Suat Derviş'in on üç romanında yapı ve tematik kurgu
Structure and thematic fiction in Suat Derviş?s thirteen novels
  1. Tez No: 800922
  2. Yazar: ÖZGE CENGİZ AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMURAN ERONAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Suat Derviş, roman, yapı, tematik kurgu, kora şeması, Suat Derviş, Novel, Structure, Thematic Fiction, Kora Diagram
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 325
Özet
?Suat Derviş'in On Üç Romanında Yapı ve Tematik Kurgu? adlı çalışmamızda sırasıyla yazarın; Kara Kitap, Hiçbiri, Buhran Gecesi, Ne Bir Ses Ne Bir Nefes, Fatma'nın Günahı, Gönül Gibi, Emine, Bu Roman Olan Şeylerin Romanıdır, Hiç, Ankara Mahpusu, Fosforlu Cevriye, Çılgın Gibi ve Aksaray'dan Bir Perihan adlı eserlerini inceledik.İki bölümden oluşan çalışmamızın birinci bölümünde; Suat Derviş'in hayatı, sanat anlayışı ve eserlerinin yayımlanış sırasına göre listesine yer verdik. Tezin ikinci bölümünde adı geçen tüm romanları, ?Yapı? ve ?Tematik Kurgu? ana başlıkları altında teker teker ele alarak inceledik. İsim ve içerik bağının da irdelendiği bölümde, olay örgüsündeki devinimlerin oluşturdukları zincirleri birbirini tamamlar nitelikte düzenleyip örgü içerisinde ortaya çıkan unsurları maddeler haline sıralayarak özetleme şeklinde aktardık. Bu yapıyı meydana getiren bakış açısı ve anlatım teknikleri, zaman, mekân ve şahıs kadrosu başlıklarını tahlil ettik. Romanlardaki şahıs kadrolarını; karakter oluşturma ve başkişi, norm, kart ve fon karakter kategorilerine ayırarak anlatıdaki fonksiyonlarını değerlendirdik. ?Tematik Kurgu? kapsamında yer alan temaları, yoğunluk ve önem sırasına göre düzenleyerek sıraladık. Yine bu bölümde, romanlarda dramatik aksiyonun oluşumunu sağlayan; kişi, kavram ve simge değerleri, Prof. Dr. Ramazan Korkmaz'ın ?Kora? adını verdiği şema üzerinde yansıtarak, mevcut yapılanmayı farklı bir bakış açısıyla ele aldık. Sonuç kısmında, ayrıntılı bir biçimde incelenen tüm unsurların genel bir değerlendirmesini yaparak ortaya çıkan bulguları belirledik. Çalışmamızın son bölümünde ise bibliyografya kısmına yer verdik.Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatının ilk kadın temsilcileri arasında sayabileceğimiz Suat Derviş'in on üç romanını yapı ve tematik kurgu açısından incelediğimiz çalışmamızda, yazarın elli yıllık yazın hayatı süresince gerek anlatım gerekse bu yapı içerisinde yer alan unsurların işlevselleştirilmesi konusunda başarılı bir tablo sergilediğini tespit ettik. Bunun yanı sıra anlatılarındaki konuların bireysel mücadelelerden toplumsal gerçeklere doğru bir ivme kazandığı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
In our study `Structure and Thematic Fiction in Suat Derviş?s Thirteen Novels?, we analyzed respectively Kara Kitap, Hiçbiri, Buhran Gecesi, Ne Bir Ses Ne Bir Nefes, Fatma?nın Günahı, Gönül Gibi, Emine, Bu Roman Olan Şeylerin Romanıdır, Hiç, Ankara Mahpusu, Fosforlu Cevriye, Çılgın Gibi and Aksaray?dan Bir Perihan.First section of our two sections study is about the life of Suat Derviş, her artistic understanding and the list of her works based on the publication date. In the second section of this thesis, we analyzed each novels listed above under the headlines of `structure? and `thematic fiction?. In this section that the linkage between name and contents are also analyzed, the chains composed by the actions that are the parts of plot are arranged and the elements which emerge in the plots are summarized in items. The point of view and the narrative techniques that composed this structure are analyzed under the headlines of time, space and characters. We analyze characters by dividing them into categories that are character formation, main character, norm, kart, and fon and their functions in the narrative. Themes under the `thematic fiction? are arranged and listed based on density and importance. Again in this section, the components of the dramatic action in the novels that are character, concept and symbol values are represented in Kora Diagram developed by Prof. Dr. Ramazan Korkmaz and the existed structure are analyzed from different perspectives. In the conclusion part, we presented the general evaluation of all the dimensions, analyzed in detail in previous parts and determined the findings. The last part, we presented the bibliography of this study.In our study on thirteen novels of Suat Derviş, among the first women representatives of the Turkish literature during the Republican Era, we found that writer was quite successful in terms of both narration and the functionality of dimensions in this structure during her fifty years of writing. In addition to that, we came to conclusion that the subjects of her writings had evolved from individual struggles to social reality.