2016 ocak – 2021 Ağustos tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi çocuk allerji kliniğinde takip edilen bronşial astımlı olguların demografik, laboratuvar, diagnostik ve prognostik verilerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of demographic, laboratory, diagnostic and prognostic data of bronchial asthma cases followed in Erciyes University Faculty of medicine pediatric allergy clinic between january 2016 and august 2021
- Tez No: 800875
- Danışmanlar: PROF. DR. FULYA TAHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bronşiyal astım, Çocuklar, Epidemiyolojik özellikler, Bronchial asthma, Children, Epidemiological characteristics
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş: Bronşiyal hiperreaktivite ve geri dönüşümlü hava yolu obstrüksiyonunun eşlik ettiği astım kronik inflamatuvar bir solunum yolu hastalığıdır. Genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı hastalık hışıltı, öksürük ve nefes darlığı epizotlarıyla seyretmektedir. Çocukluk çağının en sık izlenen kronik solunum yolu hastalığıdır. Hastane ve acil servis başvurularının ve okul devamsızlığının önde gelen nedenidir. Bu çalışmanın amacı astım hastalarının demografik, laboratuvar, klinik özellikleri ve solunum fonksiyonlarının retrospektif olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve yöntem: Ocak 2016 ile Ağustos 2021 tarihleri arasında Çocuk Alerji polikliniğinde takip edilen 931 hasta çalışmaya dahil edildi. Olguların yaş, cinsiyet, boy, vücut ağırlığı, astım tipi (alerjik, non-alerjik), özgeçmiş (alerjik rinit, atopik dermatit, eozinofilik özefajit varlığı), anne, baba ve kardeşlerde astım, alerjik rinit ve atopik dermatit öyküsü, astım tedavisi (budesonid, flutikazon ve montelukast), alerji testi pozitifliği, alerji testinde tespit edilen alerjenler, eozinofil sayısı ve solunum fonksiyon testleri değerlendirilerek kaydedildi. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 62,7 ± 43,1 aydı. Olguların %59,2'si 5 yaş ve altında, %33,7'si 5-11 yaş arasında, %7,1'i 12 yaş ve üstünde idi. Erkek/kız oranı 1.8/1 idi. Olguların %15,4'ü obezdi. Hastaların çoğu non-alerjik astım tipindeydi (%76,6). Hastaların önemli bir kısmına alerjik rinit (%42,1) ve atopik dermatit (%21,1) eşlik ediyordu. Alerji testi olguların %23,5'inde pozitifti. En sık inhaler alerjenler polen (%13,6) ve ev tozu akarı (%7,9), en sık besin alerjenleri ise balık (%1,3) ve süt (%1,2) idi. Hastaların %32,3'ünde eozinofili mevcuttu. Hastaların yaşı arttıkça alerjik olmayan astım sıklığı azalmakta, alerjik astım sıklığı artmaktaydı. Alerjik astım tanısı erkek olgularda daha sıktı (%25,7 & %19,4). Astım hastalarının epidemiyolojik özellikleri obezite varlığına göre değişmemekteydi. Solunum fonksiyon testleri hemen hemen tüm hastalarda normal sınırlardaydı. Ancak solunum fonksiyon testi sonuçları yaş, cinsiyet ve astım tipine göre değişmekteydi. Sonuç: Farklı ülkelerde hatta farklı şehirlerde astım hastaları için değişik özellikler bildirilmiştir. Bizim çalışmamızda merkezimizde takip edilen astım hastalarında erkek çocukların ve non- alerjik astımın daha sık olduğu, allerjik astımın yaş büyüdükçe arttığı ve en sık polen alerjisinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Asthma is a chronic inflammatory respiratory disease characterized by bronchial hyperresponsiveness and reversible airway obstruction. The disease is influenced by genetic and environmental factors and is accompanied by episodes of wheezing, coughing, and shortness of breath. It is the most common chronic respiratory disease in childhood and a leading cause of hospital and emergency department visits as well as school absenteeism. The aim of this study is to retrospectively evaluate the demographic, laboratory, clinical characteristics, and respiratory functions of asthma patients. Material and methods: A total of 931 patients followed up in the Pediatric Allergy Clinic between January 2016 and August 2021 were included in the study. The age, gender, height, weight, asthma type (allergic, non-allergic), history of allergic rhinitis, atopic dermatitis, eosinophilic esophagitis, asthma in parents and siblings, asthma treatment (budesonide, fluticasone, and montelukast), allergy test positivity, identified allergens in allergy tests, eosinophil count, and respiratory function tests were recorded. Results: The mean age of the patients was 62.7 ± 43.1 months. Of the cases, 59.2% were under 5 years of age, 33.7% were between 5 and 11 years old, and 7.1% were 12 years of age and older. The male/female ratio was 1.8/1. 15.4% of the cases were obese. Most of the patients had non-allergic asthma (76.6%). A significant proportion of patients had accompanying allergic rhinitis (42.1%) and atopic dermatitis (21.1%). Allergy tests were positive in 23.5% of the cases. The most common inhalant allergens were pollen (13.6%) and house dust mites (7.9%), while the most common food allergens were fish (1.3%) and milk (1.2%). Eosinophilia was present in 32.3% of the patients. The frequency of non-allergic asthma decreased with age, while the frequency of allergic asthma increased. Allergic asthma was more common in male patients (25.7% vs. 19.4%). The epidemiological characteristics of asthma patients did not change depending on the presence of obesity. Respiratory function tests were within normal limits in almost all patients, but the results varied according to age, gender, and asthma type. Conclusion: Different characteristics have been reported for asthma patients in different countries and even different cities. In our study, it was found that male children and non-allergic asthma were more common in asthma patients followed up in our center, while allergic asthma increased with age, and pollen allergy was the most common.