An analysis on technological development levels of the state-owned enterprises in Turkey
Türkiye'deki kamu iktisadi teşebbüslerinin teknolojik gelişim seviyeleri üzerine bir analiz
- Tez No: 800855
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILMAZ ÜSTÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: KİT, teknolojik gelişim, inovasyon, GSYH
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Türkiye'de, sermayesinin tamamı devlete ait olan kuruluşlar 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) olarak tanımlanmakta olup ulaşımdan haberleşmeye, enerjiden tarıma kadar farklı sektörlerde faaliyet göstermektedir. Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYİH), istihdama, bölgesel kalkınmaya veya gelişmekte olan ekonomilerin pazar ve sektör gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunan ve önemli sektörlerde öncü olarak faaliyetlerini sürdürmekte olan ve bu nedenle devletin önemli politika araçlarından biri olan KİT'lerin devamlılığının sağlanması ve mevcut yapılarının güçlendirilmesi önemlidir. Teknolojik gelişmenin giderek önem kazandığı günümüzde KİT'lerin de çağa ayak uydurabilmeleri ve serbest piyasa koşullarında rekabet edebilmeleri için belki de en önemli adımlardan biri, KİT'lerin teknolojik ilerlemesinin sağlanmasıdır. Bu tez çalışmasında Türkiye'deki KİT'lerin teknolojik gelişim seviyeleri literatürde yer alan bazı göstergeler ışığında tespit edilmeye çalışılmıştır. Yapılan analiz sonucunda Türkiyedeki KİT'lerin teknolojik gelişim kapasitelerini artırabilecekleri değerlendirilmiş; KİT'lerin tabi tutulduğu mevzuat kısıtlamaları ve sosyal fayda amacıyla verilen görev ve yükümlülükler ile sınırlandırılmış istihdam politikaları ve bütçesel sebeplerin buna sebep olabileceği değerlendirilmiştir. Çok sayıda yasal ve geleneksel gerekliliğe bağlı kalma ihtiyacının zaman zaman Türkiye'deki KİT'lerin eylem alanlarını sınırlayabildiği, operasyonel ve bütçesel bağımsızlıklarını engelleyebildiği ve hatta alanlarında ilerleme ve teknolojik gelişme önünde engeller oluşturabildiği sonucuna varılmıştır. Bu nedenle, KİT'lerin rekabet güçlerini sürdürebilmeleri için bu kısıtlamaları ve yasal engelleri tamamen ortadan kaldırmadan optimum seviyeye indirgeyecek yeni politikaların tasarlanması ihtiyacı hasıl olduğu değerlendirilmiştir. Özellikle teknolojik gelişme ve ilerlemenin en önemli araçlarından olan istihdam politikaları ile teknoloji ve inovasyon faaliyetlerine ayrılacak bütçenin daha esnek hale getirilerek fon kaynaklarının çeşitlendirilmesine ve desteklenmesine yön verecek yeni politikaların tasarlanması gerektiği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, institutions whose capital is fully owned by the state, are defined as State-Owned Enterprises (SOE) with the Decree-Law numbered 233. It is important to ensure the continuity and strengthening of existing structures of SOEs due to their significant contribution to the Gross Domestic Product, employment, regional development as well as market and sector development in Turkey. In todays world where technological development is gaining importance, one of the most important steps for SOEs to keep up with the times and compete in free market conditions is to ensure their technological progress. In this thesis, the technological development levels of SOEs in Turkey are analyzed in the light of determined indicators existing in the literature. As a result of the analysis, it has been determined that the SOEs are in need to increase their capabilities in technological development. . It has been evaluated that the legislative restrictions, the duties and obligations given for social benefit, restricted employment policies and budgetary reasons may cause this need. It has been concluded that the need to adhere to many legal and traditional requirements can limit the fields of action of SOEs in Turkey, hinder their operational and budgetary independence, and create obstacles to technological progress. For this reason, there is a need to design new policies that will manage these restrictions and obstacles so that the SOEs maintain their competitive power; as diversifying the funding sources of technology and innovation activities, increasing support and incentives, enabling more flexible budget and employment regimes.