır. Kemal Tahir üzerine 17 adet doktora tezi, 55 adet yüksek lisans tezi burada sayamayacağımız kadar kitap, köşe yazısı, makale ve araştırma yazısı kaleme alınmıştır. Hemen hepsinde bir veya birkaç fikri ele alınmış ve yazar bunlar üzerinden anlaşılmaya çalışılmıştır. Tezimizde Kemal Tahir'in Notlar'ı üzerinden bir Kemal Tahir fikir lügati oluşturmayı hedefledik. Kemal Tahir'in fikir motiflerinin değerlendirilmesinde çoğunlukla yazarın fikirleri işlenmiştir. Alıntılarda bazı yanlışlıklar olsa da Notlar'daki özgün şekline müdahale edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Kemal Tahir showed that the Turkish world of thought should not be content with what is given, and that every true knowledge can be opened to discussion. Kemal Tahir reads, thinks and analyzes. If he sees an idea he said two days ago in a newspaper article he reads in the morning, a better idea, an idea that sticks in his mind, he will criticize it. This is his 'I was wrong!' feature. He never approaches ideas with bigotry. His only obsession is people, especially Anatolian people. Kemal Tahir believes that the intellectual is obliged to suspect everything. He sees it as the duty of an intellectual to scrutinize every preconceived notion, to look at the door number every day when entering the house. Kemal Tahir is after an original Turkish novel, Turkish point of view, Turkish narrative style, Turkish human type. He is aware that a new person is needed for the new society. One or more of the author's ideas have been discussed and tried to be understood through 17 doctoral theses, 55 master's theses, books, columns, articles and research articles, which we cannot count here. In our thesis, we tried to create a Kemal Tahir dictionary of ideas based on the Notes, which includes almost all of Kemal and Tahir's ideas. In the evaluation of Kemal Tahir's idea motifs, mostly the ideas of the author were processed. Although there are some mistakes in the quotations, the original form in the Notes has not been interfered with.