Kemal Tahir'in köy romanlarında toplumsal yapı analizi
The social structure of analysis in Kemal Tahir's village novels
  1. Tez No: 638174
  2. Yazar: ŞEBNEM KARAAĞAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ AKPOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kemal Tahir, Toplumsal Yapı, Köy, Kemal Tahir, Social Structure, Village
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Türk toplum yapısını tanımlamak, çözüm önerileri geliştirmek için kurumlar ve değerlere ilişkin tespitlerle tahliller oluşturmak önem taşımaktadır. Kemal Tahir'e göre Türk insanını tanımak; geçmişinde, Anadolu'da, köylerde başlamaktadır. O, kenti ve kentliyi ifade edebilmenin yolunun köylerden geçtiğini belirtmektedir. Bununla beraber, göz önünde bulundurulması gereken bir diğer konu ise, Türkiye Cumhuriyetinin tarihinin Osmanlı İmparatorluğuna dayanmakta olduğu ve Osmanlı'nın halka sağladığı adil, huzurlu ve sömürüden uzak koruyucu idare ile devletin“ana”olarak görüldüğüdür. Türk insanının devletine bakışı Batı'nınkinden çok farklıdır. Kemal Tahir, Osmanlı'nın, Anadolu'nun, Türk insanının Batı'dan alınan basmakalıp ifadelerle açıklanmasına her zaman karşı çıkmış, Batı'nın yüzyıllardan beri sürdürdüğü sömürü politikalarına karşı tepkisini her defasında dile getirmiştir. Batılılaşma, Türk insanının kendi gerçeğine yabancılaşmasını getiren, toplumsal değerlerle çelişen bir süreçtir. Çözüm; Batı'da değil, içimizdedir. Kemal Tahir, romancı kimliği ile öne çıkmıştır; ancak, romanlarında ve roman hazırlıkları olan notlarında tarihsel, sosyolojik tahlillere ve meselelere yer verdiği görülmekte olup sosyal bilimcilerin de faydalanabilecekleri kaynaklar oluşturmuştur. Erken Cumhuriyet dönemi köye yönelme hareketleri ile köylerle ilgili olarak gerek edebiyatta gerek sosyolojide toplumsal yapıya dair belirlemeler içeren eserlere ve çalışmalara sıkça rastlanmaktadır. Siyasette de köylerin oy potansiyeli nedeni ile köylü için, köylüye göre planlamalar yapılmıştır. Bu çalışma, Kemal Tahir'i romancı olarak köyü, köylüyü tüm gerçekliği romanlarında tasvirlerinden ulaşılan bulgularla değerlendirmeye yöneliktir. O, romanlarında fikirleri olmazsa olmaz görmüş;“roman kişileri”ile gerçekçi tespitler yapmıştır. Bu anlatımlar, dönemin ve bölgenin toplumsal yapısına dair çıkarımlara da imkan vermektedir. Kemal Tahir'in edebi eserlerinin toplumsal koşullarla ilişkisi bağlamında, kurgular üzerinden gerçeğe yaklaşımı göz önünde bulundurulması gereken hususlardandır.
Özet (Çeviri)
It is important to create determinations and analysis about institutions and values in order to describe Turkish society structure, to develop solution suggestions. According to Kemal Tahir, knowing Turkish people lies in the past, and starts in villages in Anatolia. He states that the way to express the city and the citizens is through the villages. Therewithal, another issue to be considered is history of Republic of Turkey is base upon Ottoman Empire and with the just, peaceful and protective and far from exploitation management of people in Ottomans, the state considered as“mother”. The perception of the state of the Turkish people is very different from people of the west. Kemal Tahir has always objected the explanation of the Ottoman, Anatolian, Turkish people with the stereotypical expressions taken from the west, and has always expressed his reaction to the centuries old exploitation policies of the west. Westernization is a process that brings alienation of Turkish people to their own reality and contradicts social values. Solution is not in the west, but within us. Kemal Tahir became prominent with his novelist identity however, it is observed that his novels and notes in his novels; include historical, sociological analyses and issues and thus he has created resources for social scientists to benefit from. Works and studies containing determinations regarding the social structure in sociology in the literature related to the village orientation in the early Republican period are frequently encountered. Plans for villagers and plans that favours villagers had been made due to voting potential of villages in politics. This study aims to evaluate Kemal Tahir as a novelist from the findings obtained from his realistic depictions of village and villagers in his novels. He saw ideas as indispensable in his novels; made realistic determinations with“novel persons”. These narratives also provide inferences about the social structure of the period and the region. Within the context of relations of Kemal Tahir's literary works with social conditions, his approach to reality through fictions is one of the issues that should be taken into account.